ES Bringa - Örök ígéretből nemzeti hős? - Tavaly majdnem visszavonult, most újra a sárga trikó Pinot célja
Örök ígéretből nemzeti hős? - Pinot megannyi kudarc után Tourt nyerne a franciáknak
Fotó: Europress/AFP

Örök ígéretből nemzeti hős? - Tavaly majdnem visszavonult, most újra a sárga trikó Pinot célja

Nagy BettinaNagy Bettina
2020/07/26 13:25
Napra pontosan egy éve, drámai körülmények között adta fel a Tour de France-t, kis híján vissza is vonult, idén viszont újra a sárga trikó lebeg Thibaut Pinot szemei előtt, aki egyrészt véget vetne a franciák 1985 óta tartó nyeretlenségének, másrészt szeretné bebizonyítani, hogy nem egy újabb beváltatlan ígéret. A Groupama-FDJ remek segítői csapatot épített köré, az elhatározás és a forma megvan, így már csupán az a kérdés: megússza-e végre sérülés vagy betegség nélkül?

Alig szűrődik be valami fény a sötét, komor hotelszobába, ahogy Thibaut Pinot magába roskadva ül az ágy szélén és a könnyeivel küszködik a tavalyi Tour de France örökké emlékezetes 19. szakasza után.

Csapatfőnöke, Marc Madiot ül mellette és üveges tekintettel bámulja a padlót. Néhány órával korábban, a 2019-es Tour – sőt, talán az elmúlt évtized – legkaotikusabb versenynapján Pinot drámai körülmények között, térdsérüléssel bajlódva beszállt a csapatkocsiba és feladta a küzdelmet, sokkolva egy egész országot, aki hitt a csodában.

„Nem ezt érdemled” – suttogja Madiot. „Nem érdemelted meg, ami veled történt.”

Pinot hallgatni sem bírja. „Elegem van, abbahagyom az egészet” – mondja elcsukló hangon.

„Hé, ne mondd ezt! Nem mondj ma olyasmit, amit holnap megbánsz. Kiváló versenyző vagy. Ne add fel!”

Pinot a fejét rázza.

„Egyszer meg fogod csinálni” – próbálja vigasztalni Madiot. „Ez tényleg borzasztó, de soha sem szabad feladnod!”

Mindhiába; ez már túl sok Pinot-nak, aki összetörve, arcát a kezébe temetve zokog. „Elegem van” – ismételgeti. „Én befejeztem.”

***

Cirka hét hónappal később, 2020 februárjában Thibaut Pinot sajtótájékoztatót tart visszatérő versenye, a Tour de la Provence előtt. A franciát rég nem lehetett látni kerékpárverseny közelében, hiszen könnyes búcsúját követően, ha a karrierjét nem is, de a szezonját befejezte.

202 nap telt el azóta, hogy legutóbb rajtszámot tűzhetett a mezére. „Már tűkön ültem, hogy végre visszatérhessek a versenyzéshez” – mondja óvatos mosollyal. „Boldog vagyok, hogy újra profi kerékpáros lehetek.”

Nem nehéz belátni, hogy – igaz, kissé megkésve – miért vált ennyire népszerűvé Franciaországban. Amikor teker, mindig az ösztöneire hallgat, és sosem rejti véka alá érzelmeit, amiért egykor szeszélyesnek bélyegezték. A tavaly nyári, szívszorító események után viszont már másként ítélik meg odahaza az emberek.

„Még mindig sokat faggatnak erről” – mondja az előző évi drámáról. „Van egy olyan érzésem, hogy a feladásom mélyebb nyomot hagyott az emberekben, mint amikor 2014-ben a dobogón végeztem, vagy amikor megnyertem az Alpe d’Huezt. Ma már másként tekintenek rám.”

tour-2019-fans-love-pinotFotó: Europress/AFP

„Nem vagyok egy született kapitány, visszahúzódóbb személyiség vagyok, így eleinte nehezemre esett utasításokat adni. Csak tekerni akartam és versenyeket nyerni. Jelentősen megváltozott az életem a karrierem kezdete óta.”

