ES Bringa - "Pogacar jó időben van, jó helyen és nem omlik össze a nyomás alatt"
"Pogacar jó időben van, jó helyen és nem omlik össze a nyomás alatt"
Fotó: Europress/AFP

"Pogacar jó időben van, jó helyen és nem omlik össze a nyomás alatt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/12 10:52
Azzal, hogy Tadej Pogacar 20 évesen harmadikként zárt a Vueltán, ő lett minden idők egyik legfiatalabb kerékpárosa, aki dobogóra állhatott egy háromhetesen. Nem egy kiugró eredményről van szó, hisz előtte májusban megnyerte a kaliforniai kört. Ha nem jön közbe semmi, a szlovén a következő évtized egyik meghatározó versenyzője lehet.
 

A 21 életévét ősszel betöltő Pogacar akkorát lépett előre, amire sem ő, sem a csapata nem számított. Ezt jól mutatja, hogy a februári Algarvén még csak beugró volt, mivel az egyik csapattársa még nem állt készen. Ő viszont nagyon is készen állt, hisz nyert szakaszt, majd övé lett az összetett is.

Ahhoz azonban, hogy igazán megértsük, miként képes korát meghazudtoló, meglepően jó eredményeket elérni, tíz évet vissza kell mennünk az időben, és bele kell néznünk egy korosztályos szlovén versenybe.

"Kicsit késve értem oda" - meséli Andrej Hauptman, korábbi vb-bronzérmes szlovén versenyző, aki akkoriban a fiatalok felkészítésével foglalkozott. most a felnőtt csapat edzője. "Azt láttam, hogy elöl halad egy csapat tinédzser, tőlük 100 méterre leszakadva pedig egy sokkal fiatalabb, apró termetű srác próbál valahogy felérni rájuk."

"Mondtam a szervezőknek, hogy jó lenne, ha ez a gyerek valahogy utolérné a többieket. Erre ők közölték velem, hogy nem úgy van ám, ahogy én azt gondolom. Ez a srác ugyanis elöl haladt, és épp lekörözni készült a többieket. Ő volt Tadej."

Hauptman továbbra is rajta tartotta a szemét, sőt később az edzője, a mentora lett. Ahogy Pogacar fogalmazott, "Andrej vezetett be igazán a kerékpározás világába." Ő volt az, aki az Emirates-hez való szerződését is nagyban elősegítette, jó kapcsolatban van ugyanis a csapat vezetőivel, Giuseppe Saronnival és Mauro Gianettivel. 

"Mondtam nekik, hogy van egy új srác, nézzék meg, mit tud" - folytatja Hauptman. "Az idei eredményei alapján jól látszik, hogy egyáltalán nem volt korai, hogy profinak állt."

Ha Pogacar nem találkozott volna későbbi edzőjével, az élete egészen más irányt is vehetett volna. 

"Kilenc éves voltam. Nálam két évvel idősebb srácokkal versenyeztem" - meséli Pogacar. "Az én korosztályomnak ugyanis nem volt kategóriája Szlovéniában. Technikailag még nem voltam az ő szintjükön, de nem volt más választásom, ellenük versenyeztem. Azon a bizonyos versenyen, ahol Andrej meglátott csak néhány kört kellett teljesíteni egy három km-es pályán. Élre álltam, megléptem tőlük és végül megnyertem a versenyt."

pogi4.jpgFotó: Twitter

Más szint, de hasonlóképp tapasztalatlan volt az idei Vueltán, Pogacar mégis kitűnt a többiek közül. Andorrában megnyert egy 100 km hosszú szakaszt, ahol több mint háromezer méter szintet kellett teljesíteni. Ezt még talán betudhatnánk a  kezdők szerencséjének, hisz Lopez és Roglic is buktak, úgyhogy valamennyi mázli azért kellett a győzelemhez. Egy héttel később egy rövid támadásból tudott nyerni, a 20. szakaszon szerzett harmadik szakaszgyőzelmével azonban végképp meggyőzhetett mindenkit kiváló hegyi-menői képességeiről. 

A harmadik hét végén végigcsinált egy 34 km-es szökést egyedül egy komoly hegyi-szakaszon, nehéz körülmények között, anélkül, hogy bármiféle gondba is került volna. Bő másfél percet adott Valverdének és Majkának, a többieknek pedig még ennél is többet. Győzelmével följött az összetett harmadik helyére és megszerezte a legjobb fiatalnak járó fehér trikót.

"Ha azt kéri majd, hogy ő lehessen a kapitány a jövő évi Touron, jó néhány érv szólhat majd mellette" - mondta Joxean Fernández Matxín, az a sportigazgató, aki a legtöbbet dolgozott vele a verseny alatt. Nemcsak a fizikális erő, az önbizalom, a bátorság és az ésszerű kockázatvállalás is olyan fontos szempontok lehetnek, melyek egyértelműen mellette szólnak. 

"A sportigazgatóm mondta rádión, hogy jól megyek, de azt javasolta, csak tartsam a többiek tempóját. De amikor láttam, hogy Lopez támadott és hibázott néhányat, úgy voltam vele, hogy mindent vagy semmit alapon belevágok. Lesz, ami lesz. Tudtam, hogy szembe szél van, meg, hogy van még hátra bőven. Amikor kezdtem volna elfogyni arra gondoltam, hogy a többiek is baromira fáradtak már mögöttem."

A Gredoson való támadása olyan volt, mint az egész karrierje eddig. Belevágott az ismeretlenbe, és a lehető legjobban jött ki belőle. 

pogi2b.jpgFotó: Twitter

"Kockáztattam, de mégis mit veszíthet az, aki megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni magából? Nem számít, mi az eredmény, ha mindent beleadsz, akkor nincs miért aggódni."

Pogacar és egy másik fiatal tehetség, Egan Bernal pályája meglehetősen sok hasonlóságot mutat. Mindketten nyertek Avenirt, aztán egy sorsdöntő hegyi szakaszon szerzett győzelemmel kaliforniai kört is, majd az idén egyikük a Touron, másikuk a Vueltán ment nagyot. Van azonban egy fontos különbség is kettejük között. Míg Bernal az Avenir-győzelme előtt már Tirrenózott, addig Pogacar Hauptman kontinentális-szintű amatőr csapatában szerzett tapasztalatokat. 

"Bár kisebb és fizikálisan fejletlenebb volt a társainál, már nagyon korán megmutatkozott, mennyire jó versenyző" - mondja Hauptman. "Mindig jó helyen volt, jó időben, és soha nem omlott össze a nyomás alatt."

Pogacart szerencsére a családi környezet is mindig támogatta, és külön jó volt, hogy a tesójával űzték és hajtották egymást. Manapság a barátnőjével, Urska Zigarttal edz, aki az ő első klubja, a BTC City Ljubljana női csapatának versenyzője. 

Érdekes kérdés lehet a számára, hogy hogyan tovább. Ő azt mondja, többnapos, illetve háromhetes versenyzőként azonosítja magát, melyre profiként szerzett eredményei egyértelműen fel is jogosítják. Azonban a junior Roubaix-n elért 13., valamint az U23-as Flandrián szerzett 15. helye további lehetőségeket is kínálnak a számára. 

A jövő évet illetően mindenki a Tourról kezdte őt kérdezni. "Persze, persze, a Tour minden kerékpáros álma, de ne feledkezzünk meg arról, hogy bizony ott a Giro is." Időközben el is kötelezte magát a Magyarországról induló olasz kör mellett, illetve a tervek szerint augusztusban visszatér a Vueltára is.

pogi1.jpgFotó: Europress/AFP

A Tour mellett a Bernallal való összehasonlítás az, ami folyton előjön. Hauptman viszont óvatos ezzel kapcsolatban.

"Nem hiszem, hogy kapitányként gondol már magára. Lehet, hogy Tadej nem csap az asztalra, de pontosan tudja, mit akar. Nyugodt, amikor a kávéját issza, de a versenyeken kőkemény harcos."

"A Bernallal való összehasonlítgatásnak pedig nincs értelme. Még nincs. Meg kell várnunk, hogyan alakulnak a dolgok. Annyit lehet biztonsággal kijelenteni, hogy egyelőre minden nagyon ígéretes."


Procycling

Hozzászólások