ES Bringa - Pinot és az a bizonyos Tour... (2. rész)
Pinot és az a bizonyos Tour... (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

Pinot és az a bizonyos Tour... (2. rész)

Szabó BenceSzabó Bence
2020/02/13 10:20
Hónapokkal a drámai véget ért tavalyi Tour de France-ot követően Thibaut Pinot lassan készen áll, hogy megkezdje az új szezont. A két részes interjúban visszatekint a tavalyi eseményekre, mesél saját fejlődéséről és elmondja, mik a várakozásai az idei szezonra. 

A filmben rengeteget sírsz...

Persze, hiszen minden pillanatok alatt összeomlott. Mindent ott kellett hagynom, a versenyt, a csapatom, a barátaimat. Olyan, mint amikor évekig építesz valamit, hogy aztán a végén összedőljön. Szóval igen, sírtam, de ettől még nem vagyok ilyen. Ugyanolyan gyakran tudok nevetni is. 

Van egy másik érdekes jelenet, még az oldalszeles szakaszt követően, amikor a célban rendesen leüvöltöd a többiek fejét.

Marc Madiot-val és a bátyámmal jóval hangosabban kiabáltam, de tény, forró volt a hangulat a csapatbuszban és az én dolgom volt, hogy odacsapjak. Szerencsére olyan emberekkel veszem körül magam, akik hasonlóan nyíltak és megmondják a dolgokat, ha kell. Szerintem ez jól működik. 

Viszont még aznap este közölted a csapattársakkal, hogy meg fogod nyerni a szakaszt a Tourmalet-n. Állítólag ez volt az első ilyen kijelentésed... igazi vezető vált belőled?

Azt hiszem igen. Nem vagyok tökéletes a szerepben, de mindig tiszteletben tartom a csapattársaimat, mert nélkülük semmi sem lehetséges. Elmondtam nekik, hogy már a szakasz elejétől a győzelemért fogunk dolgozni, egyszerűen nincs más út, nyernünk kell.   

000_1IY6WT.jpg Fotó: Europress/AFP

Matthieu Ladagnous szerint a különbség, hogy korábban nem bíztál a csapattársaidban. Úgy hírlik, hogy egy olyan csapatot építettél magad köré, ahol hozzád hasonlóan mindenki egyenes és nem szereti a képmutatást.

Ez így igaz. Szeretem az őszinte embereket, akik nem beszélnek mellé. Szeretem a megbízható és hűséges társakat. Ilyen emberekkel veszem körül magam, és biztosítom, hogy mindenki egy irányba húz. Ez a gondosan megválasztott környezet segít elkerülni a komolyabb konfliktusokat, ebben szerintem egész jók vagyunk a csapatnál.

A verseny miatt így is épp elég nagy a nyomás, nem jó ezt tovább generálni. Épp ezért nincs is kifejezett országúti kapitányunk, aki mindenkit utasítgathat. Tudom, hogy máshol működik ez a felállás, de nálam nem. Amúgy is mindenki tudja, mit kell tennie, nem kell folyton kommunikálnunk egymással.   

A bringázás viszont tele van képmutatással, nem hiányzik néha?

Látszik versenyzés közben, nem? Talán nincs meg bennem az a csalárdság ami kéne, és ez néha a hátrányomra válik. Gyakran elhangzó mondás, hogy egy csoportban "mindig dolgozz kevesebbet, mint aki a legkevesebbet vezet".  Én nem így gondolkozom. 

Ha egy szituáción kellene megmutatnom, milyen a kerékpársport amit én szeretek, akkor a tavalyi Tourmalet utolsó kilométereit választanám. A Tour hat legjobb versenyzője, mindenfajta trükközés nélkül, vállvetve harcol a végső győzelemért.

Nem érzed úgy néha, hogy különc vagy ebben a világban?

Néha valóban így látom. Talán a '80-as évek bringája jobban feküdt volna nekem. Úgy érzem akkoriban több volt az akció és kevesebb a számolgatás, de azok az idők elmúltak. Ma már minden olyan eltorzult, talán a közösségi média miatt is. 

