ES Bringa - Aki Evenepoelra és Jakobsenre tette fel a szezonját, de végül Almeidával ment nagyot a Girón
Aki Evenepoelra és Jakobsenre tette fel a szezonját, de végül Almeidával ment nagyot a Girón
Fotó: Europress/AFP

Aki Evenepoelra és Jakobsenre tette fel a szezonját, de végül Almeidával ment nagyot a Girón

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/15 14:20
Iljo Keisse a maga 37 évével és a Quick-Stepnél eltöltött 11 szezonjával a sokat tapasztalt kerékpárosok közé tartozik. Persze arra, ami az idén történt, ő sem lehetett felkészülve. Fabio Jakobsen és Remco Evenepoel balesete miatt a szezon legnagyobb részében egyfajta légüres térben volt kénytelen versenyezni.

Nem elég azonban, hogy az országút nem úgy alakult, ahogy tervezte, most még pályán sem bizonyíthat. A járványhelyzet miatt elmarad ugyanis a genti Hatnapos, amit korábban már hétszer is megnyert. Nem esik persze kétségbe, hisz egyrészt eleget tesz családapai kötelezettségeinek, másrészt pedig hamarosan elkezdi a felkészülést a következő szezonra.

"Pihentem három hetet, ez az én koromban már elég. Ha igaz, hamarosan jön a spanyolországi edzőtáborunk, ahová már viszonylag jó formában akarok érkezni. A srácokkal ott mi már teszteljük egymást, és hogy ne csináljanak hülyét belőlem, nekem addigra már olyan 80 százalékos formában kell lennem. Nekik persze elég még csak olyan 60 körül."

Keisse elsősorban pályán ért el nagyobb eredményeket. Lefevere csapatában pedig korábban Marcel Kittelt és Fernando Gaviriát segítette, az idén pedig Evenepoel embere lett volna.

"Remco és én jól kijövünk egymással. Megmutatta már, mit tud, és az valami egészen hihetetlen. Nagy kihívás, ugyanakkor rendkívül hálás feladat is, hogy az én gondjaimra lett bízva, én pedig mindent megteszek azért, hogy minél előbb a lehető legjobb versenyző váljék belőle. Gaviriával sokkal nehezebb volt. Iszonyú bátor versenyző, nagyszerű srác, oda is figyelt egészen addig, amíg nem edzésről van szó. Olyankor sokkal nehezebb volt vele."

Evenepoel: A feladás nem szerepel a szótáramban | Eurosport

„Az élet olyan, mint egy időfutam." Ez az idézet számodra arról szól, hogy az élet kiszámíthatatlan, mindenre fel kell készülni. Szó se róla, 2020 tele volt fordulatokkal. Hogy érzed magad most? Ez a mondat most még inkább a kedvencem. Az élet egy hullámvasút, és a veszély ott leselkedhet rád bármelyik kanyarban.

"Az idei Girón Joao Almeidát segítettem. Az ilyen srácokkal, mint Evenepoel meg Almeida, jó együtt dolgozni. Ráadásul a velük elvégzett munkámnak van látszatja is. Engem ugyanis csak akkor vesznek észre, ha az embereim hozzák a győzelmeket."

Sok évet eltöltött a mezőnyben, sok mindent látott, így azt is pontosan tudja, melyek azok a dolgok, amik Evenepoel  számára most újdonságot jelentenek.

"A médiával való kapcsolattartás, a sok jó és rossz tapasztalat a rajongókkal, a csapaton belüli és a többiekkel folytatott verseny. Aztán ott vannak a versenyszituációk, a balszerencsés helyzetek, az időjárás meg még egy csomó dolog. Talán nem szívesen olvassa, de jót tenne neki szerintem, ha elköltözne Belgiumból. Egy olyan helyre, ahol többet tud hegyre menni, és ahol jobb az időjárás. Monacóba, vagy valami hasonló helyre, ahol kevesebb figyelem veszi körül. Itthon, Belgiumban ugyanis a helyzet csak egyre rosszabb lesz."

Keisse kitért Nibali stílusára és az Evenepoel és az olasz közti súrlódásokra is.

"Nibalinak mindenkivel baja van, és vele is baja van mindenkinek. Az egyik nap odamegy hozzád beszélgetni, a másik nap pedig szó nélkül elmegy melletted. Ő egy profi versenyző, tudja mit csinál. Egy biztos: semmit sem véletlenül. Sokszor Evenepoel idegeire is megy. Minden a tavalyi Német körön kezdődött. Nibali rásprintelt a hegyi pontokra, így Remco elvesztette a trikót. Gyakran csinálja ezeket a megfélemlítő dolgait. Nibali késztette hibára Remcót a Lombardián. Persze nem lehet egy szavunk sem, hisz ilyen egy verseny. Remcónak pedig mindig ott kell lenni a kerekén, mert minél jobban lemarad róla, annál nehezebb lesz visszajönnie."

Jakobsen: "El akarom érni mindazt, amire képes lehetek" | Eurosport

Fabio Jakobsen tele van álmokkal. Ahogy az egy fiatal tehetségtől nem meglepő, győzelmekre vágyik mindhárom nagy körön, de céljai között szerepel a Sanremo, a Gent-Wevelgem és a világbajnokság megnyerése is. "Aki gyors, az hamar ott lesz a legjobbak között" - mondta Jakobsen, aki hatalmasat bukott a Lengyel kör nyitószakaszán.

Keisse tele volt tervekkel az idei Giro előtt. Komoly, ambiciózus, de reális tervekkel. Az élet azonban sajnos elég határozottan közbeszólt.

"Két nagy célom volt a Giróra. Az egyik, hogy meddig juthatok Remcóval. Rózsaszín trikó? Fehér trikó? Szakaszgyőzelem? A másik, hogy sprintgyőzelmekhez segítsem Fabio Jakobsent. Fabio bukott először, azután Remco. Ezek után Almeida vállára került minden teher."

"Fabiót amúgy hamarosan meglátogatom. Iszonyú nehéz és fájdalmas, ami vele történt. A legtöbb, amit tehetünk, hogy teljes szívünkből drukkolunk neki, hogy rendben legyen. Remélem, legalább egy kis időre csatlakozni tud majd a csapathoz decemberben, Spanyolországban. Ez egy nagy lépés lenne a számára. Remélem fog még tudni teljes erőbedobással sprintelni."


hln.be

Hozzászólások