ES Bringa - Sagan: "Nem bántak jól a Giróval az új versenynaptár összeállításakor"
Sagan: "Nem bántak jól a Giróval az új versenynaptár összeállításakor”
Fotó: Europress/AFP

Sagan: "Nem bántak jól a Giróval az új versenynaptár összeállításakor"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/18 11:50
Se Flandria, se Roubaix, se világbajnokság. Érdekes és mindenféleképp extra szezonja lesz Peter Sagannak a folytatást követően, hisz a Tour után elmegy a Giróra, a pálya nehézsége miatt várhatóan kihagyja az országúti vb-t, és az átfedések miatt pár fontos egynapost is.

"Ugyan változott a dátum, de én korábban a szavamat adtam. Kezet ráztunk a szervezőkkel, megbeszéltük, hogy idén ott leszek a Girón, így most nem lenne túl korrekt, ha dobnám az egészet. Nagyon bízom benne, hogy októberben már szurkolók is lehetnek az út mellett, mert úgy lenne igazi a Giro.”

Sagan pályafutása során először (és nem mellesleg 12 GT-részvétel után) tényleg elindul a Girón, de az új versenynaptár miatt ezzel jó pár - számára fontos - egynaposról fog lemaradni.

"Furcsa év lesz, majd verseny közben derül ki, hogy mennyire vetett vissza valakit ez a több hónapos leállás. A Strade Bianchén már látni fogom, hogy mi a helyzet velem, de az első igazi versenyem a Sanremo lesz.”

Aztán jöhet a Tour, majd bő egy héttel a párizsi befutó után, a Giro.

EaaNj5PXsAAlMIG.jpg Fotó: twitter

"Két színről szól majd az évem: a zöldről, és a rózsaszínről. Hiába az új dátum, szeretném megnyeri nyolcadszor is a pontversenyt, a Girón pedig hatalmas megtiszteltetés lenne felvenni a rózsaszín trikót. Az időjárástól nem tartok, ahogy hallom, simán jobb és stabilabb lehet az idő a hegyekben, mint szokott lenni májusban.”

Sagan a Giro miatt nem csak a Flandriáról vagy a Roubaix-ról fog lemaradni, hanem valószínűleg a vb-ről is. Bár ennek nem csak az olasz kör lesz az oka.

"Hallottam, hogy messze nem biztos még a svájci helyszín, de ha nem lesz változtatás, akkor én nem fogok indulni a vb-n. Ez a pálya ugyanis egyértelműen a hegyimenőké.”

Valóban nem lenne túl okos döntés a Tour után és a Giro előtt még elmenni egy számára nem fekvő pályára, épp ezért valószínű, hogy kihagyja a világbajnoki mezőnyversenyt. Ami egyébként egy héttel a Tour befutója után lesz.

"Jelen pillanatban az ősz kapcsán csak a Giro foglalkoztat. Ha jól tudom, nem volt szabálymódosítás, vagyis ha valahol feladod a versenyt, párhuzamosan nem indulhatsz máshol. Szóval az, hogy hamar kiszállnék valamelyik egynapos miatt, kizárólag csak spekuláció. Azt viszont én is érzem, hogy nem bántak túl jól a Giróval, amikor összeállították az új versenynaptárat.”

Sagan: "Nyomjuk karácsonyig! Én már pihentem eleget" | Eurosport

A szerencsésebbek közé tartozik, hisz neki legalább volt két versenye a szezonban. Készen állt volna a tavaszi egynaposokra, de egy ilyen leállás után Peter Sagannak is mindent a nulláról kell majd újrakezdenie. A 30. születésnapját januárban ünneplő Sagan azért versenyek nélkül is elfoglalta magát, hisz rég töltött annyi időt a kisfiával, mint az elmúlt két hónap során.

De legalább már van mit várni, hamarosan itt az augusztus, és folytatódhat a szezon. Amit Sagan még februárban a San Juanon kezdett, majd a Párizs-Nizzával folytatott. 

"Nekem is rossz volt otthon, család és edzések nélkül. A Nizza után egyből mentem haza, és betartottam azokat a  szabályokat, amiket kértek tőlünk. Ezért jó ideig nem láttam a kisfiamat, valóságos felüdülés volt, amikor először találkozhattunk. Amúgy nagyon odafigyeltem az étkezésre, egy falat édességet sem ettem, és mire elkezdtünk Jurajjal együtt rendesen edzeni, egy kilót fogytam is a tavaszhoz képest.”


Gazzetta

Hozzászólások