ES Bringa - Nicolas Portal: Őt keressük Chris Froome sikerei mögött
Nicolas Portal: Őt keressük Chris Froome sikerei mögött
Fotó: Rouleur

Nicolas Portal: Őt keressük Chris Froome sikerei mögött

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/25 10:25

Nicolas 'Nico' Portal 34 évesen minden idők legfiatalabb sportigazgatójaként tudott versenyzőt Tour-győzelemhez segíteni. Ez a kerékpáros nem volt más, mint Chris Froome, aki 2013-ban nyerte első háromhetesét, melyet azóta megtoldott még további öttel, és sok más nagy győzelemmel is.

Ők ketten együtt nőttek fel, együtt értek be a csapatnál, mint versenyző, illetve, mint sportigazgató. Együtt szerezték meg a kellő tapasztalatot, és építették fel a szükséges önbizalmat magukban. 

Portal profi mountain bike-os volt, és csak később fordult az országút felé. 2010-ben egy évet versenyzett a Sky-nál is, amikor Dave Barilsford megkérdezte tőle, volna-e kedve a sportigazgatói feladatokhoz. 

"Őszintén szólva előtte nem is gondolkodtam ezen. Tök bizonytalan voltam, ezért felhívtam Sean Yates-et, aki biztatott, hogy vállaljam el. Sean nagyon sokat segített nekem az első két évben. Ő volt az én Obi-Wan Kenobim, én meg az ő jedi-tanonca." 

Amikor Yates 2012 végén elhagyta a csapatot, Portal lett az első számú sportigazgató. Brailsford látta Froome-ban a jövőt, és úgy volt vele, hogy mindenképpen érdemes a Nico-Froomey-párosba befektetni. És lám-lám, igaza lett, mindketten kiválóak lettek a maguk területén.

"Úgy gondolom, Nico sokkal inkább figyel a dolgok érzelmi oldalára a versenyzők, kiváltképp Chris kapcsán, mint mondjuk Tim Kerrison" - mondta egy Sky-bennfentes. "Tim is közel áll a versenyzőkhöz, de Nico valahogy sokkal inkább ráérez arra, mire van igazán szükségük. Ez így volt Richie Porte-nál is, amikor még nálunk tekert."

nico2.jpg Fotó: Rouleur

A csapaton belüli pszichológiai dinamika elég bonyolult, de Portal empatikus készsége, és az, hogy pontosan tudja, mit jelent profi kerékpárosnak lenni, fontos összetevője a belső egyensúlynak. Ő az a sportigazgató, aki biztatja a versenyzőket, benéz hozzájuk este a szobába, elbeszélget velük, és hajtja őket előre. 

Portal rengeteget ül a csapatkocsiban, és nem csak a versenyek alatt. Hihetetlen mennyiségű és minőségű előzetes felderítő munkát végez a szakaszokkal kapcsolatban. Igyekszik a kiszámíthatatlansági tényező szerepét a minimálisra csökkenteni. Elképesztően részletes elemzéssel készül minden egyes szakaszról. Ebben benne van az emelkedők meredeksége, a várható időjárás, a szél valószínűsíthető ereje és iránya, a lehetséges taktikai megfontolások, stb. És mindezek megvitatására már januárban készen áll.

"Tudom, mindenki megnézi a Tour-szakaszokat, no de mennyire részletesen? Vegyünk például egy hegyi időfutamot, aminek az elejére azt mondják, hogy sík. De teljesen sík? Esetleg egy kicsit lejt? És merről fúj a szél általában? Megváltozik az iránya délutánra? Megérné esetleg TT-kerékpárról könnyű hegyi keróra váltani? Rengeteg szempontot kell figyelembe venni."

nico3.jpg Fotó: Rouleur

Nico alaposságából kiindulva, nem meglepő, hogy napi kapcsolatban van a versenyzőkkel, főleg Chrisszel. Ez még a téli időszakra is igaz, bár akkor jobbára csak írásban. Ők ketten remek párost alkotnak, hisz mindketten egyformán céltudatosak, mindketten a sportág megszállottjai. 

"Néha Froomey lep meg engem. Van, hogy rám ír a tél közepén, hogy van valami ötlete az egyik Tour-szakasszal kapcsolatban. Soha nem áll le."

Azok, akik kutatják a titkot Froome és a Sky sikerei mögött, semmiképpen se hagyják figyelmen kívül a Nico-effektust. Ez a sok nyelven beszélő, kiváló modorú, alaposságáról ismert francia rengeteget tesz hozzá a brit tehetségéhez és profizmusához.


(Forrás: Rouleur)
Hozzászólások