ES Bringa - Oscar Sevilla: "Bernal más mint Quintana, sokkal profibb"
Oscar Sevilla: "Bernal más mint Quintana, sokkal profibb"
Fotó: Europress/AFP

Oscar Sevilla: "Bernal más mint Quintana, sokkal profibb"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/29 10:42

A 42 éves Oscar Sevilla címvédőként vágott neki az idei argentin körnek, a Vuelta a San Juannak. A spanyol tavaly utólag, Gonzalo Najar pozitív doppingtesztje után szerezte meg a győzelmet. 

A veterán versenyző a kolumbiai Medellínben él, távol a világ zajától, és elmondása szerint jobban élvezi a kerékpárt, mint valaha. Szívesen látja el tanácsokkal a fiatal versenyzőket, mások mellett edzőtársát, Egan Bernalt is.
A Velonews munkatársa Costa Ricában készített interjút Sevillával.

Néhány hónappal ezelőtt megtámadtak és kiraboltak edzés közben. Hogy érzed, biztonságos Kolumbiában élni és edzeni?
Egyáltalán nem veszélyes. Oké, ez megtörtént, de amúgy minden rendben. Aznap reggel, ahogy szoktam elindultam edzeni, aztán belebotlottam négy srácba, akik piásak is voltak, meg alighanem toltak még valami mást is. Pénzt akartak, ennyi. Tíz éve élek itt a lányaimmal. Járunk éttermekbe, parkokba, moziba, és semmi gond nincs. Persze elővigyázatosnak kell lenni, és nem szabad feltűnősködni, mert azzal az ember csak fölhívja magára bűnözők figyelmét. Egyébként meg azért is jó itt élni, mert tisztelik a kerékpárosokat.

Mennyire népszerű most a sportág Kolumbiában?
Nyilván ott a foci, de az emberek nagyon szeretik. Sokan járnak versenyekre, és keresnek téged a mezőnyben, a zenészek meg elhívnak a koncertjeikre. Ráadásul nagyon sokan űzik is a sportágat, szegények, gazdagok egyaránt, pedig a gazdaság nem teljesít valami fényesen. 

És mi a helyzet Európához képest?
Más, mint Európa. A feleségem sokat változtatott rajtam. Amikor elmegyek Spanyolországba, és találkozom a régi haverokkal, látom, hogy nekik jól megy. Van szép ház, autó, étterembe járunk, de valamiért ők ezt mégsem tudják élvezni. 

Persze szép dolog mindig jobbra vágyni, de közben meg hálásnak is kell lennünk azért, amink van. Ha mindig úgy érzed, hogy a helyzet még nem elég jó, akkor soha nem is lesz az. Ha mindig csak azon aggódsz, hogy mi lesz ezután, a problémák csak jönnek és jönnek. 

Kolumbiában az emberek sokkal jobban élvezik az életet. És, hogy hogyan csinálják? Dolgoznak a megélhetésükért, de nem agyalnak mindenen. Kolumbia számomra az örömöt jelenti.

sevilla3.jpg Fotó: Twitter

Sokat edzel fiatal kolumbiai tehetségekkel. Mi a véleményed Egan Bernalról és Ivan Sosáról?
Ivan Sosa még nagyon fiatal, ugyanakkor nagyon tehetséges. Abban, hogy a Sky-nál van az a jó, hogy ha jól is megy, nem raknak rá túl nagy nyomást, hisz tele vannak klasszis versenyzőkkel. Más csapatnál lehet, hogy győzelmi kényszer volna rajta. Sok fiatal tehetség van, de legtöbbjükből hiányzik a fegyelem. Nem kovácsolnak előnyt a tehetségükből. Sokan például úgy gondolják, hogy oké, vékonyak, akkor bármit ehetnek. 

Aki meglepett, az Egan Bernal. Nagyon jó szerződése van a Sky-jal, nagyon sok pénzt keres, de ez egyáltalán nem érdekli őt. Vett egy házat a családjának. Ő ilyen. Ilyen önzetlen és alázatos. Odafigyel a kajára is, hogy miért? Mert tudja, hogy vigyáznia kell a testére, mert, ha ő szolgálja a testét, akkor az is szolgálni fogja őt. Nem volt kocsija, vett egyet. De csak egy egyszerűt, arra, hogy elvigye oda, ahová kell. Ugyanott él, ahol korábban, ugyanazok a barátai, ugyanazt csinálja, mint régen. Csak a versenyzés érdekli. Nagyon élvezi és nagyon eredményes. 

Egan minden apró dologra odafigyel. Más, mint Nairo, ő egész életében ugyanúgy edzett, nem változtatott semmin. Egan az edzéseken olyan, mint egy állat, iszonyatosan eltökélt. Mindig meglep azzal, milyen elképesztő munkát képes elvégezni, mennyire figyel a regenerációra. Ha fáradt egy adott napon, akkor nem edz. 

Már öt éve tekerek vele. Már akkor lenyűgözött, amikor még senki sem ismerte. Viszont amit az elmúlt másfél évben csinált?! Atyaég! Ez a srác egy napon megnyeri a Tourt. Sok tehetséges versenyzőt láttunk a múltban, de a mentalitásuk nem volt megfelelő, vagy talán nem kapták meg otthonról a kellő támogatást. De Bernal nagyon jó.

sevilla5.jpg Fotó: Twitter

Tudja, hogy semmi sem örök, minden változik. Amikor győzöl, akkor az egész világ téged csodál, jön a pénz meg minden, ami kell. De, amikor elbuksz, akkor senki sem fog majd rád figyelni, éppen ezért mentálisan iszonyatosan erősnek kell lenned. Nagyon fontos a fegyelem, és az áldozat. Könnyű akkor motiváltnak lenni, amikor megy a szekér, könnyű akkor fölülni  a kerékpárra és edzeni menni. De akkor is fókuszáltnak kell maradni, ha éppen lent vagy, akkor is dolgozni kell tovább. 

Tizenhárom éve már az Operation Puerto-ügynek. Hogy érzed most magad, ha visszatekintesz?
Hosszú éveken át szenvedtem. Érzelmileg, fizikálisan, mentálisan, mindenhogy. Bűnözőkként kezeltek minket, mintha nem is emberi lények lettünk volna. Rettenetesen nehéz volt a szüleimnek is. Pénzügyileg is durva volt, rengeteget vesztettem ezen az egészen. Aztán elmentem Kolumbiába, ahol sokkal boldogabban éltem tovább. Néha, ha minden összeomlik körülötted, akkor jössz rá, hol is a helyed. Maradhattam volna a családommal Spanyolországban, szeretem a hazám, és sosem felejtem el, de jó ötlet volt Kolumbiába költözni. 

Sokan még mindig bűnözőként tekintenek rám, sértegetnek és mocskolnak, de én nem szólok semmit. Viszont a fiataloknak azt mondom: keményen kell dolgozni, mert Operation Puerto megbélyegzett engem. 

sevilla4b.jpg Fotó: Twitter

És mit mondasz a fiataloknak, amikor az ügyről kérdeznek?
Sokat beszélgetek velük. Akik ismernek, tudják, hogy benne voltam nyakig. Tudják, mennyi kárt okozott, tudják, mennyit szenvedtünk miatta. De azt is tudják, hogy mindez jobb emberré tett engem. Elmondom nekik, hogy az ő életük, az ő pályafutásuk, az ő felelősségük. De a tanácsom az, hogy csinálják profi módon. A fiatalok teljesen érthető módon Európába vágynak. Azt javaslom, hogy tanuljanak, kérdezzenek, és ne higgyenek a csodákban, ne dőljenek be hülyeségeknek. Lesznek ugyanis majd olyanok, akik odamennek hozzájuk, és azt mondják, 'figyelj, én edzettem Nairót, meg Rigót, higgyetek nekem, szedjétek be ezt'. De nem szabad hinniük ezeknek. Edzeniük kell, keményen dolgozni, és vigyázni magukra.

Latin-Amerikának komoly gondjai voltak a doppinggal az elmúlt időszakban? Látsz ebben változást?
A helyzet javult, de még nem eléggé, és ennek a korrupció az oka. A megoldás az oktatás, a nevelés, a tudás minél szélesebb körű elterjesztése lenne. Nem arról van szó, hogy a szövetségeknek nincs pénzük, hogy elvégezzék az ellenőrzéseket. Van, de ellopják azt. Kolumbiában azért valamivel jobb a helyzet, mint a környező országban. 


(Forrás: velonews)
Hozzászólások