ES Bringa - Nem gondoltam, hogy Froome-ból egy ilyen könyörtelen versenyző válik
Nem gondoltam, hogy Froome-ból egy ilyen könyörtelen versenyző válik
Fotó: Europress/AFP

Nem gondoltam, hogy Froome-ból egy ilyen könyörtelen versenyző válik

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/11 10:27

A 2008-as Tour de France a britek számára Mark Cavendish-ről szólt. Legalábbis a felszínen. Cav nyert négy szakaszt, aztán két hét után kiszállt a versenyből, hisz szem előtt kellett tartania a pekingi olimpiát. A szigetországiak ekkor még nem tudhatták, hogy ezen a Touron debütált valaki, akiből a következő egy évtized egyik legmeghatározóbb versenyzője lett.

Ott tekert már ugyanis a mezőnyben - noha ekkor még kenyaiként - Chris Froome a Barloworld színeiben. Csapattársa, az ausztrál sprinter, Baden Cooke a következőképpen emlékszik vissza az akkor még zöldfülű Froomey-ra.

"Akkor még nagyon tapasztalatlan volt, és volt rajta körülbelül nyolc kiló felesleg a jelenlegi versenysúlyához képest. Nyilván nem tudta még, hogyan kell edzeni, ahogy azt sem, hogyan kell versenyezni."

"Az első napokban a mezőny legvégén jött meg, itt kezdte kapiskálni, miről is szól ez az egész. A kerékpár-kezelési készségei nem voltak túl jók, egymás közt csak 'Crash'-ként emlegettük akkoriban. Pozíciókért harcolni egy olyan mezőnyben iszonyatosan kemény feladat volt az akkori Froomey számára."

Az első napok visszafogott versenyzése után a negyedik szakaszon Chris szépen helytállt az egyenkéntin. Csapatából ő tekerte a legjobb időt, amivel a 31. helyen végzett. Noha Froomey ekkor még szinte semmit nem tudott az országúti kerékpárról, Cooke úgy érezte, a 23 éves fiatalból egy napon komoly kerékpáros válhat.

froome.jpg Fotó: Europress/AFP

"Volt benne egy olyan önbizalom, egy olyan büszkeség, ami sejttette, hogy nagy jövő állhat előtte. Már ekkor azt mondta magáról, hogy 'én háromhetes menő vagyok, nem egynapos vagy egyhetes versenyző.' Ekkor ezt még semmivel nem tudta alátámasztani, egyszerűen csak hitt magában. És igaza volt."

Bár Froome nyilván jól érezte magát élete első Tourján, a hangulatát mégis egy kicsit beárnyékolhatta csapattársa, Moisés Dueñas pozitív EPO-tesztje. 

"Aznap elindultam reggelizni, ahogy máskor is" - emlékszik vissza Cooke. "A liftben összefutottam néhány rendőrrel, akik aztán már mindenhol ott voltak. Viccesen azt mondtam magamban, 'á biztos, valaki pozitív mintát produkált'. És sajnos nem tévedtem."

"Ez nagyon nem jött jól nekünk. Mi voltunk az egyik legkisebb csapat, ráadásul elég jó évünk volt egy szezonnal korábban, nyertünk több szakaszt, és miénk lett a pöttyös trikó is. A botrány egy kicsit kifogta a szelet a vitorlámból. Ilyenkor az embert összemossák a csapattársa ügyével, ami motivációvesztést is okozott nálam."

froome0.jpg Fotó: Twitter

Ugyan a csapat nem zárt valami jó Tourt, részint a doppingügy miatt, részint pedig azért, mert mindössze négy versenyző jutott el Párizsba, Froome szereplése mindenképpen a pozitívumok közt volt. Jól ment az Alpe d'Huezen, 16.-ként jött meg az utolsó előtti szakasz egyenkéntijén, az összetettben pedig 84. lett. 

"Froomey egy udvarias, kedves srác volt. Nem gondoltam, hogy ezzel a hozzáállással egy ilyen könyörtelen fenevad, egy ilyen kíméletlen versenyző válik majd belőle."


(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások