ES Bringa - Nibali elmegy a Giróra és a Tourra, de előbbi lesz a fontosabb
Nibali elmegy a Giróra és a Tourra, de előbbi lesz a fontosabb
Fotó: Europress/AFP

Nibali elmegy a Giróra és a Tourra, de előbbi lesz a fontosabb

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/13 17:58

Nem sok kerékpáros van, aki megnyerte már mindhárom nagy körversenyt, és mellé három klasszikus győzelmet is gyűjtött. Vincenzo Nibali az egyikük.

A 2018-as évre nyilván a Sanremo-győzelme és persze a touros bukása miatt fogunk emlékezni. Előbbi egyértelműen az év csúcspontja volt számára, utóbbi pedig egy olyan eset, amely pontosan beillik a firenzei vagy a riói bukások és keserű emlékek mellé.

Jöjjön egy amolyan nibalis évértékelő, ahol az idei szezon mellett a távolabbi jövő, az esetleges szerződéshosszabbítás, és természetesen a 2019-es idény is szóba került. 

Szerdán kiderült, hogy jövőre a Girón és a Touron is indulni fogsz. Honnan jött az ötlet?

Mindkét útvonal tetszett, ezért nehéz lett volna választani. Elmegyek mindkettőre, de a Giro lesz a fontosabb. Majd meglátjuk, milyen formában érkezek a Tourra, azt nyilván most hagyjuk, mekkora esélyem lehet valami komoly eredményre. Olaszként idén is nagyon hiányzott a Giro, de szeretem variálni az éveimet. Épp ezért - bár nagyon bejött - a Flandria például jövőre kimarad. 

Az egynaposokkal mi lesz? 

A Sanremóra és a Liége-re biztosan megyek, bár utóbbin nem tudom, milyen formában leszek.  

Mit szóltál a Sky tegnapi bejelentéséhez?

Hallottam, hogy készül valami, így annyira nem lepett meg. Szerintem a mag együtt marad, csak találniuk kell egy komoly szponzort.

Nézzük ezt az évet, és kezdjünk a szép pillanatokkal. Mire emlékszel leginkább a Sanremo megnyeréséből?

Gyakorlatilag mindenre. A Cipressán például már mozgolódni kellett volna, de ott nem voltam túl jól. Mégis nyugodt tudtam maradni, és így az autóban sem izgultak miattam. Sőt, talán érezték is, hogy számíthatnak tőlem valamire. Egyébként nagyon érdekes, de sokáig fel sem tudod fogni egy komoly győzelem súlyát és értékét. Ez a Sanremo nekem pont ilyen volt.

A gyerekkori példaképeid között volt olyan, aki hozzád hasonlóan majdnem mindenben jó volt?

Nekem kicsiként Cipollini, Pantani és Jalabert volt a kedvencem, Közülük csak Jaja nyert háromhetest és klasszikust is. De szerintem mindhárman teljesen más típusú versenyzők voltak, mint én.

És mostanság ki tetszik a legjobban?

A montis Nino Schurter. Fantasztikus, miket tud.

Mindig elmondod, hogy szép dolog a Sanremo megnyerése, de nem vagy elégedett, és szeretnél még nagy győzelmeket szerezni.

Szavakkal nem is nagyon tudom kifejezni, hogy milyen érzés az, amikor hónapokat készülsz egy feladatra, aztán egy másodperc alatt elúszik minden. A touros bukás miatt én nagyon sokat vesztettem. Az a verseny, majd a
világbajnokság sem sikerült. De ez inkább év közben zavart, most már nem pörgök annyit rajta. Egyetlen dolog fáj nagyon a múltat illetően: a riói olimpiás bukásom.

043_05321960.jpg Fotó: Europress/AFP

Már elég régóta profi vagy, neked mi a legnehezebb ebben a sportban?

Az edzőtáborok. Én soha nem kamuztam el egyetlen edzést sem, otthon is mindig mindent pontosan megcsinálok, de akkor is ezt mondom, Sőt, látom másokon is. De ez a munkánkkal jár, tudom, mennyire fontos. 

És mit szeretsz benne a legjobban?

Az, hogy versenyezhetsz mások ellen a győzelemért, hatalmas adrenalinlöketet tud adni.

Egy kicsit aktuálisabb téma: mi lesz veled és a szerződéseddel?

Még semmi konkrétum nincs, de szeretnék itt maradni. Nyilván esély mindig van a váltásra. A menedzserem, Johnny Carera foglalkozik az ajánlatokkal, de én szeretnék a jövőben is a Bahrain-Meridánál tekerni. Legalább még két évig.

Ez azt jelenti, hogy csak addig tervezel tekerni?

Ezt így nem mondanám, de most azt mondom, hogy ez a két év biztos. Aztán ebből lehet több is. Menet közben úgyis érezni fogom, hogy mi a helyes döntés.

És aztán? Maradnál a sportágon belül? Lennél például sportigazgató?

Nem, képtelen lennék a kocsiban ülni, és a rádióba beszélni. Az kizárt. De nem szeretnék elszakadni a kerékpártól. Érdekel a technika, órákat el tudok tölteni azzal, hogy szerelgetem a kerékpáromat, minden apró részlete érdekel, szóval szívesen dolgoznék valamelyik kerékpárgyártó cégnél, mondjuk tanácsadóként.  

066_DPPI_20318113_014.jpg Fotó: Europress/AFP
Wattmérő témában melyik oldalon állsz?

Én azt mondom, hogy a világ technikailag nagyon gyorsan fejlődik, és ezzel a sportnak is lépést kell tartania. Ha bizonyos eszközök segítenek a jobb erőnlét elérésben, szerintem használnunk kell őket. Ami a wattmérőt illeti: lehet, hogy a meglévő számok nélkül még kevesebben mernének kockáztatni menet közben. Engem nagyon nem befolyásol a dolog, a versenyeken a megérzéseimre hallgatok. 

Zárásként egy a családra vonatkozó kérdés: terveztek Emmának egy kis tesót?

Én igen, de szerintem ebben ketten fogunk dönteni. :) A munkám miatt a gyereknevelés nagy része nyilván a feleségemre hárul. Rachele egy gyereket szeretett volna, én hármat, szóval lehet megállunk félúton. :)


(Forrás: Gazzetta, Il Messaggero)
Hozzászólások