ES Bringa - Ők "irányítják" a kerékpársportot
Ők "irányítják" a kerékpársportot
Fotó: twitter

Ők "irányítják" a kerékpársportot

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/13 10:50

Menedzserek. Nem csak a labdarúgásban, hanem az országúti kerékpársportban is komoly hatalom összpontosul a kezükben.

Ők döntenek egy-egy versenyző jövőjéről, és ők azok, akik néha a szerényebb eredmények ellenére is képesek komoly fizetéseket kiharcolni. Ami persze nekik is érdekük, hisz végső soron ebből élnek. Nyilván nem rosszul, főleg ha valakinek Sagan és Vivivani, vagy mondjuk Bernal, Quintana és Uran egyszerre tartozik az ügyfelei közé. Ehhez még tegyük hozzá, hogy az ügynököknek általában 5-8% közötti részesedés jár valamennyi versenyző fizetéséből (nem ritka a 10% sem), szóval tényleg nem élnek rosszul.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél 2011 óta vannak hivatalosan is bejegyzett menedzserek, akik ebben az évben összesen 79-en dolgoznak a mezőny mellett. Nézzük, kik a "legkomolyabb" nevek a szakmában.


Giovanni Lombardi

Egykori kiváló kerékpáros, a Telekom korábbi profija, aki az 1992-es barcelonai olimpián pontversenyben szerzett aranyérmet. Lombardi 2006-ban vonult vissza, a következő évben pedig már a volt CSC-s csapattárs, Ivan Basso ügyeit intézte. Roberto Amadióval együtt, a Lam Sport menedzser iroda társtulajdonosa. 

Legkomolyabb ügyfele egyértelműen a háromszoros világbajnok Peter Sagan, akiről saját elmondása szerint a 2010-es Párizs-Nizza idején hallott először. Mivel akkoriban szinte az összes Liquigasos kerékpáros (így Basso) ügyeit ő intézte, egyértelmű volt, hogy Sagan hozzá került. A szlovák versenyző most az egész WT-mezőny legjobban fizetett versenyzőjének számít. Mellette Viviani és Gaviria is Lombardi köréhez tartozik, a nemrég a Movistarhoz igazoló Enric Mas-hoz hasonlóan.

Lombardi irodája egyébként sportesemények szervezésével is foglalkozik, 2018 óta ők rendezik a Kolumbiai körversenyt.

Lombardi ügyfelei: Sagan, Gaviria, Viviani, Mas, Miguel Angel Lopez, Moscon, Oss, De Marchi.  

10DEPOR_ENTRE_SE_Drupal Main Image.var_1518211373.jpg Fotó: twitter

Giuseppe Acquadro

Ha van - a fociból jól ismert - Mino Raiolának kerékpársportos megfelelője, akkor ő egyértelműen Giuseppe Acquadro. Kolumbiai vonalon utazik, még 2004-ben, Uran volt az első ügyfele. Aztán mellé jött Quintana, Carapaz, Kwiatkowski és Bernal.

"Fontos kapcsolatokat kiépíteni. Elengedhetetlen, hogy az ember megértse a képességeiket, hogy mire van szükségük, és persze, hogy megtalálja számukra a legjobb megoldásokat. Az is az én felelősségem, hogy a megfelelő csapatot megtaláljam nekik." - mondja Acquadro. "A menedzseri karrierem legfontosabb pillanata volt, amikor Uránt Európába hoztam. Követtem, amit juniorként csinált, megszereztem a számát, és aztán szokatlanul fiatalon elhoztam Kolumbiából. Ezek a srácok beszélnek egymással, és ha megkérdezték Rigobertót rólam, biztos, hogy csak jó dolgokat mondott."

Acquadro - aki 15 éves koráig a családi cukrászatban dolgozott - jól tudja, minden versenyzőjét oda kell vinni, ahol sok a pénz. Ezért is tudta "lepasszolni" a Giro-győzelem után Carapazt az Ineoshoz. Nagyjából (!) tízszer nagyobb fizetésért, mint amit a Movistartól kapott. Acquadro az ügyfele távozása előtt még egy kicsit összebalhézott Euzebio Unzuéval, hisz a hírek szerint nem szólt a spanyol csapat főnökének arról, hogy Carapazt elviszi egy hollandiai kritériumversenyre. Aki aztán bukott, megsérült, és ki is kellett hagynia a Vueltát. Unzué azóta állítólag közölte, hogy a jövőben nem hajlandó az olasz menedzser versenyzőivel foglalkozni.

Acqadro ügyfelei: Bernal, Quintana, Carapaz, Uran, Amador, Ion és Gorka Izagirre

fddb367c-0ac8-48b4-95ca-69d3b3188003.jpg

Andrew McQuaid

A volt UCI elnök Pat McQuaid fia, a Trinity Sport Management alapítója. Igazi kerékpáros családból származik, hisz a nagypapája indult az 1948-as olimpián, mind a hét unokatesója, az édesapja, és a testvére is tekert. Philip Deignan volt az első ügyfele, akivel együtt versenyeztek az U23-as ír válogatottban, és akivel kifejezetten jó barátok.

"Philip bízott meg azzal, hogy találjak neki csapatot. Mert azon gondolkozott, hogy inkább hagyja a kerékpárt, és visszamegy az egyetemre. Szerencsére be tudtam tenni a Cervelóhoz. Azóta is mindig három érv alapján választok versenyzőt: legyen jó ember, tehetséges versenyző, és tiszta." 

Az egyébként jogi diplomával rendelkező McQuaid "legkomolyabb" ügyfele Geraint Thomas, akinek tavaly a sárga trikó megnyerése után 4 millió font körüli fizetést harcolt ki. Főleg brit (vagy korábban brit csapatnál tekerő) versenyzői vannak.

McQuaid ügyfelei: Thomas, Porte, Simon Yates, Sam és George Bennett, Roche

Andrew_McQuaid.jpg Fotó: twitter

Dries Smets

Aki belga vagy francia, esetleg ilyen nemzetiségű sornál teker, majdnem biztosan hozzá tartozik. Kifejezetten fiatal, 35 éves, az egyetemi diploma megszerezése után rögtön belevágott a szakmába. És nem mással indított, mint Tom Boonennel. Jó barátja Paul De Geyternek, aki a Lotto főnöke. Alaphilippe a legfontosabb embere, aki még a Tour előtt hosszabbított a Quick-Steppel. Állítólag 2 millió eurót felett fog keresni a következő évben, ami nagyon komoly emelés a korábbi keresetéhez képest. Bár a teljesítményét figyelembe véve, abszolút jogos.

Smets ügyfelei: Alaphilippe, Gilbert, Van Avermaet, Wellens, Benoot, Stybar

aoEHk_h1.jpg Fotó: twitter

A kivételek

Merthogy kivételek mindig vannak. Chris Froome például a feleségére, Michelle-re bízta az ügyei intézését, így nem kell külön százalékot fizetnie senkinek. Evenepoelt és Van der Poelt az édesapjuk, Patrick illetve Adrie képviseli, akárcsak Nacer Bouhannit, akinek Karim a menedzsere. Thibaut Pinot nevében pedig a testvére Julien tárgyal, aki ugye az FDJ-nél sportigazgató. 

A legextrább "jelenségnek" sokáig Victor Campenaerts számított, aki nem fizetett ügynököt, hanem saját maga tárgyalt a jövőéről. De már ő is beállt a sorba, és a Tour alatt megállapodott Jef Van den Bosch-sal, aki amúgy Wout van Aert menedzsere.


részben - L'Equipe)

Hozzászólások