Képességeit senki sem vonja kétségbe, ám az idén a harmincat betöltő Pinot mindig is hadilábon állt azzal, hogy komoly eredményekre váltsa tehetségét. Pályafutását végigkísérték a különféle sérülések, a rejtélyes betegségek és az önbizalomhiány. Amikor éppen nem hátráltatta semmi, látványos támadásokkal vétette észre magát, beleértve az imént említett szakaszgyőzelmét az Alpe d’Huezen (2015), a tavalyi, Tourmalet tetején aratott sikerét, vagy a 2018-as Lombardiát, amit szólószökésből nyert meg

De kudarcai is éppoly nagy visszhangot váltottak ki. A már-már menetrendszerű fizikai és mentális összeomlások, a lejtmenetektől való görcsös félelem meggátolta abban, hogy harcban legyen a háromhetes győzelmekért. Ezidáig 12 Grand Touron indult, ebből mindössze hatot fejezett be, és csak egyszer zárt dobogón.

„Szinte minden érzelemből volt már részem a Touron” – meséli. „Nyertem szakaszokat, felállhattam a dobogóra, volt, hogy fel kellett adnom, és voltam beteg is – szóval, kezdek megedződni.”

Amikor egy tüdőgyulladás padlóra küldte a 2018-as Giro d’Italián, harmadik helyen állt az összetettben, és noha az utolsó csepp erejéig küzdött, de a 20. szakasz befutója után végül a kórházban kötött ki. „Iszonyú volt végignézni” – mondja csapattársa, Jérémy Roy, aki a célvonalig kísérte legyengült kapitányát. Pinot emiatt lemaradt az azévi Tour de France-ról, de azóta csak még eltökéltebb lett.

pinot-fdj-giro-2018Fotó: Europress/AFP

„Voltak már jó és rossz tapasztalataim is, és még lesznek is bőven mielőtt befejezem. De már nem aggódom emiatt. Jöjjön bármi, állok elébe” – jelenti ki.

„Thibaut többé már nem tart a Tourtól” – mondja sajtósa, Marion Gachies. És éppen ez az, amit a franciák hallani szeretnének a 35 éve tartó nyeretlenségi szériájuk, és megannyi kudarcba fulladt kísérlet után.

Ez Pinot számára is újdonság, ugyanis volt idő  nem is olyan rég , amikor a sorozatos fiaskók miatt hátat fordított hazája körversenyének, hogy inkább a Girón próbáljon szerencsét. 

Megelégelte a francia média állandó kérdezősködését, a vele szemben támasztott, bénító elvárásokat, és azt, hogy gyengébb teljesítményei miatt folyton leírják. A neve egybeforrt a Mi lett volna, ha… kezdetű mondatokkal.

Elkönyvelték róla, hogy ő a legjobb esetben is csak egy majdnem bajnok, aki túlságosan is ki van szolgáltatva a sérüléseknek és a stressznek. Miután a 2016-os Tourt vírusfertőzés miatt feladta, Olaszország felé vette az irányt, és úgy tűnt, beválhat neki az újragondolt versenyprogram.

2015 és 2019 között négyszer végzett a top 5-ben a Tirreno-Adriaticón, 2017-ben pedig 4. lett a Girón. A 2018-as olasz körre győzelemmel hangolt a Tour of the Alpson, de a harmadik héten közbejött az újabb betegség, és elbukta esélyét a végső dobogóra.

Kiváló formában tért vissza, még abban az évben két szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Vueltán, majd megnyerte a Milánó-Torinót és a Lombardiát is. A sikeres szezonzárás hatására úgy döntött, újra nekifut a Tour de France-nak és megcélozza a sárga trikót.

Talán azt szerette volna bebizonyítani otthon, hogy időközben sokoldalúbb versenyzővé vált, és több mint egy újabb Richard Virenque, aki ugyan időről-időre előrukkol egy-egy hegyi befutós győzelemmel, halmozza a részsikereket, ám az összetettben rendre alulmarad.

A várva várt visszatérése jól indult, viszont amikor csapatával egyetemben leszakadt az oldalszélben, miután rossz irányból vettek egy körforgalmat az Albiba tartó 10. szakaszon, Pinot egyszerre jelentős hátrányban találta magát a riválisokkal szemben. Az FDJ-hez mérten erős csapatidőfutam Brüsszelben, és az Alaphilippe-pel közös akció St. Étienne-ben (8. etap) mind-mind hiábavalónak tűnt, a sárga trikó már-már elérhetetlen távolságba került.

pinot-alaphilippe-tour-2019Fotó: Velonews/Getty

Újabb csalódás, újabb elpazarolt lehetőség, harsogta a francia sajtó. Pinot nehezen tudta leplezni a dühét a célban, ahol kamerák és mikrofonok tucatjai fogták közre.

