ES Bringa - Pinot: "Ahhoz, hogy ezt el tudjam felejteni, meg kell nyernem a Tourt"
Pinot: "Ahhoz, hogy ezt el tudjam felejteni, meg kell nyernem a Tourt"
Fotó: Europress/AFP

Pinot: "Ahhoz, hogy ezt el tudjam felejteni, meg kell nyernem a Tourt"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/30 17:31
Az idei Tour de France egyik, ha nem a legszívszorítóbb pillanata volt az, amikor Thibaut Pinot a 19. szakasz elején sírva szállt be a kísérőkocsiba. Egy újabb Tour, ami nem tudott befejezni. Egy újabb nagy kör, ahol nem volt ott az utolsó hegyi szakaszon.

Pedig nagyon jó formában tekert, ezt mindenki láthatta. Vele biztosan más lett volna a végjáték. De Pinot kiszállt, méghozzá egy súlyosnak látszó izomrost sérülés miatt. Ami még a lépcsőzésben is gátolja, nemhogy a tekerésben.

Ez volt Pinot hetedik Tourja, és a negyedik, amit nem tudott befejezni. 

"Fáj még, persze, hogy fáj. Nem is voltam képes nézni a díjátadót. Annyira összetörtem, mint a tavalyi Giro végén. Nem könnyű ilyen rövid idő alatt megemészteni a történteket. Nem tudom mit tettem, hogy ezt érdemlem. Nagyon érdekes, de más versenyeken nem történik hasonló velem. Csak a háromheteseken jönnek elő a problémák."


Pinot elárulta, már a 19. szakasz előtti este komoly fájdalmai voltak. És ezek akkor sem múltak el, amikor elkezdte a szakaszt. A nap elején kis túlzással egy lábbal tekert.

Vasárnap nem is nézte a tv-t. Éppen étteremben volt, amikor Párizsban a díjátadót tartották.

"Nem láttam belőle semmit, de kilenc után nem sokkal átfutott a fejem, hogy páran most épp a dobogón állnak..."

Nehéz lesz elfelejteni azt a 19. szakaszt, amikor Pinot sírva szállt be az FDJ autójába. Különösen megható kép volt, ahogy William Bonnet odagurult a kapitánya mellé, aki percekkel később feladta a Tourt.

"Mellém tekert és azt mondta: neked már senkinek nem kell bizonyítanod. Sokat jelentettek a szavai, mert mi az FDJ-n belül a rutinja miatt nagyon felnézünk rá."

Pinot a következő napokra kizárólag pihenést tervez. Letette a kerékpárját, hazament, és a barátaira illetve a teljes feltöltődésre koncentrál. Már amennyire ez egy ilyen Tour után lehetséges.

000_1J46MA.jpg Fotó: Europress/AFP

"Még mindig finom a sör, de ha arra gondolok mennyire rendben volt velem minden 18 szakaszon át, már nem esik annyira jól. Amúgy érdekes, de hétfő reggel kimentem Le Lavandouban a piacra és nagyon sokan felismertek. Jóval többen, mint korábban. Pedig nem nyertem meg a Tourt, vagy ilyesmi. Na jó, a szakaszgyőzelmem megmaradhatott az emberek emlékezetében. Arra jó szívvel lehet visszagondolni. Legalább hagytam magam után valami maradandót."

A francia versenyző megnyerte a Tourmalet-t, és a Pireneusokban egyértelműen ő volt a legerősebb. Amikor kiszállt, ötödik helyen állt összetettben. Mindössze 1.50-re volt a sárga trikótól.

"Nagyjából egy kilométer alatt összedőlt minden, mint egy kártyavár. Pár méter alatt elúszott az, amiért egész évben dolgoztam. Akárcsak a tavalyi Girón. Hogyan lehet mindezt gyorsan elfelejteni? Nem a dobogóval, hanem győzelemmel. Tour de France győzelemmel!"


(Forrás: L'Équipe és Le Monde)

 
Hozzászólások