ES Bringa - A Quick-Step főnöke fél, mi lesz a versenyzőkkel a Stradén és a Sanremón a hosszú kihagyás után
A Quick-Step főnöke fél, mi lesz a versenyzőkkel a Stradén és a Sanremón a hosszú kihagyás után
Fotó: Europress/AFP

A Quick-Step főnöke fél, mi lesz a versenyzőkkel a Stradén és a Sanremón a hosszú kihagyás után

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/27 09:26
Néhány nap és a koronavírus-járvány miatti leállás után végre újraindul a országúti kerékpárszezon. Patrick Lefevere, a Quick-Step főnöke úgy készül, hogy ott lesz a Strade Bianchén, a Sanremón és a Lombardián is. Abba, hogy mégis lefújják a szezont, bele sem mer gondolni. 

Mit gondolsz most a szezon újraindulásáról?
Vegyes érzelmeim vannak. A koronás esetszámok ugyanis nem túl jók. Megint töröltek versenyeket, ami nem egy dráma, hisz elég zsúfolt a naptár, de semmiképp sem jó jel. Probléma, hogy az elmúlt hónapokban a virológusok és a politikusok is összevissza kommunikáltak. Kiderült, hogy a vírus nemcsak a magamfajta 65 pluszos, cukorbeteg emberekre lehet veszélyes. (nevet) A fiatalok is megfertőződhetnek, és bár sokszor nincsenek tüneteik, terjeszthetik a vírust. 

Mi a legrosszabb forgatókönyv?
Hogy a második hullám durvább lesz, mint az első és megint minden bezár. Jelenleg a srácok San Pellegrinóban vannak edzőtáborban, innen mennek a burgosi körre. De ha Macron úgy dönt, hogy lezárja a határokat Spanyolországgal, akkor meg vagyunk lőve. 

Egy újabb karantén milyen hatással lenne a kerékpársportra?
Akkor már nem is nagyon beszélhetnénk kerékpárról. Egy második leállásnak kiszámíthatatlan következményei lennének. Európa most kidolgozott egy járványkezelési tervet, de úgy vélem, a végtelenségig nem lehet pénzt nyomtatni.

Voltak lejáró szerződésű versenyzőid, ők mind azonos feltételekkel hosszabbíthattak.
Ha valakinek kevesebbet fizetsz, abból mindig csak baj lesz. Néhányszor előfordult ez velem, gyakran a versenyző kérésére. 'Patrick, tudom, nem volt jó szezonom, csak fizess kevesebbet és rendben leszünk.' Aztán kapsz egy kevésbé motivált versenyzőt, aki hamarosan meg is jelenik nálad és bónuszt kér, ha esetleg mégis nyerne.

Thomas de Gendt fizetését csökkentették a Lotto-Soudalnál.
Miközben ő a védjegyük és viszi a hátán az egész csapatot a szökéseivel és a tempómenéseivel. Furcsa döntés, hogy cserébe lekapnak egy kicsit a fizujából. Igaz, a csapatok valószínűleg nem állnak sorfalat az ajtaja előtt, amit annyiból meg is értek, hogy nem kiegyensúlyozott a teljesítménye. 

Számodra az alkalmazottak nagyon fontosak. Mit gondolsz arról, hogy elég nagy a jövés-menés a Lottónál?
Nem akarok beleszólni, de tény, hogy furán néz ki kívülről. Számomra az alkalmazottak fontosabbak, mint a versenyzők. A rajongók, meg a szponzorok számára nem, de én tudom, hogy egy csapat csak a megfelelő munkatársakkal tud jól működni.

Lefevere: "Ha mégis elmarad a szezon, nagy szarban leszünk" | Eurosport

Minimum egymillió eurós veszteség. Sőt, kicsivel több is. Saját számításai szerint itt tart most a Deceuninck-Quick Step. Patrick Lefevere az elmúlt hónapok fényében biztos benne, hogy komoly baj lehet abból, ha visszatér a vírus, újra leáll a világ és nem lehet augusztusban folytatni a szezont.

A Lottónál kisebb csapatokra osztották a versenyzőket. Ti ezt nem csináljátok, miért?
Mindenki azt csinál, amit akar, és tudjuk, hogy egy csomó minden a show miatt van. Nálunk mindenki San Pellegrinóban volt edzőtáborban, ami kétségtelenül azt jelenti, hogy ha lesz egy pozitív eset, akkor mindenkinek annyi. Mivel a szerelők, segítők folyamatosan cserélődnek, ezért alapos tesztelést végzünk.

Milyen állapotban jöttek ki a versenyzőid a karanténból? Mik a hírek az edzőtáborból?
Úgy hallom, mindannyian elég gyorsak, és mentálisan is jól vészelték át az elmúlt hónapokat. Bár a főnökkel nem mindig beszélnek a versenyzők ilyesmiről. Olyan vagyok, mint a felszarvazott férj, aki a faluban utoljára tudja meg, hogy a felesége megcsalta. (nevet) 

Mondtad már többször, hogy félsz, milyen hatással lesz a hosszú kihagyás a versenyzőkre. Augusztus 8-án jön a Sanremo a maga 300 kilométerével.
A Stradéra és a Sanremóra úgy fognak odaállni, hogy hét hónapja nem versenyeztek. Ez bizonyos sportágban normális, a kerékpárban nem. Mi ilyet még nem csináltunk. Nehéz megmondani, hogy jönnek ki a versenyzők ebből az egészből. Vannak jó néhányak, akiknek tele a naptáruk. Sokan alaposan túlbecsülhették saját magukat. 

Mit gondolsz, hol és mikor lesz az újraindulás utáni első QS-győzelem?
Igyekszünk mindent megtenni, főleg a nagy versenyeken. De amúgy rossz a kérdésed, mert Florian Sénéchal már megnyerte a Vermarc GP-t, ahol rajthoz állt 170 versenyző, és nagyon komoly tempót nyomtak. 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások