ES Bringa - "Paradicsom 2500 méteren" – egy svájci bringás élete Kolumbiában 
"Paradicsom 2500 méteren" – egy svájci bringás élete Kolumbiában 
Fotó: Europress/AFP

"Paradicsom 2500 méteren" – egy svájci bringás élete Kolumbiában 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/02/09 09:51
Egy becsődölt csapat és egy szokatlan országváltás, ami teljesen megváltoztatta egy versenyző életét. Simon Pellaud pár éve majdnem kénytelen volt feladni a profi kerékpározást, költözése Kolumbiába azonban nem csak a karrierjét mentette meg, hanem új otthonra is lelt a dél-amerikai országban.


Amikor 2016 végén az IAM Cycling World Tour csapata bejelentette megszűnését, szokás szerint számos bringás maradt szerződés nélkül. Köztük volt a svájciak egyik hazai versenyzője, Simon Pellaud is, aki bár az előző években kétszer a Vueltán is elindult, mégsem keresték más profi csapattól. Úgy tűnt, a kerékpársport végzett vele, nincs más hátra, vissza kell térnie a civil életbe. 

Pellaud viszont úgy döntött, ő még nem végzett a tekeréssel. A svájci versenyző közösségi gyűjtést indított, hogy folytatni tudja karrierjét, majd aláírt a Team Illuminate kontinentális csapatához. Tisztában volt vele, hogy nagy fizetésre vagy komoly versenyekre nem számíthat, mégis folytatni akarta:

"Svájcban, ha jól akarsz élni, jobb ha hagyod a bringázást és keresel valamilyen tisztességes munkát. Én azonban továbbra is kerékpározni akartam, ez volt az életem."

Na jó, de hogy jön a képbe Kolumbia? Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetően. 2016 tele különösen keményre sikeredett Svájcban, Martigny környékén ahol Pellaud is lakott, komoly havazások tették lehetetlenné a kinti tekerést. A svájci bringás ezért elfogadta friss csapattársa, Edwin Ávila meghívását és elutazott Dél-Amerikába edzeni, az ország pedig komoly hatást gyakorolt rá. Bár alig pár hetet töltött Kolumbiában, utána csak arra tudott gondolni, mikor térhet vissza oda.

"Sok helyi bringással beszéltem, mind biztatott, hogy látogassam meg őket. Először Bogota közelében jártam, aztán megismertem Medellín környékét és rájöttem, hogy ott akarok élni.

DJBBBG0XoAAgUo_.jpg Fotó: Twitter

"Ezt a vidéket az örök tavasz földjének hívják. A klíma tökéletes a tekeréshez, de nem csak ezért maradtam. Igazából anyagi okai is voltak, Svájcban nem engedhetnék meg magamnak egy lakást, itt viszont saját otthonom lehet. Idővel aztán itt ismertem meg a barátnőmet, vettem földet és házat is építettem rajta."

Pellaud tehát könnyen beilleszkedett Kolumbiában, a helyi profik csoportja is hamar befogadta. Olyan nevekkel edzhetett együtt, mint Uran és Higuita, miközben az Illuminate színeiben két éven át olyan versenyeken tekert, mint a Tajvani vagy a Ruandai kör.

"Mindegy volt, hogy a Kolumbiai körön indultam, vagy egy ázsiai 2.2-es versenyen, próbáltam mindet úgy kezelni, mintha a Vueltán lennék. Bringás szempontból talán nem ez volt karrierem két legjobb éve, emberileg viszont mindenképpen. Ezekkel az utakkal felfedeztem a bolygót, új embereket ismertem meg. Közben csak a szenvedély hajtott, hogy tovább versenyezhessek."

2019-ben aztán Pellaud újra Európába szerződött, egy svájci kiscsapathoz írt alá. Főleg európai versenyeken indult, haza azonban nem költözött. Továbbra is Kolumbiában lakott 2500 méteren, a magaslati levegő pedig az eredményeire is pozitív hatással volt.

"Nem a magaslat miatt költöztem Kolumbiába. Azért maradtam, mert számomra ez volt a Paradicsom. A Paradicsom, ami történetesen 2500 méterrel a tengerszint felett van."

EOmL7aVUEAAaTsB.jpg Fotó: Twitter

"Az igazi különbség nem a magaslat, hanem a helyiek mentalitása. Az embereknek nincs sok pénzük, mégis boldogok, folyton mosolyognak. Ez engem is teljesen megváltoztatott. Ez a hozzáállás egyébként a versenyekre is igaz. Egy Vueltán végigtekerhetsz úgy három hetet, hogy senkivel sem beszélsz, de itt pár nap alatt a fél mezőnnyel tudok dumálni."

Akár a hegyi levegő, akár a megváltozott mentalitás volt az oka, tény hogy tavaly Pellaud karrierje legjobb évét zárta. Több kisebb versenyen nyert, a svájci bajnokságon pedig második helyen végzett. Jó teljesítményének köszönhetően 2020-ra újra szerződést kapott a profi mezőnyben, a latin-amerikai "piacot" előszeretettel figyelő Androni igazolta le.

"Több ajánlatom volt, de az Androninál folytathatom azt a stílusú versenyzést, amit szeretek. Ez egy agresszív, támadó szellemű csapat, kiemelt ember nélkül."

Első versenyét már le is tudta új csapatában, természetesen Dél-Amerikában, a San Juanon. Rövidesen újra rajthoz áll majd Kolumbiában is, utána viszont visszatér Európába, ahol komoly céljai lesznek az évre. Szeretne indulni a Girón, de a világbajnokságot is Svájcban, Martigny környékén rendezik, azaz neki teljesen hazai pályán. Persze adódik kérdés, mit tekint Pellaud igazi otthonának?

"Nehéz lenne megmondani. Persze még otthon érzem magam Svájcban is, de az igazi otthonomat Kolumbiában építettem fel. Mondhatjuk, hogy most már két hazám van."   


Forrás: Cyclingnews.com

Hozzászólások