ES Bringa - Oscar Pereiro: "Nagyon bátor döntés volt Froome-tól elhagyni az Ineost"
Oscar Pereiro: "Nagyon bátor döntés volt Froome-tól elhagyni az Ineost"
Fotó: Europress/AFP

Oscar Pereiro: "Nagyon bátor döntés volt Froome-tól elhagyni az Ineost"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/08/04 19:19
Az egykori Tour győztes úgy látja, komoly ambícióiról árulkodik a brit versenyző döntése. Pereiro az idei versenyről is elmondta véleményét, Landa szerinte a dobogóra jó lehet, Másnak pedig ideje megmutatnia, mire képes.  


A nemrég véget ért Burgosi körön két Israeles versenyzőt visszaléptettek a rajt előtt, mert kapcsolatba kerültek egy covidos csapatársukkal. Szerinted milyen változások lehetnek a háromhetes versenyeken a hasonló esetek miatt?

Nehéz időket élünk, ami az egészségügyi helyzetet illeti, ez az év senki számára nem könnyű és a sport sem kivétel. Sok szempontból rendhagyó szezon lesz, alighanem fogunk látni csapatokat, akik a lehetséges fertőzöttség miatt vesztenek el versenyzőket. Manapság viszont az egészség a legfontosabb és egyáltalán az, hogy bármilyen változtatásokkal is, de zajlanak versenyek, nagyon fontos a sport túlélése szempontjából. 

Gócpontok vannak szerte Európában. Hogyan lehet majd a mezőnyben elkerülni a fertőzést? 

Remélhetőleg el lehet majd kerülni, de senki nincs teljes biztonságban amíg nem sikerül kontrollálni a vírust. Azt gondolom, hogy magában a mezőnyben sok változást nem okoz a helyzet, de a környezet a hotelekkel, a szurkolókkal való érintkezéssel elég más lesz. 

A versenyzők számára furcsa lesz, ha nem láthatják a szurkolók jól megszokott sorfalát az emelkedőkön. Befolyásolhatja ez őket mentálisan? 

A szurkolók fontos részei a kerékpársportnak, a versenyzők gyakran erőt merítenek belőlük amikor amúgy elfogynának és szórakoztatóbbá teszik a szakaszokat. Motiváló, ha látod a tömeget, úgyhogy a mezőny biztos hiányolni fogja őket.

pereiro-tour-szurkolok.jpgFotó: Europress/AFP

A Tour a megszokott júliusi rajt helyett augusztus 29-én indul majd, ki a te esélyesed?

Idén nehéz jósolni, hiszen nem volt sok verseny, hogy lássuk a versenyzők állapotát. A Tour mondjuk általában kiszámítható a győztesek tekintetében. Szerintem címvédőként, ilyen fiatalon és ilyen erős csapattal maga mögött Bernal az első számú favorit, de úgy látom, hogy manapság egyre kisebb a különbség a legjobbak között és több esélyes van, mint régen. 

Hogy látod Landa esélyeit? 

A járvány előtt nagyon motiváltnak tűnt az új csapatában. Láttuk a múlt héten Burgosban, nagyon jónak tűnt a formája, remek úton halad a Tour felé. A nagy problémája - főleg elnézve a riválisait - az időfutam, de még mindig nem láttunk idén egy igazi erőfelmérőt. Az biztos, hogy küzdeni fog a dobogóért és álmodozni a győzelemről. 

Froome elhagyja az Ineost és jövőre az Israelbe szerződik. Mit gondolsz erről? 

Nagyon bátor döntés elhagyni egy olyan csapatot, mint az Ineos. Persze látta, hogy már nem egyértelmű kapitány és szerette volna érezni a teljes csapat támogatását minden versenyen, amin indul. Ismétlem, nagyon bátor és ambiciózus döntésnek tűnik az ő korában meglépni egy ilyet. 

Gondolod, hogy a saját feje után megy majd a Touron, vagy követi a csapatutasításokat? Három kapitány soknak tűnik egy csapatban...

Régóta ezt mondogatjuk, de mindig több kapitánnyal tekernek, egy csapatként a közös célért. Évek óta csinálják ezt és mindig nyertek valamelyik versenyzőjükkel anélkül, hogy bármi botrányosat láttunk volna. Igaz, Nico Portal személyében most hiányozni fog egy nagyon fontos ember, aki szerintem segített fenntartani ezt a békét. 

A Movistar is kialakította a háromhetes felállásait, Valverde és Más vezetik majd a sort a Touron és a Vueltán, míg Soler kapta meg a Girót. Jó startégia megosztani a kapitányokat a nagy körök között?

A Movistarnál mindig úgy tervezik a szezont, hogy az összes nagy körre legyen kapitányuk, ezt az idei furcsa körülmények között így tudták megoldani. Soler megkapja a lehetőséget, amit minden hasonló szintű bringás szeretne, ugyanakkor egyben a felelősséget is, hogy az egész csapat érte megy majd. Előre kell lépnie, mindenki elvárja tőle. 

Ami a Tourt illeti, Valverde kiérdemelte, hogy ott tekerjen ahol akar, utána biztos elmegy majd a vb-re is. Más kapcsán viszont minden tisztelettel, de azt mondom, hogy ideje bizonyítania, hogy miért szerződtette a csapat. Abban bízva hozták, hogy egy nap Tourt nyerhet és most reményt kell adnia, hogy képes lehet ezt elérni. Fiatal még és képes a fejlődésre, a Tour pedig a tapasztalatról is szól, Valverde így sokat segíthet neki. Én nagyon bízom benne.


Marca

Hozzászólások