ES Bringa - Pogacar: "Nem Bernal lesz az egyetlen riválisom"
Pogacar: "Nem Bernal lesz az egyetlen riválisom"
Fotó: Europress/AFP

Pogacar: "Nem Bernal lesz az egyetlen riválisom"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/15 17:07
Szenzációs első év a profik között, nagyszerű szezonkezdés és nemrég egy öt éves szerződéshosszabbítás. Tadej Pogacar számára majdnem minden tökéletes, mégis szerényen nyilatkozik a jövőről. Fiatal kora miatt a kihagyott évet sem bánná, ha nem biztonságos a versenyzés, különben sem érzi úgy, hogy idén már az ő generációja lenne az esélyes a háromheteseken.


Alig két éve még az U23-as mezőnyben tekert, mindössze egy profik között eltöltött év után pedig máris 2024-ig szóló szerződést írt alá. Az UAE-nél egyértelműen Pogacarban látják a jövőt, ami ilyen első év után nyilván nem véletlen. A szlovén versenyző mégis két lábbal a földön maradt, úgy látja, ha lesznek is idén háromhetesek, azoknak nem ő vagy Bernal, hanem Froome és generációja lesznek az esélyesei. 

Evenepoel, Bernal és Pogacar: ez a hármas a kerékpársport jövője? 

Az biztos, hogy három erős versenyző. Én azért még hozzátenném Van der Poel-t is, de sok fiatal akkor is kimaradna. Ez igazságtalan lenne velük szemben.

Mégis ezek a nevek hangzanak el leggyakrabban...

Talán igen. Ami a lényeg, hogy a fiatal versenyzők sikere jót tesz a sportágnak, nézzük csak meg, folyamatosan egyre csak népszerűbb.

Lejártak azok az idők, amikor Froome, Dumoulin és Roglic dominálta a háromheteseket? 

Ezt a kérdést nem nehéz megválaszolni, szerintem még mindig ők a legnagyobb esélyesek. Megvan a tapasztalatuk, sokoldalúak és nagyszerű versenyzők, akik semmit sem vesztettek a képességeikből. Tisztelnünk kell őket. 

000_1K28DB.jpgFotó: Europress/AFP

Nem gondolod, hogy a tavaly történtek megváltoztatták az országúti bringa erőviszonyait?

Még mindig tanulok az idősebb versenyzőktől. Tavaly a Vueltán Marcato volt a szobatársam, aki 15 éve profi és rengeteget segített. Nem hiszem, hogy bármi megváltozott volna.  

Hogy látod a rivalizálásodat Bernallal? 

Úgy, hogy (a sajtó) csak kettőnkre hegyezi ki a dolgot, pedig számtalan remek versenyző van, akik megmutatták képességeiket és erős ellenfelek. Nem Egan az egyetlen riválisom. 

Hogy látod, visszatérhetnek a versenyek az új időpontokban?

Bringásként nyilván minél előbb versenyezni szeretnék, de csak akkor, ha biztonságos. 

Nem vagy benne biztos, hogy az lesz? 

Amíg nem találnak védőoltást, nehéz bármit is megjósolni, rengeteg dolog változhat. Jobb óvatosnak maradni.

Ha újraindulnak a versenyek, gondolod hogy mindenki azonos állapotban érkezik majd a kezdésre?

Az alapján amit másoktól hallok, sok csapat már szervezi az edzőtáborait most, hogy megvannak az új időpontok. A következő hetekben a versenyzők többsége már kimehet az utakra edzeni, szóval a versenyekre mindenki formába kerülhet. 

000_1JX8XK.jpgFotó: Europress/AFP

Problémás, hogy a három nagy kört ilyen közel rendezik meg egymáshoz?

Szerintem a szervezőknek ez sokkal nagyobb szívás, mint nekünk. Versenyzőként olyan sok dolog nem változik, de az tény, két háromhetest menni idén nehéz lesz.

Milyen hátrányokkal jár a sűrű versenynaptár? 

Több versenyző lesz, mint verseny, szóval páran idén nem fognak tudni annyi helyen indulni, mint szoktak. Szerintem World Tour szinten ez annyira nem lesz probléma, mert ez élvezi az elsőbbséget, de a kisebb versenyek és alacsonyabb szintű versenyzők rosszul fognak járni. 

Hogyan befolyásolná a szezon kihagyása a te személyes céljaidat? 

Nem igazán. Őszintén szólva még mindig fiatal vagyok, lesznek még lehetőségeim. 21 éves vagyok és második éve tekerek a legmagasabb szinten, szóval remélem, hogy lesz még esélyem. 

Hogyan éled meg, hogy az UAE-nél ilyen fiatalon kapitány lehetsz? 

Nyugodt vagyok. Erős csapatunk van, szóval mindig lesz aki átvegye a helyem, ha gyengébb napom van. Megvan a fiatalság és tapasztalat megfelelő aránya a csapatban. 

Mit tanultál az UAE Tour után karanténban töltött időszakból? 

Hogy a világunk nagyon törékeny tud lenni. Vigyáznunk kell rá és egymásra. 


El Tiempo

Hozzászólások