000_1IC9VT.jpg Fotó: Europress/AFP

Tavaly új ember csatlakozott az edzői stábodhoz, Philippe Mauduit személyében. 

Szükségem volt egy kis újításra, de komolyabb változás nélkül. Néhány versenyző csapatot vált, ha úgy érzi frissítene a környezetén, de miért ne lehetne ezt csapaton belül megoldani? Számomra, aki évekig épített valamit ezzel a sorral, ez nem lett volna logikus döntés. Philippe ráadásul tökéletesen passzol hozzám, komoly és közel van a versenyzőkhöz, de a sajtóban nem tűnik fel. 

Korábban dolgozott Contadorral és Nibalival is... sose voltál kíváncsi? 

Az én stílusom különbözik az övéktől. Contador sokkal precízebb volt a felkészülésben, ezt kár lenne tagadni. Hozzájuk hasonlítani magamat nagyon komoly hiba lenne.

Beszéljünk egy kicsit a taktikádról: Úgy tűnik, most már kellő tapasztalatod van az ideális helyen támadni.

Rengeteget tanultam ezen a téren. Amikor újonc voltam, nagyon sok hibát követtem el, és ez csomó győzelmembe került. Volt, hogy 10 kilométerrel a vége előtt támadtam egy emelkedőn, amikor még velem volt az összes csapattársam. Aztán persze egyedül maradtam és megkontráztak. Rájöttem, hogy abba kell hagynom az ilyen szarakodást. 

Ami az idei Tourt illeti: az Ineos és a Jumbo is több kapitánnyal érkezik, mik a te lehetőségeid? 

Ha két erős embered van, az több opciót ad a kezedbe, ez nyilvánvaló. Viszont ebben a helyzetben, ha két erős csapat van egy domináns helyett, az teremthet lehetőségeket. Az én csapatom is bőven készen áll a harcra, nem aggódom. Időbe telt, amíg megbékéltem ezzel a helyzettel, de most már nem zavar.

Időbe telt...ez jól jellemez téged. Nem érzed úgy, hogy ez jellemvonásod értékes időt vett el a karrieredből?

Ilyen a karakterem. Először mindig nemet mondok, aztán meggondolom magam és igent. Ez nem csak a bringán van így, hanem az élet minden területén. Több gondolkodási időre van szükségem, mint bárkinek.

Szerintem nézőpont kérdése a dolog. 29 évesen voltam először magaslaton edzeni, de akkor igazi pluszt adott. Talán ha 24 évesen mentem volna, most már nem akarnék. Talán így kevésbé vagyok mostanra mentálisan kiégve. Van akik vezetőnek születnek, nekem tíz évembe telt azzá válni. 

000_1IY773.jpg Fotó: Europress/AFP

Van egy tetoválásod, amin olaszul az áll: "csak a győzelem számít". Ez mintha kicsit ellentmondana annak, amilyen vagy. Ez a mentalitás segít manapság a megfelelő pillanatban a legjobb formába hozni magad?

Ez az üzenet vezet engem, de a dolog nem ilyen egyszerű. Tudom, mit kell tennem, de nem egy videojátékban tekerek. Ezt az emberek gyakran nem értik meg. Néha mindent jól csinálsz, mégsem kerülsz a megfelelő állapotba. Tavaly a Touron összejött, de vannak évek, amikor nem fog. Őszintén, ez teljesen kétesélyes. Ezért is tartok tőle, hogy nem tudom megismételni a tavalyi teljesítményt. 

Lezárásként: az idei utolsó időfutamot a Planche des Belles Filles-n, közel az otthonodhoz rendezik. Ez egy mérgezett ajándék számodra?

Nem, inkább álmodozásra késztet. Nem félek. A környéket a hegy előtt olyan jól ismerem, hogy csukott szemmel is be tudnám járni. Persze ahogy mindig, végül a lábak döntenek majd. Az egész helyzet viszont nagyon motiváló, ami fontos lesz a következő időszakban.   


📺 Thibaut Pinot - Valter Attilához hasonlóan - a ma rajtoló Tour de la Provence-on kezdi a szezont. Élő közvetítés 14.15-től az Eurosport Playeren!


Vélo MagazinHozzászólások