ES Bringa - Ők a Sky új igazolásai
Ők a Sky új igazolásai
Fotó: Europress/AFP

Ők a Sky új igazolásai


2014/10/03 09:33

A Sky idei éve költségvetését, eddigi eredményeit, valamint a célokat figyelembe véve tragikusnak mondható. Pikáns, hogy a legnagyobb sikerét éppen az a Bradley Wiggins érte el az időfutamban szerzett világbajnoki címével, akit néha már nem is láttak szívesen a csapatnál, a Tour de France-t pedig idén is ki kellett hagynia, így amióta két éve megnyerte, nem is térhetett vissza a francia körre. Ismerve terveit és „remek” viszonyát Chris Froome-mal jó eséllyel nem is fog.

Richie Porte nagy éve lehetett volna 2014, ha nem betegszik meg folyamatosan, és emiatt nem kell kihagynia a Girót, ahol csapatkapitányként számítottak rá. A legfontosabb versenyző, Chris Froome is állandóan szenvedett, hol a háta fájt, hol tüdőgyulladást kapott, hol csak éppen a könyvével volt elfoglalva, majd jöttek a bukásai a Dauphinén és a Tour több szakaszán, így igazából esélyünk sem maradt arra, hogy megtudjuk, milyen formában is volt júliusban. A Vueltán elért második helye fontos eredmény, hiszen így idén is lábába került egy háromhetes, de biztosan nem tesz jót a lelkének a Contadortól elszenvedett vereség.

A többiek közül Geraint Thomas, Peter Kennaugh és Ben Swift produkált egy-két jó eredményt, valamint Nieve élt a Dauphinén kapott lehetőségével, Stannard pedig jó lett volna a klasszikusokon, ha nem sérül meg a tavasz elején, de ezzel a felsorolás véget is ért. Nemhogy összetett-, de szakaszgyőzelem nélkül zárni mindhárom nagy kört valóban gyenge teljesítmény ár/keret/érték arányban, ráadásul mindez először fordult elő a Sky történetében.

Egyáltalán nem csoda, hogy a névsor a télen alapos változáson megy keresztül. Ahogyan arról már Brailsford és Froome is mesélt, kellenek a frissítések. Egyrészt az új társak, másrészt a versenyprogram tekintetében, de még az sincs kizárva, hogy a felkészülési helyszín is – legalább részben – változni fog.

A kereten nem múlik, az újak valóban komoly segítségnek tűnnek.

Nicolas Roche: a legtapasztaltabb az öt érkező közül. 13 háromhetesen vett eddig részt pályafutása során, ráadásul amennyivel erősíti a Skyt, annyival gyengíti a Tinkoff-Saxót, amelytől eligazol. Saját elmesélése szerint még az együttes első évét megelőzően merült fel először a neve a csapattal kapcsolatban, de akkor máshogyan alakult a pályafutása. Chris Froome segítőjeként ott lesz a Tour de France-on, de nem lenne meglepetés, ha a Girón vagy a Vueltán ő lenne az első számú ember. Édesapja sem akárki, 1987-ben megnyerte a Giro d'Italiát és a Tour de France-t is.

Leopold König: hiába tervezhetett volna hosszú távon a NetApp-Enduránál, amely jövőre Team Bora néven tevékenykedik tovább, az idei Tour de France hetedik helyezettje inkább a váltás mellett döntött. Az első időszakban elsősorban Froome „luxussegítője” lesz, ám idővel biztosan meg fogja kapni a lehetőséget. Ha a mostani szezonból indulunk ki, akkor akár korábban is, mint arra bárki számítana, hiszen nagy kérdés, egy ekkora betli után milyen feladatokat szánnak Porte-nak. A cseh klasszikus példája annak, hogy a britek inkább nevelni próbálnak nagy sztárt, mintsem vásárolni- legalábbis Brailsford szerint.

Lars Petter Nordhaug: pontosan tudja, hová érkezik, hiszen volt már a Sky versenyzője. Már 2010-ben, a gárda legelső évében is Dave Brailsfordék keze alatt kerékpározott, most két, Belkinben töltött esztendő után tér vissza, hogy a klasszikusokon segítsen, esetleg első számú ember legyen, hiszen két évvel ezelőtt nem véletlenül győzött Montrealban. Ráadásul így a távozó Boasson Hagen után is lesz norvég a keretben, ami az egyre fejlődő északi piac miatt szintén tényező.

Wout Poels: a Sky első hollandja, aki ugyancsak komoly rutinnal bír, valamennyi nagy körön rajthoz állt már, és ebben a szezonban például a baszk körön aratott győzelmével jelezte, bőven lehet rá számítani.

Andrew Fenn: a csapat történetének első skót versenyzője. Mindössze 2012-ben lett profi, eddig Mark Cavendish-sel tekert együtt az Omega-Pharma Quick-Stepben. A Sky a kezdetek óta szenved amiatt, hogy képtelen jól szerepelni az egynaposokon, ebben jelenthet előrelépést az érkezése.

A Sky úgy erősített, ahogyan az Astana és a Tinkoff új igazolásai alapján kellett. Sagannal utóbbi hatalmasat húzott, bár nagy kérdés, hogy egy ennyire ellazsált időszak után a szlovák mennyire lesz motivált, amikor el kell kezdenie a felkészülést a következő szezonra. Ráadásul ő nem lesz ellenfél a nagy körökön, ami a legfontosabb Froome-ék számára. Basso óriási rutinnal bír, de nem biztos, hogy őt választanánk Königgel szemben. És akkor még Roche-ról nem is beszéltünk. Szóval lehet vitatkozni azon, ki ügyködött a legjobban a piacon.

Egy viszont biztos, mindenki megértette, hogy csak akkor van esély az összetett megnyerésére, ha olyan segítők veszik körül a csapatkapitányt, akik más csapatnál akár első számú emberek is lehetnének. Mert egyáltalán nincs kizárva, hogy idővel ők lesznek az első számúak...

Hozzászólások