„Szar nap” – vetette oda, mielőtt eltűnt volna a kulisszák mögött. A Groupama-FDJ buszában aztán elszabadultak az indulatok, Pinot elvesztette a fejét, kirohanását a teljes versenyét dokumentáló francia tv-stáb örökítette meg.

„Lúzerek vagytok!” – üvöltötte csapattársainak egyenként, akik lesütött szemmel, szó nélkül konstatálták mindezt.

„Thibaut érthető okokból mérges” – nyilatkozta Marc Madiot később az újságíróknak. „Most dühöng, de ez jó.” Az utolsó francia Tour-győztes, Bernard Hinault kortársaként Madiot tudta, a düh még mindig jobb, mintha versenyzője bedobná a törülközőt vagy a sarokban zokogna.

Huszonnégy órával később, a szokásos pihenőnapi sajtótájékoztatón azonban a csapatfőnök is kifakadt, amikor már a sokadik kérdést tették fel végzetesnek titulált hibájukkal kapcsolatban. „Még mindig versenyben van” – emelte fel a hangját kissé ingerülten, védve Pinot és csapatát. „Ezzel nincs vége! Sosincs vége”

Madiot nem a levegőbe beszélt, mondatai próféciaként hatottak. Mintha csak ez a pofon kellett volna ahhoz, hogy kihozza magából abszolút legjobbját, a második héten egy másik, ihletett formában lévő Thibaut Pinot-t láthattunk, aki elszántabbnak tűnt, mint valaha.

A pau-i időfutamon remek teljesítménnyel rukkolt elő, karrierje talán legjobb egyenkéntijét futotta: majd’ egy percet vert a későbbi győztes Egan Bernalra, ezzel pedig megtette az első lépést a dobogós álmok visszaszerzése felé. Mindeközben honfitársa, Romain Bardet – akivel sokáig egy lapon emlegették képességeik alapján –, vesszőfutása tovább folytatódott, és egészen a 12. helyig csúszott vissza.

Viszont a java, az igazi show még hátra volt: Pinot a sárga trikós Alaphilippe-et lehajrázva fantasztikus győzelmet aratott a Tourmalet-n – bejárta a világhálót az a felvétel, ahol Marc Madiot szinte extázisban ordítja végig az utolsó kilométert –, másnap a Prat d’Albis-n pedig előbb-utóbb az összes favoritot leszakította, végül már Bernal sem tudta lekövetni elemi erejű megindulásait.

pinot-tour-2019-tourmaletFotó: Europress/AFP

Valódi nemzeti hőssé vált, megtestesítve a magányosan harcoló, a megérzéseire és a szívére hallgató hegyimenő eszményét; a franciák szemében Pinot lett a robotikus Ineos-sor antitézise. Szerte a Pireneusokban visszhangzott a „Thibaut! Thibaut!”, amikor szakaszgyőzelme után a dobogó tetejéről integetett a fellelkesült közönségnek, fogadva Macron elnök gratulációját.

„Más dimenzióba kerültem” – idézi vissza legkedvesebb emlékeit. Azonban négy nappal később az álom hirtelen és végérvényesen szertefoszlott. Újra az egészsége hagyta cserben.

Hogy bal combja pontosan hogyan sérült meg, a mai napig tisztázatlan. Valóban az okozta volna az izomszakadást, hogy előző nap, menet közben beütötte a lábát a kormányba? A csapatorvos, Jacky Maillot egy év elteltével sem biztos benne, ám ez a végeredmény szempontjából már lényegtelen.

Amikor több kilométernyi elkeseredett küzdelem után Pinot feladta a versenyt a sárlavina miatt később félbeszakadt 19. szakaszon, nemcsak a francia szurkolók szíve tört össze. Mire könnyek között rászánta magát a döntésre, már súlyos percekkel volt lemaradva a grupetto mögött is. Egyik hű segítője, William Bonnet átkarolva támogatta sérült kapitányát az utolsó pillanatokban. A reményteljes, csodaváró hangulat tovatűnt, amint beszállt a csapatkocsiba…

pinot-bonnet-tour-2019Fotó: Europress/AFP

***

Noha kívülről úgy tűnhet, Madiot szenvedélyes hozzáállása motiválja Pinot-t, a sokat látott sportigazgató, Philippe Mauduit érdemeit sem lehet elvitatni, aki szigorával jól szervezett csapatot gyúrt az FDJ-ből.

