ES Bringa - Pidcock: "Jelenleg nincs semmi a World Tourban, ami érdekelne"
Pidcock: "Jelenleg nincs semmi a World Tourban, ami érdekelne"
Fotó: Europress/AFP

Pidcock: "Jelenleg nincs semmi a World Tourban, ami érdekelne"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/04 18:36
Bár hatalmas tehetségnek és korosztályában kifejezetten nagy sztárnak számít, Tom Pidcock nem szeretne túl korán profinak állni. A World Tour versenyzés hátrányairól és a több szakágban indulás előnyeiről mesél az idei U23-as világbajnokság bronzérmese.

Az utóbbi években egyre inkább tendenciává vált, hogy tehetséges versenyzők már egészen fiatal korban bemutatkoznak a profi mezőnyben, ahol a legjobbak nagyon hamar kiváló eredményeket is érnek el. Egan Bernal mindössze 22 évesen Tourt nyert, Remco Evenepoel pedig az u23-as korosztályt teljesen átugorva igazolt egyből a Quick-Stephez, ahol az első évében rögtön fantasztikusan versenyzett.

Ennek ellenére nem minden fiatal versenyző tartja jó ötletnek, hogy a fejlődési folyamat jó pár fokát átugorva egyből profinak álljon. Így van ezzel Tom Pidcock is, hiszen annak ellenére, hogy az idei vb bronzérmese korosztálya egyik legnagyobb tehetségének számít, a 20 éves brit versenyző nem szeretne jövőre rögtön a legmagasabb szinten tekerni:

"Nem fogok jövőre a World Tourban tekerni, mert fejlődni szeretnék, ez pedig időbe telik. Megtehetném, de inkább még szeretném élvezni, hogy fiatal vagyok."

000_1CY4RH.jpg Fotó: Europress/AFP

Pidcock szerint a profi versenyzés olyan megterheléssel jár, ami nincs feltétlen jó hatással a fiatal bringásokra: 

"A World Tourban a versenyzők a maximumon versenyeznek, edzenek, és tesznek minden mást nagyon hosszú ideje. Ez a tendencia kezd egyre inkább megjelenni a fiatalok között is, de nem hiszem, hogy ez feltétlenül jó dolog. Több lehetőségre van szükség, hogy fejlődni tudj.

A brit versenyző persze megérti az olyan kortársait, mint a junior vb győztes Simmons, akik egyből szeretnének egy profi csapatnál szerződést kapni: 

"Sokan azért szerződnek hamar a World Tourba, mert úgy érzik ezzel megcsinálták és (anyagi) biztonságban vannak."

000_1D85RC.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nekem viszont már most megvan ez a biztonság, ezért nincs okom sietni. Jelenleg nincs semmi a World Tourban ami érdekelne, vagy amire szükségem van. Csak élvezni szeretném a különböző kihívásokat és közben versenyeket nyerni."

Különböző kihívások alatt más szakágak versenyeire céloz a brit bringás, hiszen Pidcock egy másik népszerű tendenciát követve nem csak országúton teker, u23-as cyclocross világbajnoknak mondhatja magát, de montiban is szerzett már nemzeti bajnoki címet. Egy korábbi interjújában nem véletlen emelte ki, hogy Mathieu van der Poelt tartja példaképének:

"Ha ő korábban nem törte volna át ezeket a határokat a szakágak között, valószínűleg én tettem volna. Nem értem régen ezt miért nem csinálta senki. Talán a kerékpárok korábban nehezebbek voltak más szakágakban, manapság viszont hasonlóak. Más okot nem látok, a bringázás mindenhol bringázás, ugyanúgy két keréken mész."

Mivel minden szakágban szereti kipróbálni magát, adódik a kérdés, hogy melyik a kedvence:

"Valószínűleg az, amelyikben éppen nyerek, de talán leginkább az országút."

Ennek ellenére Pidcockot jövőre nem láthatjuk majd az országúti bringa legnagyobb színpadán, a World Tourban, de szinte biztos, hogy ha egyszer elérkezettnek látja az időt hogy profi legyen, fényes jövő áll majd előtte.


Szöveg: Szabó Bence
Forrás:cyclingweekly.com

Hozzászólások