ES Bringa - Olaszos nap a Girón: Masnada szakaszt nyert, Conti az új rózsaszín trikós!
Olaszos nap a Girón: Masnada szakaszt nyert, Conti az új rózsaszín trikós!
Fotó: Europress/AFP

Olaszos nap a Girón: Masnada szakaszt nyert, Conti az új rózsaszín trikós!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/16 18:22
Ennél olaszosabb napot nehéz elképzelni a Girón. Masnada szakaszt nyert, Conti átvette a vezetést összetettben, a bardianis szökevény Carboni pedig az új fehér trikós. Negyvenhét szakasz után viseli ismét hazai versenyző a maglia rosát, a nagyok nyugis napon vannak túl. De hát Roglic előre megmondta, ők nem fogják mindenáron védeni a trikót.


Ez történt
Újabb hosszú, 238 kilométeres szakasz, melynek elején - mikor még tv közvetítés sem volt - Primoz Roglic bukott. Az első hírek szerint nagyon nem ütötte meg magát, de azért a jobb oldalát szépen lehorzsolta. A rózsaszín trikóst sokáig az orvosi kocsinál ápolták. Bár szinte a komplett napot végigvezette a Jumbo-Visma, látszott Roglicék viselkedésén, hogy nagyon nem ragaszkodnak a  mezhez. Vagyis megérte ott lenni az elmenésben, épp ezért elég szép, 13 fős szökevénycsoport jött össze. Amiben ott tekert Valerio Conti, aki olyan 100 kilométerrel a nap vége elött már érezhette, hogy akár a rózsaszín trikóra is lehet esélye. Hisz nagyjából másfél percre volt Roglictól. A szökés előnye pedig folyamatosan nőtt, az utolsó 25 kilométerhez érve az volt a kérdés, hogy a 2. kategóriás hegyet megnyerő Masnada és Conti összebeszéltek-e valamilyen szinten. Az ugye biztos volt, hogy érdekükben áll menni.

A mezőny közben nyugisan tekert, végig a Jumbo-Visma vezetett, Roglic szemmel láthatóan lemondott a trikóról. A sprintet Masnada könnyen nyerte, ami azt jelenti, hogy az Androni csapata hét év szünet után győzött újra a Girón. Conti átvette a maglia rosát, a szintén szökésben tekerő bardianis Carboni pedig megszerezte a fehér trikót.

Ennél jobb napot nehezen zárhattak volna az olaszok. 
Teljesen átalakult az összetett, Conti jelenleg 5.24-el vezet Roglic elött. 

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes -  Fausto Masnada (Androni)

Nem véletlenül vinné a CCC és a Trek. Kiváló tavaszt futott (kétszer nyert az Alpson), és most már Giro szakaszgyőzelme is van.

A nap száma - 2012
Utoljára hét évvel ezelőtt, a 2012-es Girón tudott szakaszt nyerni az Androni. Akkor a sprinter Roberto Ferrari szerzett egy győzelmet Gianni Savio csapatának.

A nap mondása
"Ez egy álom. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de szeretném a lehető legtovább megtartani a rózsaszín trikót.
(Valerio Conti)

Ez jön 
Pénteken L'Aquila városában érkezik a mezőny, amely sokak számára a 2009-es földrengés miatt lehet ismert. Maga a szakasz sem lesz túl nyugis, főleg nem a befutó. 

A 7. szakasz szintrajza: 
ITT

Hozzászólások