Nem véletlen, hogy Pinot Mauduit érkezését követően produkálta eddigi legmeggyőzőbb teljesítményét a Touron. Az 52 éves szakember számos topcsapatnál megfordult már karrierje során, így például a Tinkoff-Saxónál, a Lamprénál, a Bahreinnél és az UAE-Emirates-nél is, mielőtt az FDJ-hez szerződött volna. Olyan nevekkel dolgozhatott együtt korábban, mint Alberto Contador vagy Vincenzo Nibali, most pedig igazi stratégaként irányítja a Thibaut-klánt, ami gyakorlatilag csapat a csapaton belül: a Groupama-FDJ elit különítménye, melynek végső célja a Tour-győzelem a megkérdőjelezhetetlen kapitánnyal, Pinot-val.

„Ma már minden csapat ezt csinálja, ahol van egy nagyformátumú versenyző” – mondja Mauduit a Pinot-t körülvevő segítői armadáról. „Ha jobban megismerik egymást, verseny közben is hatékonyabban tudnak majd kommunikálni, könnyebben megértik egymást.”

A Thibaut-klánt a testvér és egyben edző Julien Pinot; a sportigazgató Mauduit; a csapattársak Rudy Molard, David Gaudu, Anthony Roux, Antoine Duchesne, William Bonnet és Mathieu Ladagnous; a médiafelelős Marion Gachies, illetve természetesen a csapatfőnök Marc Madiot alkotja.

pinot-teammates-tour-2019Fotó: Europress/AFP

A tavalyi Tour de France során ez a minicsapat csak még jobban összekovácsolódott. Miután Pinot kiszállt, nem ő volt az egyetlen, aki elmorzsolt néhány könnycseppet. „Közel állnak egymáshoz, közös a céljuk és az érdeklődési körük. Ez számukra több is mint munka.”

Ha már közös érdeklődés, bizony a jó bor is ide tartozik – a kanadai Duchesne lett a klán nem hivatalos sommelier-je. „Kizárólag akkor iszunk, ha minőségi borról van szó” – árulja el Mauduit. „Persze nem minden este, de ha úgy alakul, néha-néha belefér egy pohár. Sosem iszunk átlagos borokat pusztán az ivás kedvéért, az íz a fontos.”

Vannak dolgok és tradíciók, amelyek sosem kopnak ki a francia kerékpársportból. „Ez a csapat 25 éve alakult, ami hosszú idő” – folytatja. „A régi francia felfogás szerint működtek: szállj fel a bringára és tekerj.”

Ugyanakkor Mauduit sem tagadja, hogy rájuk fért már valamifajta változás. „A Festina-botrány után minden csapat azzal próbálta felmenteni magát, hogy ’az egész világ doppingol’, és emiatt a színvonal visszaesett. Eljutottak arra a pontra, hogy kénytelen voltak leszámolni ezzel a mentalitással és új alapokra építkezni.”

A Festina-botrány, amely kis híján romba döntötte az országúti kerékpárt - I. rész | Eurosport

A Tour de France és az országúti kerékpár léket kapott, de akár el is süllyedhetett volna 1998-ban. Amikor Willy Voet, a Festina csapat egyik segítője teljesítményfokozókkal dugig pakolt autóját lekapcsolták a rendőrök a belga-francia határon, nemcsak csapatok és versenyzők kerültek baromi nehéz helyzetbe, hanem maga a sportág is.

„A profi kerékpársport talán ma sem teljesen tiszta, de a franciákat egyértelműen beskatulyázták és elítélték, így megrekedtek egy szinten a festinások miatt. Nem feltétlenül az elmúlt két-három-négy évben történt gyökeres változás, inkább csak most kezd beérni az utóbbi évtizedek újító munkája.”

Mauduit-t egyáltalán nem lepte meg Pinot tavalyi formája. „Az első néhány profi évében úgy tekert, mint valami őrült” – mondja. „Belement hosszú, eszement, akár 120-150 kilométeres szökésekbe is. De ma már sokkal taktikusabb, jól választja meg a pillanatot a támadásra.”

„Azt hiszem, szintet lépett a csapattal együtt. Thibaut csak mostanra éri el teljesítőképessége csúcsát a felhalmozott tapasztalata, taktikai tudása és fizikai érettsége miatt.”

