ES Bringa - Nincs győztese a pénteki szakasznak, Bernal sárgában
Nincs győztese a pénteki szakasznak, Bernal sárgában
Fotó: Europress/AFP

Nincs győztese a pénteki szakasznak, Bernal sárgában

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/26 20:10
Drámai szakasz, amely a hatalmas jégeső és sárlavina miatt véget sem ért. A rossz időjárási körülmények miatt a Col de l'Iseran tetején mért időket vették alapul, így Alaphilippe elveszítette a sárga trikót. Egy hegyi szakasszal a Tour vége előtt már Egen Bernal vezet összetettben, Pinot a nap elején feladta a versenyt.


Ez történt
Komoly drámával indult a nap, és ekkor még nem is sejtettük, hogy milyen lesz a vége. Thibaut Pinot ugyanis térdsérülés miatt feladta a versenyt. Talán mondani sem kell, sírva szállt be az FDJ autójába (ITT a videó).

A 2770 méter magas Col de l'Iseranig szépen csendben zajlott a szakasz, majd jött egy ritmusváltás Thomastól, amire a sárga trikós nem tudott reagálni. Nem sokkal később Egan Bernal komolyan elindult, Alaphilippe ekkor már érezhetően komoly gondba volt. Egyre csak távolodtak tőle az ineososok, Bernal pedig nagyon haladt.

A hegytetőhöz érve a kolumbiai versenyző bő két perccel vezetett Alaphilippe, és egy perccel a Thomas-Kruijwsijk-Landa-féle üldözősor előtt.

A lejtmenet során aztán jött a hír, a hatalmas jégeső, és az útra folyó komoly mennyiségű sár miatt, megállítják a szakaszt. A versenyt a hegytetőn neutralizálták (az ott mért különbségek alapján számolták ki az új összetettet), és nem hirdettek szakaszgyőztest. Hisz a mezőny nem tudott eljutni Tignes-ig.


Az Iseran tetején Alaphilippe 2.10-es hátrányban volt Bernalhoz képest, vagyis simán elveszítette a sárga trikót, és visszacsúszott a második helyre. Bernal a holnapi utolsó hegyi szakasznak úgy mehet neki, hogy 48 másodperccel vezet összetettben. Thomas továbbra is harmadik, de csak 38 másodpercre van Alaphilippe-től. Szóval lesz miért tekerni a szombati szakaszon.

Bernal nagyon közel került ahhoz, hogy 22 évesen megnyerje a Tourt, a franciák pedig azért szurkolhatnak holnap, hogy Alaphilippe dobogón maradjon.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: 
ITT


Az új sárga trikós - Egan Bernal (Ineos)
Nincs piros rajtszámosa és szakaszgyőztese sem a pénteki napnak, de az összetett megváltozott. Bernal 2.10-el vezetett az Iseran tetején Alaphilippe előtt, így hivatalosan ennek alapján számolták ki a kettőjük közti különbséget. Ez pedig azt jelenti, hogy Bernal 1.30-ról fordított, és átvette a sárga trikót.

A nap száma - 48
Bernal negyvennyolc másodperces előnnyel vezet Alaphilippe előtt összetettben.

A nap mondása
"Ezt el sem hiszem, Elsírom magam, ha arra gondolok, hogy nálam van a sárga trikó." (Egan Bernal)

Ez jön
A mindent eldöntő, utolsó hegyi szakasz, melyet az időjárás miatt 60 kilométerrel rövidíteni kellett. De a nap végén így is ott lesz a 33 kilométer hosszú emelkedő, a Val Thorens.

A 20. szakasz új szintrajza: ITT
A Val Thorens adatai: 
ITT
TV: 14.30 (a szakasz) - Eurosport


Hozzászólások