ES Bringa - Nibali: "Most az egészség a legfontosabb, nem az, hogy mikor és hol versenyezhetünk"
Nibali: "Most az egészség a legfontosabb, nem az, hogy mikor és hol versenyezhetünk"
Fotó: Europress/AFP

Nibali: "Most az egészség a legfontosabb, nem az, hogy mikor és hol versenyezhetünk"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/15 13:07
Sajnos most nem biztató jelekről, alakuló formáról, és a további versenyprogramról kell beszélni, hanem arról, mi lesz ebben a bizonytalanságban. A profi kerékpárosok számára is első az egészség, épp ezért volt érdekes, hogy a Párizs-Nizzán szombatig lehetett tekerni. Miközben a világon minden sporteseményt leállítottak.

Vincenzo Nibali sem tudja, hogy mi lesz mostantól, de arra készül, hogy hamarosan egy teljesen átalakított és megújult versenynaptár ismeretében kezdhet el készülni. Addig marad a család, a könnyű tekerés, és a remény, hogy nem lesz nagyon hosszú a leállás.


Szerinted mennyire volt jó ötlet, hogy a Nizzán szombatig versenyeztetek?
Nehéz kérdés, ebben az extrém nehéz helyzetben. Nem tudom megmondani, hogy ez volt-e a jó döntés. A szervezők mindent megtettek, védtek és elzártak minket, amennyire csak tudtak.

Nem volt furcsa, hogy minden sportesemény leállt, ti meg tekertek?
A csapatom, amelyiktől a fizetésemet kapom a versenyzés mellett döntött, de az orvosi stábunk nagyon figyelt ránk. Mi is próbáltuk elzárni magunkat, szinte csak a mezőnyben találkoztunk. De alig voltak nézők, és így azért nem volt az igazi.

A mezőnyön belül mi volt a versenyzők véleménye a helyzetről?
Mindenki úgy ítéli meg ezt a kérdést, ahogy szeretné. Járvány van, tehát olyan versenyzőtől is el lehet kapni a vírust, aki nem is észlel magán tüneteket... Meg ott volt mindenkiben, hogy az esetleges határzár miatt jó ideig nem tud hazajutni (a világbajnok Mads Pedersen épp ezért nem is állt rajthoz az utolsó szakaszon).

A szüleid Messinában laknak, velük minden rendben?
Az ottani polgármester szerencsére hamar lépett, nincs baj, de ők is otthon vannak. A feleségem és a kislányom Luganóban maradt, bár Rachele gondolkozott azon, hogy hazamegy Roma mellé a szüleihez. De erre nem volt lehetősége. Elképesztő volt látni azt a sok embert, hogy egyszerre elindult dél felé.

ES_-B6DU8AADm6D.jpg Fotó: twitter

Nehéz időszakot él meg az ország, hogy lehet ilyenkor optimistának maradni?

Súlyos a helyzet, épp ezért tartozunk hatalmas köszönettel azoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak az egészségügyben. Hallottam hogy Kína is küldött egy nagyobb orvosi stábot hozzánk, és rengeteg maszkot, ami komoly segítség.

De tekerni egy ideig nem fogtok...
Hát nem, de most az egészség a legfontosabb, nem az, hogy mikor és hol versenyezhetünk. Valószínűleg lesz egy teljesen új versenynaptárunk.

Mit lehet ebben a bizonytalanságban csinálni?
A profik ugye edzhetnek, de ha el is lehet menni tekerni, nyilván nem leszünk sokan, inkább egyéni edzések lesznek. Bár a kerékpáros alapból ilyen magányos fajta. Szépen lassan nálam is kezdett alakulni a forma, de ez már nem számít. Slongóval majd leülünk, és tervezünk valami új, de könnyű edzésprogramot. Most nyilván nincs értelme széthajtani magad. 

Lehet egyáltalán ebben a pillanatban a Giróra gondolni?
Biztos vagyok benne, hogy a szervezőkben megvan a szándék egy új dátumot illetően. De erről most még korai beszélni. Én úgy érzem, hogy az évet egy kicsit ki fogják tolni, és tovább fogunk tekerni, mint általában szoktunk.


Gazzetta

Hozzászólások