ES Bringa - Pogacar: "Én magamban szinte már elkönyveltem a második helyet"
Pogacar: "Én magamban szinte már elkönyveltem a második helyet"
Fotó: Europress/AFP

Pogacar: "Én magamban szinte már elkönyveltem a második helyet"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/09/21 09:12
"Akár első vagy, akár második, de lehetsz utolsó is, ha eljutsz Párizsig, az egy egészen fantasztikus érzés." De talán úgy az igazi, ha sárgában vagy, és nálad van még két mez. Ahogy Eddy Merckx csinálta, 1969-ben. Tadej Pogacar újoncként, 21 évesen nyerte meg a Tour de France-t. Hogy mi vár rá innentől kezdve, talán ő sem tudja. Pontosabban sejti, hisz sokat nem pihenhet, hisz vasárnap már is itt a világbajnokság.

A szombati fordítása örökké emlékezetes marad, mint ahogy az is, hogy újoncként vihet haza a Tourról három trikót. Ma ünnepli a 22 születésnapját, de már van 6 szakaszgyőzelme a háromhetesekről. Valaki egy komplett pályafutás alatt nem jut el ideáig, de talán még a feléig sem.

Térjünk vissza a szombatra. Mikor tudtad meg, hogy tied a sárga trikó?
Menet közben nem tudtam. Volt a fülemben rádió, de a hegyen semmit nem hallottam a szurkolók miatt. Amikor átértem a célvonalon, túl fáradt voltam gondolkozni. Tényleg csak akkor esett le, amikor megjött Primoz is.

Gyerekkori álom volt a Tour-győzelem?
Inkább azt mondanám, hogy a Tour-indulás volt álom. A sárga trikóig nem "jutottam el".

Mi az első emléked a Tourról?
Azt hiszem a 2009-es év lesz az, a Schleck-Contador csata. Lenyűgözött, hogy mennek a hegyeken. De nem szurkoltam különösebben egyikőjüknek sem, mindkettőjük szimpatikus volt.

043_2548184.jpgFotó: Europress/AFP

Vissza a szombatra. Roglic egyből gratulált neked, de mit mondott?
Hát, nem nagyon emlékszem pontosan, olyan gyorsan történt minden. De minden tiszteletem Primozé, jó haverok vagyunk, nagyon sajnálom, mert nem lehet könnyű az utolsó nap elveszíteni a sárgát. Én is tudom milyen a vereség, hisz ilyen a kerékpáros élete. Ez a munkánk része.

És mit mondott neked verseny közben pár nappal korábban, amikor melléd tekert, és szinte átkarolt?
Hogy érjünk el biztonságban Párizsba, és még nem ért véget a verseny, majd meccselünk egy nagyot az egyenkéntin. Őszinte leszek, én akkor csak a második helyre gondoltam, nem készültem másra. Arra gondoltam, hogy ez az első Tourom, ott leszek a dobogón, enyém a fehér trikó, és ez összességében tök jó. Mert Roglic tényleg uralta a versenyt, és végig nagyon erős volt. Talán ez segített az egyenkéntin. Csak nyomtam és egy pillanatig nem gondoltam az összetett győzelemre.

Azért csak extra, hogy pont Roglic előtt nyertél?
Kissé furcsa valóban, hisz most a Touron előzte meg. De mi tényleg jóban vagyunk, többször edzünk együtt Monacóban, és nyilván még fogunk is a jövőben. Egy ideig egy klubban mentünk, bár én akkor még elég kicsi voltam. Mikor a Jumbóhoz került, tényleg csodáltam őt. Jól ismerem Primozt, talál magának új kihívást, nagyon hamar magára fog találni.

Érdekes volt, hogy már szombat este sárga UAE-s maszkban nyilatkoztál. Készült a csodára a csapat?
A csapatom végig hitt bennem, és az összetett győzelemben. Talán jobban is, mint én.

Lehetett is hinni, hisz a tavalyi Vuelta harmadik hetében szintén nagyon jól mentél?
Ez az én nagy előnyöm, a regenerálódás. Szerintem gyorsabban megy, mint másoknak. Ez pedig genetika, szóval köszönet érte anyuéknak. Ők tényleg végig támogattak. Ha a pingpongot választom, akkor sem szóltak volna, hanem segítenek nekem, ahol csak tudnak. Büszke vagyok rá, hogy ilyen szüleim vannak.

000_8QD8VF.jpgFotó: Europress/AFP

A szombati fordítás után beszéltél velük?
Velük nem tudtam, de a barátnőmmel pár percet beszéltem. Igazából fent a Planche des Belles Filles-n nem volt túl jó a térerő.

Mi lesz veled mostantól? Tudod már milyen versenyeken indulsz?
Most pár napra hazamegyek Monacóba, aztán jön a vb. Onnan egyből repülök Belgiumba, mert indulok a Flèche Wallonne-on és a Liége-n. Aztán szerintem megpróbálom a Flandriát.

Kezded már érezni, hogy ezzel a győzelemmel megváltozik az életed?
A jövőt nem látom, de én nem hiszem, hogy változni fogok egy megnyert verseny miatt. Maradok az a srác, aki egyszerűen csak imád tekerni, és jól érzi magát, ha ott lehet a mezőnyben.


HLN

Hozzászólások