ES Bringa - Öt plusz egy ok, amiért Bernalnak indulnia kellene a Girón
Öt plusz egy ok, amiért Bernalnak indulnia kellene a Girón
Fotó: Europress/AFP

Öt plusz egy ok, amiért Bernalnak indulnia kellene a Girón

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/28 16:42
Sok csapatnál megy az agyalás a Giro-prezentáció óta, és természetesen köztük az Ineos-nál sem egyértelmüek a szerepek. A sérülésből lábadozó Froome, a Tour-győztes Bernal, a Giro címvédő Carapaz, és persze Geraint Thomas. 

Ennek a négy versenyzőnek kellene a lehető legjobban megtervezni a programját, nem elfelejtve az a tényt, hogy a párizsi befutó után 6 nappal már ott az olimpiai mezőnyverseny.

Nekünk most lenne 5+1 érvünk arra, hogy Egan Bernalnak miért kellene a budapesti rajtot, és a jövő évi Giro d'Italiát választania.


1. Mert ideális az útvonal

Sok hegy, és a Tourhoz képest csak egy kicsivel több időfutam, amiben ő nem vészesen rossz. Sőt, elnézve a potenciális ellenfeleket, talán az egyik legjobb. Nyilván nem Roglic vagy Dumoulin szint, de azért nem is egy Quintana. A jövő évi Giro útvonala (főleg a harmadik hét) bőven ad lehetőséget arra, hogy valaki a hegyeken döntse el a versenyt. Márpedig Bernal a komoly emelkedőkön már a mostani Touron is kiválóan ment (lásd Isernan). Összesen 5 hegyi befutó, ebből három az utolsó héten, ezzel neki - amennyiben top formában van -  nem lehet gondja.

2. Mert egyértelműen ő lenne a kapitány

Nem tudni mi még mi lesz a Thomas-Carapaz kettőssel, de Tour címvédőként egyértelműen ő élvezne elsőbbséget az olasz körön. Persze, már idén is láttuk, nem érdemes kizárolag egy emberre tenni, márpedig az Ineos jövő májusban akár 3 összetettre esélyes versenyzővel is rajthoz állhatna. És ne felejtsük el, semmi garancia nincs arra, hogy Carapaz még egyszer ekkora formában nyomja végig a három hetet. Bernal a Girón ráadásul egy saját sorra is számíthatna, Sosát, Sivakovot, és ha megszerzik, akár Amadort is megkaphatná maga mellé. 

000_1LS1S3.jpg Fotó: Europress/AFP

3. Mert "hazai pályán" tekerhetne

Bernalnak nem kell bemutatnia Olaszországot, hosszú ideig lakott Szicíliában és Torino közelében, szóval ismerős lenne a terep. Nyilván nem az összes hegy, de ez akkor is nagy előny. Az Etnát például kiválóan ismeri, márpedig ott lesz jövőre az első komolyabb hegyi befutó. Mai napig nagy szurkolótábora és rengeteg barátja van Olaszországban, ez sem egy utolsó szempont. Mint ahogy az sem, hogy korábban kijelentette, a jövőben nem szeretne kizárólag a Tourra koncentrálni.

4. Chris Froome  

Most még senki nem tudja,hogy milyen ütemben halad majd Chris Froome felépülése, de ha a nizzai rajtra rendben lesz, az ötödik sárga trikó lehetősége miatt, nyilván őt fogja támogatni a csapat. Márpedig ha korábban Froome top formában érkezett a Tourra, mindig meg is nyerte az összetettet. Persze ebben az esetben is ott lehetne mellette Bernal, amolyan 'b' opcióként, hisz a brit versenyző sem legyőzhetetlen. 

000_1LS1S7.jpg Fotó: Europress/AFP

5. Mert egy jó Giro nem zárja ki a Tourt

Bernal már idén is Girózott volna, de egy bukás ezt megakadályozta. Az elhatározás egyértelmű benne, és ez az útvonal biztosan nem fogja elvenni a kedvét. Jelen esetben nem dupláról lenne szó, de egy kapitányként lenyomott Giro után, nyugodtan elmehetne a Tourra. És már korábban is láttuk, ilyen esetben nem irreális cél a dobogó. Főleg nem a 2020-as Touron, ahol mindössze egy időfutam lesz, és az is a Planche des Belles Filles tetején ér véget.

+1 Mert tényleg szeretne indulni

Ha valaki Tour címvédőként több interjúban is kitér arra, hogy a jövőben nem szeretne csak és kizárólag a sárga trikó megszerzésére koncentrálni, azért az jelent valamit. Az időpont nyilván kérdéses, de Bernal tényleg szeretne Girót nyerni. És ha neki tetszenek a hegyek, akkor adná magát a 2020-as év.
Hozzászólások