ES Bringa - Nibali: Ha valaki, akkor Contador képes lehet a duplázásra
Nibali: Ha valaki, akkor Contador képes lehet a duplázásra
Fotó: Europress/AFP

Nibali: Ha valaki, akkor Contador képes lehet a duplázásra


2014/11/13 21:20

A Cyclingnews exkluzív interjújának első részében leginkább a Tour de France-ról és a jövő évi terveiről beszélt Vincenzo Nibali. Ezúttal az Astanát ért doppingvádak, az MPCC-tagság, és a riválisai kerültek szóba.

Júliusban ön szerepelt az újságok címlapjain, utána viszont jött az Iglinsky-testvérek doppingügye, majd az MPCC-s ügyeskedés, ami rengeteg kérdést és kritikát vetett fel az Astanával kapcsolatban. Mi a véleménye a történtekről?

Már kezdek belebetegedni – hogy őszinte legyek –, annyi szó esik róla. Ez egy külső, egy családi ügy volt, semmi köze az Astanához. Nem gondolom, hogy az egész gárdát kéne hibáztatni, vagy büntetni miatta. Az Astana néhány komoly döntést hozott utána, amiért drága árat is fizetett.

Az emberek úgy gondolják, hogy ami történt, az a csapat ügye, pedig ez nem így van. Manapság, ha valaki rosszat cselekszik, az a saját döntése. Viszont ezzel mindent kockáztat: saját magát, a megítélését, a családját, a szerződését, mindent. Hülye is, mert mindenki tisztában van vele, hogy a most levett mintákat évekkel később is ellenőrizni tudják, szóval elég a kevés az esélye annak, hogy valaki doppingol, és meg is ússza.

Gondolja, hogy Alexandre Vinokourov vérdoppingos ügye a Tour de France-on az egész csapatra és a sikerekre is árnyékot vet?

Mi köze Vinónak ehhez az egészhez? Nem hiszem, hogy bármi lenne. Való igaz, mivel ő a menedzser, felelősséggel tartozik az Astanáért, de nem azzal, amit a múltban tett. Azért már megfizetett. Azóta visszaengedték a sportba, a sportág szabályainak megfelelően, ahogyan ez sok más emberrel is megtörtént már.

Milyen a kapcsolata Vinokourovval? Néha úgy tűnik, hogy – elsősorban a programjával kapcsolatban – elég feszült hangulat tud kialakulni önök között.

Az igazat megvallva, egészen jól kijövünk egymással. Néha kicsit nyers tud lenni, de ami a lényeg, hogy meghozza a döntéseket, és ragaszkodik hozzájuk. Ezt sokkal jobban kedvelem, mintha valaki határozatlan. Két nagy kört nyertem az Astanában, a csapat megengedte, hogy a saját versenyzőimmel, szakmai stábommal vegyem körül magamat. Nekem az a fontos, hogy a vezetők megmutassák, hisznek bennem. Az MPCC-hez is csatlakoztak, ezzel is bizonyítva, hogy harcolnak a doppingolás ellen, valamennyi doppingellenes szabályt elfogadtak, a biológiai útlevelet is bevezették. Mit lehetne még kérni az Astanától?

Örül neki, hogy az Astana tagja az MPCC-nek?

Igen, még akkor is, ha ez néha megbonyolítja a versenyzők dolgát. Mert ha ez segít a dopping elleni harcban, akkor elfogadom a feltételeit. Azt hiszem, ezzel valamennyi bringás így van, mi mindent elfogadunk, ami hitelesebbé teszi a kerékpársportot. Ami viszont nem tetszik, hogy ha gond van, akkor azért mindig a versenyző fizeti meg a legnagyobb árat.

A 2015-ös Astana még erősebbnek tűnik. Elégedett azokkal a versenyzőkkel, akik a csapathoz kerültek?

Igen. Próbáltuk megerősíteni a keretet a tavaszi klasszikusokra, valamint a háromhetesekre is az olyan kerékpárosokkal, mint Boom, Cataldo, Malacarne és Rosa. Hosszú és kemény a versenynaptárunk, így – akárcsak több csapat esetében – erős a keretünk.

A nagy körös versenyzők el lesznek osztva ön és Aru között?

Biztos vagyok benne, hogy lesz egy csapat a klasszikusokra, egy a Giróra, és egy a Tourra. Ez így logikus. A Vuelta viszont már azon múlik, ki milyen formában lesz előtte. Ez így szokott működni általában.

Foglalkozzunk egy kicsit a riválisaival. Mit gondol róluk? Ön a Tour de France-t tűzte ki célul, míg Alberto Contador megerősítette, bevállalja a Giro-Tour duplát.

Hogy őszinte legyek, a helyében én is így tennék. Kockázatos, mert benne van, hogy megnyeri a Girót, de szenvedni fog a Touron. De megannyi háromhetes megnyerése után új kihívásra vágyik, és a duplázás egy ilyen. Meglátjuk, képes lesz-e rá. Ha valakinek, neki sikerülhet.

Chris Froome viszont azt mondta, előfordulhat, hogy nem vesz részt a Tour de France-on. Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy ő lesz az ön legnagyobb ellenfele júliusban. Vajon képes lesz visszatérni egy ilyen nehéz 2014-es év után? Vagy hatással lehetnek a jövőjére a bukásai?

Froome határozottan sokszor bukott az idén, ez számomra akkor derült ki igazán, amikor még a Vueltán is a földre került. De ez is a versenyzés része. Velem is előfordult idén, hogy egy héten belül kétszer buktam, akárcsak később a világbajnokságon. Megesik. Sőt, a Tour de France-on is majdnem megtörtént a kockaköves szakaszon. Egy csapattársam járt pórul előttem, de sikerült megakadályoznom, hogy baj legyen. A versenyeken folyamatosan koncentrálnod kell, de ez sem elég mindig, egy tizedmásodperc alatt megcsúszhatsz, vagy bukhatnak előtted. Chris remekül teljesített 2013-ban, megnyerte a Tourt, ám az ideit fel kellett adnia. Szerintem túlteszi magát a gondjain, és jövőre tiszta lappal indul majd.

Mit gondol Nairo Quintanáról? Egy klasszikus hegyi menő, aki nagyon erős volt az idei Girón.

Még sosem versenyeztem Quintanával ugyanazon a nagy körön, de láttam, hogyan teljesített Aruval és Urannal szemben. Egy harcos, az biztos, de valamennyien azok vagyunk. Viszont lehet, hogy ezt máshogyan mutatjuk ki. Én talán lazábbnak számítok, de a csapaton belül mindenki tanúsíthatja, hogy mennyire elhivatott vagyok a versenyeken. Nagyon várom már az összecsapást vele 2015-ben.

Még egy utolsó kérdés a kerékpárjáról. Megfigyeltem, hogy még mindig azon kevesek közé tartozik, akik Campagnolo mechanikus váltót használnak. Van ennek valami különleges oka?

Már az új, elektromos Campagnolo váltót használtam a világbajnokságon és a szezon végén. Sőt, otthon, az edzéseken is azzal tekerek, de örülök, ha megvan a lehetőségem, hogy én válasszak közülük a versenynek megfelelően. Mindkettő remekül működik, de érzésre van azért különbség a kettő között.

Hozzászólások