ES Bringa - PN 1: Oldalszél, káosz és Groenewegen
PN 1: Oldalszél, káosz és Groenewegen
Fotó: Europress/AFP

PN 1: Oldalszél, káosz és Groenewegen

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/10 16:10

Egy igencsak hullámzó, kifejezetten szeles, ám papíron mezőnyhajrás szakasszal kezdődött vasárnap délután az idei Párizs-Nizza.

A verseny, amely ezúttal is (a szerdán rajtoló) Tirrenóval párhuzamosan fut, és ahol olyan nevek küzdenek a sárga trikóért, mint Egan Bernal, Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, Wilco Kelderman vagy a címvédő Marc Soler.

Az első nap kifejezetten rossz, és szeles időben tekert a mezőny, de legalább nem maradt el a szakasz, másik négy mai versennyel ellentétben.

Tekintve, hogy az első három etap nem kifejezetten a hegyekről szól, az összetett esélyeseknek ez a nyitószakasz nagyjából a túlélésről szólt volna. Negyven kilométerrel a vége előtt aztán - ahogy azt várni lehetett - durván befújt az oldaszél, a mezőny meg pillanatok alatt több részre hullott. Hatalmas üldözőverseny kezdődött, minden csapat kereste a saját kiemelt emberét, de a sprinterek közül - Kittelt leszámítva - mindenki elől tudott maradni.


Hiába a rossz idő és a szél, csak összejött a mezőnyhajrá, amit Groenewegen nyert centikkel Ewan előtt. A Jumbo-Visma holland sprintere az első sárga trikós az idei Párizs-Nizzán, ami pedig a nap két nagy vesztesét illeti: Miguel Angel Lopez mellett a tavalyi győztes, Marc Soler került hátrányba, ők ketten bő egy percet kaptak. A többiek viszont kivétel nélkül együtt jöttek meg.

Folytatás hétfőn, várhatóan egy újabb mezőnyhajrás szakasszal, élő közvetítés 15.15-től az Eurosport 2-! 

Hozzászólások