ES Bringa - Philippe Gilbert: "Mentünk egy 220 kilométeres csapatidőfutamot”
Philippe Gilbert: "Mentünk egy 220 kilométeres csapatidőfutamot”
Fotó: Europress/AFP

Philippe Gilbert: "Mentünk egy 220 kilométeres csapatidőfutamot”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/12 08:02

Jobban nem is alakulhatott volna a Deceuninck-QuickStep számára a Vuelta a España 17., szerdai szakasza: hibátlanul eltervezett taktikával vitte el második szakaszgyőzelmét Philippe Gilbert az idei spanyol körversenyen, miután csapata 200 kilométeren át dominált egy 40 fős szökést, ráadásul James Knox feljött az összetett nyolcadik helyére.


„Történelmi szakasz volt, soha ilyenben nem volt még részem. Tulajdonképpen egy 220 kilométeres csapatidőfutamot mentünk, hiszen nyolc versenyzőnkből hét részt vett a szökésben.”

A bilbaoi hegyibefutó győztese tökéletesen időzített az utolsó emelkedőn, így a guadalajarai lett összességében a hetedik szakaszgyőzelme a Vueltán, Grand Touron pedig a tizenegyedik.

Csapattársa, Tim Declercq azt mondta, olyan volt a befutójuk, ahogy az a nagy könyvben megvan írva.

"Amikor közeledtünk a célhoz, tudtuk, hogy Sam Bennettet kell legyőznünk. Ahogy megkezdődött az emelkedő, én is megindultam, ami csak a csövön kifért. Zdenek Štybar nagyon jól ment, azt hittem, el is fogja vinni a szakaszt. Ezáltal Bennettnek korán kellett megnyitnia a hajrát, így Gilbertnek már csak egy vetélytársat kellett legyőznie.”

gilbert-vuelta2.jpg Fotó: Europress/AFP

A belga versenyző korábban sosem vitt el három szakaszt ugyanazon a nagy körversenyen, ám ez idén még bekövetkezhet, hiszen hátra van a pénteki, toledoi etap, melynek megnyerése az eredeti célkitűzései közt szerepelt.

"Tudtam, hogy nem sok lehetőség lesz szakaszt nyerni a Vueltán, de már kettő a zsebemben van és jöhet akár a harmadik is. Ami viszont ennél is fontosabb: megbizonyosodtam arról, hogy remek formában és jó erőben várom a világbajnokságot.”

Gilbert szerint ott lesz a lábakban az 50 kilométer per órás átlagsebességgel letekert oldal-, oldal-hátszeles szakasz, ennek ellenére biztos abban, hogy ma mindenki visszavágásra készül.

Az idei harmadik Deceuninck-QuickStep-szakaszgyőzelem mellett hab a tortán a belga csapatnál, hogy James Knox összetettben feljött a nyolcadik helyre. A spanyolországi verseny alatt Gilbert a szobatársa a britnek, akinek így közelről tapasztalja a mentális fejlődését is.

"Nagyon gyorsan tanul, ismeri a határait, fényes jövő áll előtte. Még egy angol, aki sok sikert érhet el a legfontosabb versenyeken. Jelenleg a nyolcadik, és biztos vagyok benne, hogy ha a teste engedi, meg akarja tartani ezt a pozíciót. Akárhogy is alakul, már így is nagy Vueltát ment.”

vuelta-17.jpg Fotó: Europress/AFP

Declercq szintén elismerően szólt Knoxról, akit vissza is kellett fogniuk a csapattársaknak a szakasz elején.

„Nagyszerű munkát végzett, egyike volt azoknak, akik nagyon mentek az első kilométereken. Mondtam is neki többször, hogy »nyugi, James, még hátravan 200 kilométer!« Érezhető, hogyan fejlődik napról napra ezen a Vueltán, szerdán pedig tényleg csodálatosan teljesített.”

Visszatérve Gilbertre, adja magát a kérdés, miért nem marad 2020-ra is a QuickStepnél, ha ilyen nagyszerű eredményeket ér el a csapattal és kiegyensúlyozott a teljesítménye.

"Egyszerű a válasz: nem kaptam ajánlatot, így nem is maradhattam volna, más csapat után kellett néznem. Szerencsére van hova mennem, nagyon motivál a Soudal-Lottoval közös új projektünk.”

Idén viszont még Patrick Lefevere együttesével érhet el további nagy sikereket – olyanokat, mint amilyet tegnap produkáltak együtt.


Cyclingnews.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások