ES Bringa - Öt tanulság a hétvége után
Öt tanulság a hétvége után
Fotó: Europress/AFP

Öt tanulság a hétvége után

Bodnár GergőBodnár Gergő
2017/02/27 10:10

Két World Tour-versenyt is hozott a hétvége, így ezúttal az értékelés is közös.

Peter Sagan - szép magyarsággal fogalmazva - kimaxolta a belga kockaköves szezonnyitót, vasárnap megszerezte profi pályafutása 90. győzelmét, majd egy óriási adag gumicukorral ünnepelt (ITT a videó). De az egyik legnagyobb ellenfele, Greg Van Avermaet sincs lemaradva mögötte, ő pont a világbajnok ellen nyert sprintet az Omloopon.

És véget ért az elég erős mezőnnyel elrajtoló Abu Dhabi Tour is, ahol a hazai csapat versenyzője, Rui Costa nyerte az összetettet. Caleb Ewan pedig végképp megérkezett a nagyok közé, hisz majdnem kétszer megverte a Cav-Kittel-Greipel hármast. Ezt pedig nem kell tovább magyarázni.

 

1. GVA: aki veszélyes lehet Saganra

Tavaly ilyenkor még arról írtunk: végre nyerni kellene egy klasszikust. Erre a legfontosabb versenyén, már egy óra után bukott, így újra elúszott a Flandria. De ami utána jött....TdF-szakaszgyőzelem, sárga trikó, és persze az olimpiai bajnoki cím. Komoly önbizalmat merített 2016 második feléből, és láthatóan nem fél Sagantól. Őt verte a szombati Omloopon, méghozzá kiváló versenyzéssel. Annyit dolgozott az elmenésben, amennyit ilyenkor kell, a legjobb pillanatban - elsőként - indított. A Flandrián lemeccselhetik a visszavágót.

2. Sagan mindig erős

Szombaton második, vasárnap első lett, mindkét egynaposon ő tűnt a  legerősebbnek. A KBK nagy részében - rá annyira nem jellemző módon - sokat bujkált a mezőnyben, aztán elkezdett menni. Ő reagál elsőként Stuyven korai akciójára (vagyis hozta fel a sor egy részét), majd a sprintben sem lehetett megszorítani. "Minden amit a fontos tavaszi versenyeim előtt kapok, csak ajándék" - mondta a Kuurne megnyerése után. Milano-Sanremo. Így hívják a legfontosabb márciusi feladatot. A kilencvenedik profi győzelmét ünneplő Peter Sagan azon a versenyen nem, hogy nem nyert még, hat próbálkozásból csak egyszer állt dobogón.

3. Abu Dhabi: és a nagyok?

Mintha kizárólag egymást figyelték volna. Nem a szakaszgyőzelmet. Contador csak Quintana ritmusváltásaira reagált, Nibali két versenyzővel ment, és ahogy Tom Dumoulin fogalmazott: "voltak itt még erős emberek a mezőnyben, ők megcsinálták a versenyt." Ilyen volt Mollema és Zakarin, meg persze Rui Costa. Aki szemmel láthatóan jól dolgozott a tél során. Ha a sztárok formájára vagyunk kíváncsiak, ítéljük meg őket inkább, a Tirreno-PN páros után. Mondjuk Paolo Slongo véleménye érdekes: "Nibali? Azt hittük, hogy többet fog kapni..."

4. Tarolt a Team Emirates

Adásban már szóba került: Giuseppe Saronni gyakorlatilag két hét alatt hozta össze a csapatot. Pontosabban, teremtette meg a folytatáshoz szükséges feltételeket. Szerdán pedig jött a bejelentés, főszponzorként érkezik a Fly Emirates. A csapat első hazai WT-versenyén Rui Costa elvitte a királyszakaszt, és tényleg minden nap mutatták magukat. "Alig várom a Girót. Mikor eldöntöttük, hogy ott indulok, még tényleg nem tudtam, hogy az lesz a századik. Így még okosabb a döntésem. Higgyétek el, nem tudom, mi lesz ott a célom. Vagy egy-két szakasz, vagy az összetett. Majd menet közben kiderül." Olvasgatva a téli nyilatkozatait, inkább az előbbi. Ha a Tirrenón is így megy, akkor ott lesz a legnagyobb esélyesek között.

5. Ewan megérkezett

Mármint a nagyok közé. Ez egyértelmű. Előbb négy szakasz és ponttrikó a TDU-n, majd a korai ünneplés (ITT a videó). Amikor is  - a biztonság kedvéért írjuk le újra, hátha lemásolják - egyáltalán nem nevetett rajta a fél világ. Ahogy Marcel Kittel fogalmazott, aki még nem kapott ki így, az nem is igazi sprinter. "Az utolsó hajrát erőből végignyomtam. Egészen a vonalig. Kluge megint óriási volt, mint ahogyan az egész csapat. A srácok abszolút nem nehezteltek rám, hogy múltkor elrontottam a sprint végét."

Ewant idén láthatjuk a Girón, hisz az első nap megszerezhetné a rózsaszín trikót. Egyik legnagyobb ellenfele Fernando Gaviria lehet, aki hozzá hasonlóan 1994-es születésű. Az új generáció már meg is érkezett.

+1

Peter! A plüss szamár menő, de ez a szakáll már nem:)

 

Hozzászólások