ES Bringa - Nibali: "Se az éveket, se a sebhelyeket nem számolom" 
Nibali: "Se az éveket, se a sebhelyeket nem számolom" 
Fotó: Europress/AFP

Nibali: "Se az éveket, se a sebhelyeket nem számolom" 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/14 10:00
Nagyon megy az idő, és ezt ő is érzi. Nem is olyan régen még Vincenzo Nibali volt a tehetséges fiatal a Liquigasban, aki a nagy Ivan Bassotól próbált tanulni. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta négy nagy kört, két Lombardiát, Tirrenót és többek között egy Sanremót nyert, jövőre pedig a Trek mezében már a 16. profi szezonját kezdi. 


Úgy, mint a egy rutinos, sokat látott - de a háromheteseken még mindig versenyképesnek számító - kerékpáros, akitől a fiatalok csak tanulni tudnak. Interjú a 35. születésnapját ma ünneplő Vincenzo Nibalival.


Mivel ma van a szülinapod, mással nem is lehet kezdeni: még ennyi idősen is éhes vagy a sikerre?
Fogalmazzunk úgy, 2020 az olimpia és a vb miatt alkalmas arra, hogy tökéletesen jól tudj lakni.

Tudsz mondani olyan versenyt, ami nem nyertél meg, de közel voltál hozzá? És a mai napig kifejezetten fáj?
Kettőt is. A firenzei vb és az olimpia Rióban.

A riói bukás tényleg emlékezetes, akárcsak a tavalyi Tour. Melyik volt fájdalmasabb?
Az olimpián a kulcscsontom tört el, egy gerincsérülésnek viszont komolyabb következményei is lehettek volna...

A Touron viszont idén nyertél egy szakaszt. Ezzel be is zárult a kör?
2019 nekem fontosabb volt, mint az sokan gondolnák. Egy súlyos sérülés után kellett úgy visszatérni, hogy esélyes legyek a komoly versenyeken. Szóval fontos volt az is, meg a Girón elért második hely.

Carapaz a Girón, Bernal a Touron , Roglic a Vueltán nyert pályafutása során először. Ez már a generációváltás egyértelmű jele?
Ha nem hinnék abban, hogy lehetett esélyem az összetettre, el sem indulnék a versenyeken. Azt viszont már látom, hogy az idei Giro máshogy is alakulhatott volna. Ceresole és Courmayeur. Egyértelműen itt dőlt el a verseny. 

000_1H10QE.jpg Fotó: Europress/AFP

Roglic-al nem is lettetek nagy barátok...
Egy szakasz után, ha egyből kell értékelni, mondasz máshogy dolgokat, mint ahogy kellene. De őszinte leszek, én őt korábban alig ismertem, aztán a harmadik hét végére oda jutottam, hogy ki tudom mondani: igenis a maga módján egy nagyon jó srác. Semmi bajom vele.

2020-ban is ő lesz a fő ellenfél a Girón?
Tizenöt profi év után azt tudom mondani, hogy nincs két egyforma szezon. Ez biztos. Primoz idén szintet lépett, de semmi garancia nincs arra, hogy ezt jövőre is hozza, vagy túllépi önmagát. Gondoljunk csak Dumoulinre. Elég egy kis hiba, és elúszott minden. Amúgy abban a bukásban  én is majdnem benne voltam. A reflexeken múlott az egész...Talán a touros esésem még figyelmesebbé tett.

Ha már bukások. Összeszámoltad valaha, mennyi sérülésed volt, és hány seb látszik rajtad?
Se az éveket, se a sebhelyeket nem nem számolom. De azt tudom, hogy ötször műtöttek. Négy alkalommal kulcscsonttörés miatt, plusz ott a tavalyi gerinc sérülés.

Lehetett hallani olyan véleményeket, hogy az egyre több bukást sokszor azok a fiatal versenyzők okozzák, akik nem rendelkeznek megfelelő technikai tudással
Tényleg nem szeretnék nagy szavakat használni, de amikor én 2005-ben bekerültem a mezőnybe, egyszerűen több volt a tisztelet az idősebbek irányába.

Ez mit jelent pontosan?
Sok olyan kis apróságot, amit te a tv előtt ülve észre sem veszel. Például egy utolsó pillanatos fékezés, valamelyik durva kanyar előtt. Vagy ott van az, hogy őrült módjára mennek előre az emelkedők előtt. Megérkeznek, aztán rájönnek, hogy nyertek az egésszel pár méter. Nekem anno nem ezt tanították.

Mikor te kezdtél, volt olyan versenyző, akitől lehetett "tartani"?
Mondjuk úgy, ha Cipollini meg Ullrich mellett tekertél, akkor meggondoltad mit csinálsz.

A fiatalok között egyébként van olyan, akinek a stílusa kifejezetten tetszik?
Evenepoel elképesztően nagy tehetség. És nemrég hallottam, hogy az egyik olyan versenyző vagyok, akire felnéz. Van der Poel-t is komoly eredményeket hoz, de őt annyira nem ismerem.

EJMC5PIW4AA-zlL.jpg Fotó: twitter

Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy Sagan ott lesz a Girón. Ehhez mit szólsz?
Jó barátom, így nyilván örülök. Vele csak nyerhet a verseny.

Ami a következő évet illeti: eldöntötted már, hogy hol mutatkozol be a Trek mezében?
Mivel engem is érdekel az olimpia, ezért biztosan nem kezdek korán. Szerintem február vége lesz, és valahol Európában.

A születésnapok idején szokás számolgatni és elgondolkodni. Te tudod már mi lesz veled pár év múlva?
Ha nem a sportot illetően kérdezed, először is szeretnék jó apuka lenni. Aztán ameddig tekerek, jó lenne mindig és mindenkor elég időt szakítani a családomra. Aztán ott vannak a hobbik. Nem is olyan régen volt lehetőségem vezetni Mugellóban egy Porsche GT3-at, és nagyon bejött. Nem mondom, hogy a versenyzésé a jövő, de ez a teszt kifejezetten tetszett. A kerékpár viszont évek múlva is biztosan a mindennapjaim része marad. A jövőben például egy-két monti versenyen is szívesen elindulnék. De nem az eredmény miatt. Csak mert egyszerűen imádok tekerni.


Tuttosport


 
Hozzászólások