ES Bringa - Öt szakasz, amely dönthet a Vueltán
Öt szakasz, amely dönthet a Vueltán
Fotó: Europress/AFP

Öt szakasz, amely dönthet a Vueltán

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/25 21:25

Melyek lesznek az idei Vuelta a España kulcsszakaszai, melyek döntően befolyásolhatják az összetettet? A 2019-es spanyol körversenyen nyolc hegyibefutó is lesz – ezek közül öt új –, de sok más, érdekes etapot is tartogat a  szeptember 15-én Madridban véget érő háromhetes. Összeállításunkban öt fontosnak tűnő szakaszt mutatunk be a huszonegyből.

9. szakasz: Andorra la Vella › Cortals d’Encamp

Az első pihenőnap előtti etap alaposan felrázhatja és felforgathatja a mezőnyt. Az egyik legnehezebb nap lesz, és nem is nehéz észrevenni, hogy miért: a „mindössze” 94 kilométeres szakaszon négy emelkedő vár a mezőnyre a cél előtt.

cortals-d'encamp.jpgFotó: lavuelta.es

Az Andorrában élő kerékpárosok – mint például Egan Bernal – szerint ezek a miniállam legkeményebb emelkedői közé tartoznak. A versenyzők feltekernek majd a Coll d’Engolasters meredekjein, többek között egy négy kilométeres murvás részen, 5,7 kilométerre Cortals d’Encamptól. A hegy egyébként 11,9 százalékos emelkedővel kezdődik.

10. szakasz (időfutam): Jurançon › Pau

2017 óta a Vuelta leghosszabb egyéni időfutamát rendezik a mezőny rövid franciaországi látogatásán – abban az évben Chris Froome nyert, ahogy az összetettben is. A 36,2 kilométer hosszú ITT jó esélyt kínál az időfutam-specialistáknak fontos (másod)percek megszerzésére, így például Wilco Kelderman (Sunweb) vagy Primož Roglič (Jumbo-Visma) biztos kapni fog a lehetőségen, míg a hegyimenőknek igyekezniük kell, hogy ne kerüljenek jelentős hátrányba. Ami biztos, az erőbeosztásra valamennyiüknek figyelniük kell.

 jurancon.jpgFotó: lavuelta.es

A szakasz maga sík, 100 és 300 méter közötti szintkülönbséggel, de azért egy-két kisebb emelkedőt meg kell majd mászniuk a versenyzőknek itt is.

13. szakasz: Bilbao › Los Machucos. Monumento Vaca Pasiega

A második hét Baszkföld nyugati részén át vezet Kantábriába, ahol az észak felé elterülő óceánparttal (Vizcayai-öböl) párhuzamosan halad a mezőny. Ezen a szakaszon hat kisebb hegy vár a pelotonra a befutó előtt, a végére marad a Los Machucos-i rövid, de kellemetlen, hét kilométer hosszú emelkedő, mely olykor eléri a harminc százalékot is. 2017-ben, amikor először szerepelt a hegy a Vuelta programjában, csak néhány kisebb emelkedőn kellett előtte feltekerni a versenyzőknek – ma már 166,4 kilométeres és elég technikás az etap. Figyelni kell a hegyekre, de a kanyargó utak is tesztelik majd a csapatokat.

 los_machuos.jpgFotó: lavuelta.es

Két éve egyébként a későbbi győztes, vörös trikóban tekerő Froome le is szakadt, 42 másodpercet kapott Vincenzo Nibaliéktól és több mint egy percet Alberto Contadortól.

15. szakasz: Tineo › Santuario del Acebo

A háromnapos asztúriai tekerés része az Alto del Acebo, mely rendszerint a Vuelta a Asturias királyetapja, a „nagy” Vueltán viszont először szerepel a programban. Tíz kilométert tekernek majd 8,2 százalékos emelkedőn a kerékpárosok, de bőven lesznek tízes szakaszok is felfelé.

 tineo.jpgFotó: lavuelta.es

2017-ben Nairo Quintana a hóval is megküzdött a szakaszgyőzelemért a tíz százalékos Acebon, mely után még két másik, első kategóriás megmászása vár a pelotonra – összesen pedig 154,4 kilométer.

16. szakasz: Pravia › Alto de La Cubilla. Lena

Asztúriában tényleg eldőlhet, ki nyeri az idei Vueltát: a három itt töltött nap másodikja is kulcsfontosságú azoknak, akik Madridban a pódium tetején szeretnének állni. La Cubilla hosszú, 17,8 kilométeres emelkedői szintén új szereplők és csodás kilátást nyújtanak a nemzeti parkra. Az első, lazább kilenc kilométer után 6,2 százalékos átlag jön, néhol elérve a tízet is, míg felér a mezőny 1690 méterre 144 kilométer megtétele után.

 pravia.jpgFotó: lavuelta.es

Persze már a kezdet sem lesz egyszerű San Lorenzo hegyével, melyre 10 kilométeren keresztül mennek fel a versenyzők, két 12 százalékos emelkedőt is leküzdve. A Cobertoria (1180 méter) szintén nem könnyű, majd jön a Cubilla. A szakaszgyőztes – még mindig csak a második pihenőnap előtt – viszont már a spanyol körverseny legnagyobb esélyesévé lép elő.

 

Forrás: cyclingweekly.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások