ES Bringa - Hegyimenőt vegyenek!
Hegyimenőt vegyenek!
Fotó: Europress/AFP

Hegyimenőt vegyenek!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/15 12:04
A koronavírus-járvány és a rövidített, mindössze 100 napba összesűrített új szezon az átigazolási piacot is jelentősen átrajzolhatja. Ugyanis rengeteg olyan - főleg fiatal - versenyző van a World Tour mezőnyben, akik idén egy métert sem tekerhettek, így pedig nem tudták rendesen megmutatni magukat.


Most viszont nem az első éves profikra - és nem is a távozás gondolatával foglalkozó Chris Froome-ra - koncentrálunk, hanem olyan versenyzőkre, akik korábban már bizonyítottak, és valószínűleg bármikor könnyen találnának maguknak új csapatot. Az eligazolás lehetősége esetükben nyilván nem alaptalan, hisz az év végén lejár a szerződésük.


Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)

Amióta profi, Pinot csak Marc Madiot csapatában tekert. Huszonkilenc éves, tehát  kiváló korban van, a képességei mindenki számára egyértelműek, ugyanakkor tény, ritkán tud egészségesen befejezni egy háromhetest. Eddig egyszer (2014/TdF) volt GT-dobogós, de ő a kisebb versenyeken vagy az egynaposokon is jól tud menni. Az FDJ-nél egyértelműen az első számú embernek számít, a segítő személyzete sem gyenge, így meglepő lenne ha váltana.

Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

Egy télen adott interjúban megemlítette, hogy ha valamikor ki szeretné magát próbálni egy külföldi sorban, akkor annak most jönne el az ideje. Bár a tavalyi Touron megnyerte a pöttyöst, összességében azért csalódást okozott, de korábban kétszer csak ott volt dobogón. Pinot-hoz hasonlóan ő sincs lemaradva semmiről. mivel november elején lesz 30 éves. Biztos lenne csapat, aki többet adna neki a jelenlegi 1 millió eurós fizetésénél, de azért az ő eligazolása is nagy meglepetés lenne.

000_QI1X7.jpgFotó: Europress/AFP

Simon Yates (Mitchelton-Scott)

Érdekes, de a tesójával nem ugyanannál a menedzsernél vannak, viszont Adam megállapodása szintén lejár az év végén. Arról pletykálnak, hogy a Mitchelton-Scottnál is erősen érzik a járvány hatását (volt egy komolyabb fizetéscsökkentés náluk), így nem lenne meglepő, ha esetleg most váltanának. Mindketten 2014-ben lettek profik, és eddig csak a jelenlegi soruknál tekertek. Aki rájuk szavaz, egy fiatal (27 évesek) és egészen sokoldalú versenyzőt kaphatna. Nagy kérdés, hogy mennyiért? Mert Simon azzal, hogy tavalyelőtt Vueltát nyert, az egy millió euró felett kereső versenyzők táborába került.

Rigoberto Uran (EF Pro Cycling)

Egy nagyon durva bukás a tavalyi Vueltán, amiből sikerült visszatérnie. Pedig saját elmondása szerint az intenzív osztályon erősen gondolkozott rajta, hogy itt az ideje a visszavonulásnak. Imádja a jelenlegi csapatát, nagyon meglepő lenne, ha esetleg eligazolna. Ha egy-két évig még lesz EF, Uran valószínűleg onnan fog visszavonulni. Nem mellesleg a saját ruhamárkája miatt Kolumbiában sikeres vállalkozónak számít, szóval ő már egyáltalán nem a pénzért teker.

Fabio Aru (UAE Team Emirates)

Neki nagyon kellett volna egy rendes és teljes szezon, hogy megmutassa magát és kiderüljön, tényleg maga mögött hagyta az egészségügyi problémáit. Mert az egyértelmű, hogy az elmúlt két évben nem az igazi Arut láthattuk. Tavaly már ő is visszatért, nem is kezdte rosszul a Vueltát, de egy betegség miatt nem tudta befejezni a versenyt. Ha hoz egy erős őszt, valószínűleg marad. Kérdés, hogy mennyiért, mert ő az UAE-nél nagyon jól (2 millió euró) keres.


Tíz plusz egy versenyző, akinek szintén lejár a szerződése:
Rafal Majka és Maximilian Schachmann (Bora), Dylan Teuns (Bahrain-McLaren) Gorka és Ion Izagirre (Astana), Pierre Latour (Ag2R), Laurens de Plus (Jumbo-Visma), David Gaudu (Groupama-FDJ), Jack Haig (Mitchelton-Scott), Tanel Kangert (EF), Sam Oomen (Sunweb)


Hozzászólások