ES Bringa - Peter Sagan, akiből egy évtized sem volt elég
Peter Sagan, akiből egy évtized sem volt elég
Fotó: Europress/AFP

Peter Sagan, akiből egy évtized sem volt elég

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/19 10:25
Hogy mi történt napra pontosan tíz évvel ezelőtt? Semmi extra, csak egy bizonyos Peter Sagan bemutatkozott a profi mezőnyben. 2010. január 19-én a TDU első szakaszán ott volt a rajtnál egy majdnem 20 éves szlovák fiú, akiről akkor még kevesen hallottak.


Sagan már csak azért sem kapott túl nagy figyelmet, mert vele együtt ott volt a mezőnyben a visszatérő Lance Armstrong, aki nyilván elvitte a show-t. Azóta viszont az is megismerte a nevét, aki mondjuk ellátogatott egy Lego kiállításra, vagy nem is érdekli különösebben a kerékpár. Három világbajnoki cím sorozatban, 12 TdF-szakasz, rekordot jelentő hét zöld trikó, Flandria és Roubaix-győzelem. Többek között. 

Mert a teljes felsorolás gyakorlatilag lehetetlen. Tekintve, hogy az elmúlt 10 év során összesen (!) 113 győzelmet szerzett, amivel az aktív versenyzők között a 3. helyen áll. És még nem múlt el harminc.

Sagan az elmúlt tíz év során a sportág arcává vált, köszönhetően az extra nyilatkozatainak, a kerékpáron kívüli tevékenységeinek, és persze a rengeteg győzelmének. Merthogy ez mindennek az alapja. Meg az extra személyisége. Ő egyértelműen az a karakteres versenyző, akire a sportágnak szüksége van.

Sagan nem csak egy meghatározó szereplője lett a mezőnynek, hanem igazi "pénztermelő géppé" változott. A majdnem hat millió eurós keresetével a legjobban fizetett versenyző, a főszereplésével 12 granfondót szerveznek a világ öt kontinensén, a Sportfultól saját ruhamárkát kapott, a Bora és a Hansgrohe cégek reklámarca. Szóval ha valaki épp fürdőszoba felújításon gondolkozik, már Sagan feliratú zuhanyrózsát is vehet.

Peter Sagan: „Juraj nélkül most nem lennék itt" | Hosszabbítás

Peter Sagan önmagához képest nem muzsikált túl fényesen az idei klasszikus szezonban, egyszerre volt közel és távol a győzelemtől. A szlovák klasszis most elmeséli, hogyan élte meg ezt az időszakot, továbbá visszatekint kerékpáros pályafutása kezdetére, beavat minket jövőbeli terveibe és elárulja, mi a legkedvesebb emléke. Egy kötetlen interjú a sportág ügyeletes rocksztárjával.

Közben nem felejtette el azt, hogy honnan jött, hisz létrehozta a zsolnai kerékpáros akadémiát, ahol már majdnem 110 fiatal kap lehetőséget a tekerésre. Állítólag a tavalyi kaliforniai granfondója után, egy privát tekeréssel egybekötött ebéd valakinek 13.000 dollárt is megért.

Szóval Sagan miközben körbeutazza a világot, rengeteget versenyez, és sokat nyer, termeli a pénzt. A hatmilliós fizetésének 20%-a simán bejön a különböző szponzori megállapodásokból, és természetesen a közösségi médiában is rengetegen kíváncsiak rá. Csak tavaly az Instagramon 240 millió emberhez jutott el legalább egy 'kedvelt fotó' formájában.

És akkor ott vannak a nyilatkozatok és a cseppet sem átlagos személyisége. Amiért mindenki kedveli. A jó barátnak számító Gabirele Ubolditól például megtudhattuk, hogy:

"Sagan jobban bírja a piát, mint ahogy egykerekezik. Ő egyszerűen még soha nem volt másnapos."

Ha kellett a Roubaix végéhez közeledve egyenesítette ki az elferdült stucniját úgy, hogy többször az előtte tekerő Wallays-nak ütötte a kerekét. Majd ezt az életrajzi könyvében - amit a tavalyi Touron egy néző menet közben íratott vele alá - simán el is mesélte.

000_1IK8WS.jpg Fotó: Europress/AFP

És ő az, aki nem tagadja, hogy a Sanremo elején bizony kifejezetten unatkozik, mert akkor egyszerűen nem izgalmas a verseny.

"Tegyük föl, hogy van egy 200 kilométeres szakasz a tévében. Százzal a vége előtt bekapcsolom a tv-t és végignézem versenyt, amelyek egyébként mindig ugyanúgy zajlanak. Közben eltelik két óra, és te ott ülsz úgy, hogy nem történik az égvilágon semmi. Ettől bealszom. Aztán a végére persze felébredsz, mert a vége mégiscsak érdekel. De komolyan azt gondoljuk, hogy az embereket az egész szakasz izgatja? Egyszerűen nem látom be, hogy miért lenne így."

Egyszerűen közelít az élethez, azt vallja, hogy humor nélkül egyszerűen minden sokkal nehezebb.

"Mindenki olyan komolyan áll mindenhez, pedig vehetjük az életet lazábban. És úgy akár még jól is érezhetjük magunkat. Ha a humor eltűnik, valahogy minden sokkal nehezebb lesz. Ezért is van rajtam a 'Why so serious' tetoválás."

Az pedig a lehető legjobban mutatja Sagan személyiségét, hogy a három világbajnoki cím, 12 TdF-szakasz, rekordot jelentő hét zöld trikó, és a Flandria illetve Roubiax-győzelem mellett, ő bizony Marlont, vagyis a kisfiát tartja élete legkomolyabb "eredményének". 

A menedzsereként dolgozó Giovanni Lombardi egyszer azt mondta róla, Sagan nagyon hasonlít Maradonára.

"Az ő idejében az emberek azért mentek ki a stadionba, mert tudták, hogy varázslatot fognak látni. Peter is ilyen. Bárhogy képes versenyt nyerni, és mindig húz valami váratlant. Nagyon ott van fejben, döbbenetesen nyugodt, még a legextrémebb helyzetekben is."

000_1LP45H.jpg Fotó: Europress/AFP

Ő is érzi, hogy megy az idő, elég régen volt már az a 2009-es tél, amikor teljesen ismeretlen versenyzőként megérkezett az Ivan Basso-vezette Liquigas edzőtáborába. Akkor még nem érte "verekedtek" az újságírók.

"Az évek úgy teltek el, mintha csak csettintettem volna egyet. Némelyik szezon olyan gyorsan zajlott, hogy fel sem tudom idézni, mi történt közben. De már látom magam előtt a karrierem végét. Nincs sok évem hátra profiként, nem hiszem, hogy az én stílusommal 40 éves koromig tudnék tekerni. Ez viszont sokkal inkább motiváló, mint ijesztő, hiszen ha rájössz, hogy hamarosan befejezed, tudod, hogy élvezned kell azt, ami még hátravan."


Hozzászólások