„Most már mentálisan is jóval stabilabb. Vannak olyan srácok a mezőnyben, akik hozzá hasonlóan beérnek a korral, mások sosem lesznek elég erősek fejben. Sok nehézségen kellett keresztülmennie, de ma már tudja, mire képes és a Tour-győzelem sem lehetetlen számára.”

„Láthatja, hogy mindenki érte dolgozik és mögötte áll, ezért ha elveszti a fejét, és olyanokat mond, hogy ’csesszétek meg’, az nem túl profi magatartás. Már tudja, hogy holnap is van nap, és minden kezdődik elölről…”

Mauduit „kissé old-schoolnak” írja le Pinot versenyzési stílusát, de hozzáteszi, hogy a csapat imázsa szempontjából nagyon is fontos, hogy így teker.

pinot-fans-tour-2019Fotó: Europress/AFP

„Az összes, tavaly júliusban végzett felmérés azt mutatja, hogy a közönség teljes mellszélességgel beállt mögé. A szponzorok kifejezetten örültek ennek. Azt mondták, ’Oké, persze nagy kár, hogy nem nyerte meg, de az a kép, amit a kerékpársportról mutatott, büszkévé tett minket.'”

Mauduit szerint a franciák már készen állnak egy igazán nagy dobásra. „Amikor mindenki hasonló mentalitással és nagyratörő célokkal teker, bármi sikerülhet, de pont ez a hozzáállás hiányzott az elmúlt két évtizedben.”

***

„Az az átkozott vírus” – fogalmazott a provence-i körverseny második szakasza után (ne feledjük, februárban járunk) a Groupama-FDJ egyik sportigazgatója, Thierry Bricaud, amikor arról kérdezték, aggódnak-e a csapatok a Kínából kiszabaduló járvány miatt. „A kínai éttermek teljesen üresek Párizsban” – tette hozzá, de ekkor még nem is sejtettük, milyen hatással lesz mindez az egyetemes sportéletre.

Nagyjából egy héttel később, Bricaud és az FDJ egyike volt azoknak a csapatoknak, akik karanténba kerültek Abu Dhabiban az UAE Touron kirobbant víruspánik miatt. A szerencsésebbek néhány nap múlva hazatérhettek, a francia együttes azonban nem tartozott közéjük – hetekig rostokoltak a luxushotel hírhedtté vált negyedik emeletén.

Amikor végre megérkeztek Párizsba, Madiot tárt karokkal várta őket a reptéren, mintha rég nem látott családtagjait fogadná. Mint ismeretes, a szezon rövidesen félbeszakadt, a 2020-as Tourt pedig augusztus legvégére halasztották, viszont ebben a bizonytalan helyzetben Pinot sokáig nem is tudott erre gondolni, szülei egészségéért aggódott.

„A versenyzés egy időre másodlagossá vált ” – nyilatkozta vidéki otthonából, a kelet-franciaországi Mélisey-ből, ahol hónapokat töltött önkéntes karanténban a Párizs-Nizza után, ugyanis mind polgármester édesapja, mind édesanyja megfertőződött, és többhetes kórházi kezelésre szorultak. Szerencsére azóta mindketten meggyógyultak, ám Pinot számára áprilisban még rendkívül messzi ábrándnak tűnt egy nyárvégi Tour de France.

„A kerékpárversenyek eltörpülnek emellett” – mondta akkor, reménykedve a legjobbakban. Ha valamit megtanult az elmúlt években, különösképp a tavalyi Touron, az épp a türelem  amíg pedig nincs verseny, farmján tevékenykedik. A tervek szerint az augusztus elsején rajtoló Okcitániai körversenyen tér majd vissza, hangolódva a Tourra.

Hogy milyen hatással lesz az ő, és segítői formájára a közel féléves leállás, nem tudni, Mauduit azonban bizakodó Pinot-val kapcsolatban, hiszen van némi fórja az olyan 'korosodó' Tour-győztesekkel szemben, mint például Chris Froome, Vincenzo Nibali vagy Geraint Thomas, akik mind betöltötték már a 34-et.

Ha minden jól megy, szeptemberben kiderül, idén végre elérkezik-e Thibaut Pinot ideje, és 35 év után avatnak-e újra francia bajnokot a Tour de France-on.


Rouleur

Hozzászólások