ES Bringa - Nibalié az utolsó hegyi szakasz, Bernal nyerte a Tourt!
Nibalié az utolsó hegyi szakasz, Bernal nyerte a Tourt!
Fotó: Europress/AFP

Nibalié az utolsó hegyi szakasz, Bernal nyerte a Tourt!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/27 17:08
Egan Bernal gond nélkül kibírta az alaposan lerövidített hegyi zárószakaszt, amit szökésből Vincenzo Nibali nyert. Alaphilippe 13 kilométerrel a cél előtt szakadt le a Jumbo-Visma tempójától, így az ötödik helyre esett vissza. Kruijswijk bejött a dobogóra, Bardet pedig elvitte a pöttyös trikót.


Ez történt
Az időjárás miatt alaposan lerövidített, mindössze 59,5 kilométeres szakasz a Touron, az utolsó lehetőség arra, hogy megváltozotton az összetett. Jól mutatja a verseny szorosságát, hogy a rajt előtt még a sárga trikós személye, a dobogó összetétele, és pöttyös trikó sorsa is bizonytalan volt.

Aztán elég hamar a helyér került minden. A 33 kilométer hosszú Val Thorens elején a Jumbo ment tempót, érthető módon. Szerették volna leszakítani Alaphilippe-t, hogy Kruijswijknek meglegyen a dobogó. Előbb Bennett, majd De Plus dolgozott hatalmasat, és a francia versenyző 13 km-el a cél előtt "meg is adta magát".

Nibali ekkor már rég szökésben tekert, folyamatosan tartotta az egy perc körüli előnyét, pedig 12 kilométert egyedül tolt le. Hátul az Ineos érthetően nem erőltette az üldözést, minden egyes eltelt kilométer nekik kedvezett. 

Bár a hajrában Yates, Soler és Landa is megpróbált felérni Nibalira, az olasz versenyző 10 másodperccel hazaért, a nagyot hajrázó Valverde előtt.

Bernal és Thomas egymás mellett, mosolygósan tekert be a célba, teljesen jogosan. megvan a sárga és megvan a második hely összetettben.

Alaphilippe végül az ötödik helyen zárt, a Movistar három versenyzőt adott a Top 10-be, Kruijswijk pedig behúzta a harmadik helyet. 

A 20. szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
Már rég kiszállhatott volna, de ő végignyomta a Tourt. Sokat próbálkozott, ennek ma lett meg az eredménye. A tavalyi Sanremo után, először tudott nyerni.

A nap száma - 22
Huszonkét éves és 196 napos lesz holnap Egan Bernal, így hivatalosan ő a Tour történetének harmadik legfiatalabb győztese.

A nap mondása
"Nem keveset szenvedtem ezért a győzelemért. A mai siker a nagypapámé, aki tavaly hagyott itt minket."
(Vincenzo Nibali)

Ez jön
Buli, ünneplés, pezsgőzés, és persze a párizsi kőrözés. A sprinterek számára ez még egy fontos nap lesz, de az összetett ma eldőlt!

A 21. szakasz új szintrajza: 
ITT
TV: 17.55 - Eurosport


Hozzászólások