ES Bringa - Sagan: "Én nem változtam, és egy pillanatra sem tűntem el"
Sagan: "Én nem változtam, és egy pillanatra sem tűntem el"
Fotó: Europress/AFP

Sagan: "Én nem változtam, és egy pillanatra sem tűntem el"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/10/30 10:28
"Hiányzott már, nagyon jönni akartam, és mostantól tényleg elmondhatom: teljes lett a pályafutásom." Peter Sagan előző vasárnap befejezte a Girót, ahol 9 Tour és 4 Vuelta-részvétel után végre először indulhatott. A ponttrikót ugyan nem szerezte meg, de volt egy elég látványosan megnyert szakasza, így már mindhárom nagy körversenyről van legalább egy győzelme.

Ilyennek képzelted előzetesen a Girót?

Egy verseny soha nem olyan belülről, mint kívülről. Nyertem egy szakaszt, és ennek nagyon örülök. Köszönöm ezt a lehetőséget a Girónak, mert ilyen szempontból teljes értékű versenyzővé váltam. Kérdezték tőlem, mi lett volna, ha nincs itt Demare? Hát ezzel szerintem teljesen felesleges foglalkozni. Volt, nyert, és ezért jár neki a gratuláció.

Mondhatjuk, hogy a Girón szerezted meg az egyik legszebb győzelmedet?

Szerintem maga a stílus, ahogy nyertem, az tetszett igazán a szurkolóknak, és ennek örülök. Mentem, próbálkoztam, szenvedtem, hazaértem. Ezt nem hasonlítanám egy vb-hez, de nekem is nagyon bejött.

A Tourhoz képest mennyire volt más az olasz kör?

Furcsa ez az év, semmihez sem hasonlítható, de például a Touron is jóval kevesebb néző volt, mint amit megszoktunk. És ez szomorú. Egyébként meg azt hiszem nyolc alkalommal teszteltek minket egy hónap alatt, ami nem kis szám, szóval köszönet a szervezőknek. Szerintem biztonságban voltunk.

000_8RZ4GP.jpgFotó: Europress/AFP

A szakaszgyőzelmed előtt mást sem lehetett hallani, mint azt, hogy Sagan elfelejtett nyerni, és egy éve eredménytelen. Ezzel foglalkoztál?

Ha egy időben sokat nyersz, az emberek megszokják, és elvárják a sikert. Ez így megy. Az első és a második hely között néha 1 centi a különbség, de a többség csak a győztesre emlékszik. Nem érdekeltek ezek a hangok, mentem előre, csináltam a dolgom, mert úgy voltam vele: jönni fog, aminek jönnie kell. Hallottam olyan hangokat is, hogy a 2018-as touros bukásom örök nyomot hagyott bennem. De erről szó nincs, abból a sérülésből teljesen felgyógyultam.

Nehéz volt a Tour után a Girót is lenyomni? Főleg egy ilyen furcsa tavasz után?

Ez a szezon senkinek nem volt egyszerű, valakinek szerencséje volt, és nem kényszerült 1.5 hónapig csak a görgőre...Ezt azért valaki megérzi. De volt időnk felkészülni, több edzőtáborban is voltunk, mint általában. Rövid és gyors szezont futottunk.

És mi lesz 2021-ben?

Nem tudom. Senki nem tudja. Ez egy hatalmas kérdés mindenki számára. De a kedvemet és a motivációmat nem vesztettem el, bár nyilván semmi nem ugyanolyan, mint volt 10 éve. De ki hasonlít ilyen szempontból most is az akkori önmagára?

A körítés meg a neveddel együtt járó kötelezettség nem lett sok esetleg?

Nem, egyáltalán nem. Pontosan tudom, hogy mi a dolgom és a kötelezettségem. Elégedett leszek, ha visszavonulok, és örülni fogok annak, hogy ennyi szurkoló kedvelt.

000_8RJ68J.jpgFotó: Europress/AFP

Nehezebb nyerni mostanság a sok erős fiatal miatt?

Hogy nehezebb-e? Hááát...ez inkább idény függő. Egyik év sem lehet ugyanolyan. Ha jövőre nyerek 20 versenyt, mit fogtok írni? Hogy Sagan visszatért? Pedig szó nem lesz erről. Én nem változtam, egy pillanatra sem tűntem el.

Pletykáltak arról, hogy a 2024-es olimpiai után visszavonulsz. Ez igaz?

Azta...Néha ti újságírók többet tudtok rólam, mint én saját magamról:) Teljesen őszintén mondom, hogy ilyen tervem nem volt.

Szóval még tekerni fogsz?

Azt hiszem igen, és remélhetőleg pótkerék nélkül.


GazzettaHozzászólások