ES Bringa - Nibali: Sokszor szinte vakon tekerünk
Nibali: Sokszor szinte vakon tekerünk
Fotó: Europress/AFP

Nibali: Sokszor szinte vakon tekerünk

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/08/14 11:16

Amióta megtörtént az emlékezetes bukás, semmi más nem érdekli, csak a lehető leggyorsabb rehabilitáció. Hiába úszott el a Tour, van még célja ebben az évben. Elsőként itt a Vuelta, aztán ott az innsbrucki világbajnokság. De kezdjük a legfontosabbal: hogy van Vincenzo Nibali?

"Jól. Már jól. A műtét után egy hétnek kellett eltelnie, és szinte teljesen rendben voltam. Pár napja már tudok tekerni. Mondjuk az első napon sok erő nem volt a lábamban. Apu is leszakított edzés közben..."


Akkor ez azt jelenti, hogy egy kicsit haza tudtál menni Messinába?

Igen, de ennek szomorú oka volt. Ugyanis meghalt a nagypapám, akit szintén Vincenzónak hívtak. Akkor nagyon nem is volt sok kedvem tekerni, nem magammal foglalkoztam.

De mostantól már komolyan készülsz?

Pénteken volt az első igazi teszt, akkor három órát mentem. Egy 1.5 km hosszú emelkedőn néztük meg a számaimat, és a nap végére teljesen kész voltam. Olyan érzésem van, mintha januárban lennék. Sokáig még nem tudok egy pozícióban ülni mozdulatlanul, akkor érzek némi fájdalmat. Meg akkor is, ha a felső testemet jobbra fordítom.

Mennyit gondolsz még a sérülésedre? Elég nagy őrületben mentetek fel az Alpe d'Huezre, nem?

Ezek a körülmények szerintem nem normálisak. Nagyon kellenek a szurkolók, de ne menjünk át cirkuszba. Megy az iszogatás a hegyen, mire megérkezünk, mindenki benne akar lenni a tv-ben. És ezért mindent meg is tesz. Beállnak elénk, a zászlóktól nem látsz semmit, szinte vakon mész előre, és csak abban bízol, hogy időben félreugranak előled. A Tour a szponzoroknak rettentően fontos, és mi, illetve jelen esetben én, nem tudtam befejezni a versenyt. Arról már nem is beszélek, hogy ezzel milyen anyagi károkat szenvedtünk el. Vagy ott van Froome. Az szerintem nem normális, hogy miközben a munkáját végzi, emberek megpróbálják megütni. Akkor is kapott egyet, mielőtt én elestem...

Miután te a földre kerültél, felsegítettek a szurkolók, és mentél is tovább.

Óriási káosz volt, de én egyből éreztem a fájdalmat. Egy rossz mozdulat, és nagyobb bajom is lehetett volna. Miután beértem, nem tudtam leszállni a kerékpárról. A többiek már tudták, hogy nagy a baj. De a legrosszabb az volt, amikor először 3 hónapos kihagyásról beszéltek az orvosok.

Nem vagy ideges a néző miatt, aki a bukást okozta?

Ha idegeskedem, azzal mire megyek? Persze egy kicsit bosszant a dolog, mert a verseny akkor indult be, és addig a napig semmi gond nem történt velem. 

Jöhet a Vuelta?

Most annyit tudok, hogy Malagában egy rövid időfutammal kezdünk. Fogalmam sincs milyen formában érkezem a rajthoz, de a Vueltánál jobb ráhangolódás nem létezik a vb-re. Ott fogom tökéletesíteni a formám, Ez a verseny, mint néhány tavaszi egynapos, nekem nem az összetettről, meg a győzelemről fog szólni. 

Mentél már úgy háromhetesre valaha, hogy nem az első hely érdekelt?

Szerintem nem :)

000_17S8VC.jpgFotó: Europress/AFP
Az igaz, hogy a felépülésed alatt a csapatorvosodtól kaptál egy speciális diétát?

Igen, a szénhidrátbevitelt kellett csökkentenünk. Bár azt nem tudhatja, hogy otthon Szicíliában mennyi sütit ettem :) Amúgy a súlyom rendben van, ott vagyok ahol a Tour előtt.

Ha minden igaz, a Vueltán ott lesz Aru, a volt csapattársad

Régen találkoztunk személyesen, nem tudom, milyen formában van. Legutóbb a Tour előtt futottunk össze pár percre.

Végezetül az eddigi igazolásaitokról is beszéljünk, hisz a Bahrain-Merida eddig elég jól erősített. Te elégedett vagy?

Nagyon. Kiváló neveket vettünk, én Damiano Carusónak örülök a legjobban Ő sokat segíthet nekünk a nehéz szakaszokon. Meg érkezett pár szép jövő előtt álló sprinter is. Azért remélem, hogy még egy kiváló hegyi segítőt sikerül megszereznünk.

(Forrás: Gazzetta)

Hozzászólások