ES Bringa - Pedersen: "Nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt"
Pedersen: "Nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt"
Fotó: Europress/AFP

Pedersen: "Nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/03 09:47
"Igazából nem történt semmi extra, csak megnyertem egy kerékpárversenyt." Ez nyilván elég egyszerű és nem feltétlenül a legkomolyabb megközelítése a témának, de ettől még igaz. Mads Pedersen tényleg nyert egy kerékpárversenyt, csak pont az egyik legfontosabbat a világon. Ezzel pedig együtt jár, hogy némileg megváltozik az élete. Azt viszont nem tagadja, hogy ha holnapi eltűnne az őt körülvevő médiafigyelem, abszolút nem esne pánikba.

Hiába volt ott a hajrában, hiába hullott ki mellőle van der Poel, nem készült az aranyra. A hosszú, esős, és nagyon hideg versenynap ellenére, amit ő kifejezetten szeret. Ennek ellenére Pedersen szinte biztos volt abban, hogy a hatalmas formában lévő Trentin lesprinteli a célvonal előtt.

"Így az utolsó 100 méteren belül Küngre koncentráltam, mivel nem akartam elveszíteni a második helyet. Aztán megnyertem a sprintet. Nem tudtam egyből örülni, mert a halálomon voltam. Elképesztően boldog voltam, de egyúttal nagyon fáradt is."

Huszonhárom évesen lett világbajnok, így innentől kezdve ezt a "terhet" végig cipelni fogja. A következő idényben derül ki igazán, mit tud valójában, és mennyire képes kezelni az állandó figyelmet. Pedersen azonban tartja magát ahhoz, hogy jelentősen még nem változott meg az élete.

"Kaptam egy szép mezt, meg egy gyönyörű kerékpárt...Na jó, a média érdeklődése nagyobb, meg sok interjú adok, de ha mindez holnap eltűnne, nem lennék szomorú. Az mondjuk jó érzés volt, hogy a hazaérkezésem után sokan vártak a reptéren, mert ezek is jelzi, Dániában tényleg sokakat érdekel az országúti kerékpár."

A Milánó-Torinón fejezted be az idényt. Mi volt az első dolog, amivel lazítottál?
A vb cím utáni ünneplés során eleget söröztem, így a Milánó-Torinó után simán csak beültünk egy gyorsétterembe hamburgerezni. Később arra figyeltem, hogy azokkal legyek a lehető legtöbbet, akiket szeretek.

Világbajnoki arany, majd esküvő. Azért elég elfoglalt lehettél...
Ha Yorkshire után arról kérdeznek, mennyit változott az életem, akkor azt mondom, inkább egy esküvő hoz változást, nem a vb arany:) Amúgy Lisette-el hat éve vagyunk együtt, így pontosan tudom, hogy nekem ő az ideális társ. És erről a témáról pont elég ennyi, nem szeretnék túl sokat beszélni a magánéletemről.

000_1KU9HX.jpg Fotó: Europress/AFP

És az első kerékpárodról?
Az érdekes módon egy Trek volt:) Ezt Calus, az apukám vette nekem (aki amúgy kamionosként dolgozott, most pedig egy kerékpáros boltot vezet, amit Pedersen vett neki az első komolyabb fizetéséből). Ő soha nem tekert profi szinten, csak lelkes amatőr volt. Én nagyjából 7 évesen kezdtem.

És Dániában miért pont a kerékpárt választottad?
Focival kezdtem, de nem tudtam veszíteni. Ki voltam, ha nem nyert a csapatunk, nagyon tudtam haragudni a többiekre. Időmmel az edzőm jelezte, nem ártana sportot váltani. Aztán jött a tollas, de ott is törtem az ütőket, ha kikaptam. A kerékpáron viszont lenyugodtam.

Mit szeretsz legjobban ebben a sportban?
Azt, hogy az eredményekért akkor kell a legjobban szenvedni, amikor nem lát senki: az edzéseken. Lehet eső, jég, hó, menni kell. És az is nagyon érdekes, hogy minden apró részletnek jelentősége van. Mindenre figyelni kell. Beleteszed a melót, aztán jön az eredmény. Máshogy nem megy.

És ha valamit megváltoztathatnál?
Azt szeretném, hogy többet senki ne veszítse életét a kerékpáron ülve. Legyen az verseny, vagy csak egy sima edzés. Az országút veszélyes, de csak rajtunk múlik, mennyire.

Mi lenne veled, ha nem kezdtél volna tekerni?
Nagyon nem szoktam ezen gondolkozni, de valószínűleg tovább tanulok, és most egy irodában ülnék. Szerencsés vagyok, hogy így alakult.

075_widak-cyclingi191022_npTCt.jpg Fotó: Europress/AFP

Van valami hobbid? A szabadidőben mit szoktál csinálni?
Imádom a motorokat, van is otthon néhány. Sok időm nincs követni a Moto GP-t, de nagyon felnézek azokra, akik ott versenyeznek. Amikor van időm, a tesómmal sokszor el szoktunk menni csak úgy motorozgatni.

A világbajnoki cím már megvan, mi a következő nagy álom?
Valamelyik klasszikus egynapos. Szeretnék tovább fejlődni, és tartósan jól menni. Ha egyet kell mondani, akkor a Roubaix lenne a nagy álmom. És szeretnék indulni a Touron is, mert 2021-ben Koppenhágában lesz a nagy rajt. Ott meg jó lenne úgy menni, hogy nem vagyok már teljesen újonc. Az olimpiát viszont elengedtem, az a pálya nekem túl nehéz. A válogatott teljes joggal Fuglsangra fog tenni, és ez szerintem is jó döntés.

Mit mondanál, ha három szóban kellene bemutatnod Mads Pedersent?
Koncentrált, vicces, és mindig vidám.


TuttobiciwebHozzászólások