ES Bringa - Nem átverés, tényleg a Movistar akarta
Nem átverés, tényleg a Movistar akarta
Fotó: Europress/AFP

Nem átverés, tényleg a Movistar akarta

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/15 09:54
"Amikor Eusebio Unzué először felhívott, nem hittem el, hogy ő az. Kolumbiában ugyanis van egy átverős rádió műsor, azt hittem ők telefonálnak."


Pedig tényleg a Movistar főnöke volt az, és Carapazt akarta. Azt a Richard Carapazt, aki a szülei tanácsára Bogotába kötözött, mert hitt abban, hogy profi kerékpáros lehet. A Vuelta de la Juventud 2015-ös megnyerésével aztán végképp felhívta magára a figyelmet. A következő évben pedig megcsörrent a telefon.

Carapaz Tulcánban nőtt fel, egy olyan városban, ami 3000 méter magasan, és nagyjából négy órányi autóútra fekszik a fővárostól, Quitotól. Bár a családjából soha senkinek nem volt köze a kerékpárhoz, fiatalabb korában a kolumbiai kör közvetítését mindig hallgatta a rádióban.

"A szüleim, mint oly sokan a környéken, állattenyésztésből és a mezőgazdaságból éltek. Sokáig én is segítettem, hol a földeken, hol például azzal, hogy kisteherautónkat vezettem. Nekem szerencsém volt, de Ecuadorból nem könnyű kitörni. Kis túlzással mindenki focizik, mivel az a legnépszerűbb sport. Az emberek nagy része hallott már a Giróról vagy a Tourról, de igazából csak az elmúlt években kezdték el közvetíteni a szakaszokat. És ez egy kicsit Narvaeznek meg talán nekem is köszönhető. Aztán ott az utánpótlásnevelés kérdése. Nincsenek sulik, alig vannak csapatok. És hát az utazás sem olcsó."

Carapaz szerencsés volt, őt a a szülei mindenben támogatták.

000_1GG156.jpg Fotó: Europress/AFP


"Egyik nap hazajött az iskolából, és komoly arccal azt mondta nekem: ne ijedj meg, de szeretnék valami fontosat mondani. Egyből azt hittem, hogy bajba került. Majd lazán közölte, hogy beiratkozott egy helyi kerékpáros suliba" - mesélte Ana Luisa, az ecuadori versenyző anyukája.

A tekerést 15 éves korában kezdő Carapazban lehetett valami, hisz Oscar Sevilla (ex Kelme, T-Mobile) gyorsan kiszúrta magának. És azonnal szólt Euzebio Unzuénak, hogy el kellene vinni. Ráadásul a Quintana és Kwiatkowski ügynökeként dolgozó Michele Acquadro is lecsapott rá, így gyorsan átjöhetett Európába. És a lehető legspanyolosabb sorhoz került.

"Hatalmas a különbség az otthoni és az európai stílus között. Én sokat mentem Kolumbiában ifiként, mivel a mentorom Juan Carlos Rosero tudta, hogy ott lehet fejlődni. És ezeken a versenyeken tényleg egy pillanatra sem volt megállás, mindig izomból mentünk. De a Movistarnál megtanultam, hogy ésszel kell tekerni. Rengeteget számít a taktika." 

A szerencse az ő pályafutásában is szerepet játszott, hisz 2014-ben edzés közben elütötték (az autót vezető hölgy éppen telefonált...) és hát volt olyan orvos, aki a térdsérülése miatt biztos volt benne, hogy nem lesz képes többet kerékpárra ülni. Ehhez képest Carapaz négy éve megnyerte az U23-as kolumbiai kört, gyorsan aláírta a Movistaros szerződését, és Pamplonába, a csapat főhadiszállásához közel költözött. 

De egyedül, hisz a két gyereke és Tania a felesége - akivel egyébként 10 éves koruk óta ismerik egymást - egyelőre otthon maradt. Ő pedig még autót sem vett magának, hisz mint mondja, busszal öt perc alatt be tud érni a központba.

Bár mindenki Contador búcsúja miatt emlékezik a 2017-es Anglirus szakaszra, azon a napon ő is kifejezetten jól ment (tizenegyedik lett, bőven Lopez és Más előtt ért célba). Befejezte élete első háromhetesét, pedig nem volt egyszerű dolga. Már az első szakasz előtt, a pályabejárás során bukott, és csúnyán lehorzsolta magát.

000_1GG1C6.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az a Vuelta volt az én érettségi vizsgám, amit sikerrel teljesítettem. El sem tudom mondani, milyen jó iskola az, hogy nap, mint nap Valverde mellett tekerhetek. Elképesztő rutinja van. A mezőnyben való helyezkedéstől kezdve, az étkezésen át mindenben segít. Nekem csak figyelnem kell rá." 

És Carapaz mindig figyelt, ennek lett eredménye a tavalyi girós szakaszgyőzelem. Ami után még maga az ecuadori elnök, Lenin Moreno is gratulált neki. Az olasz kör vége után pedig az ecuadori nagykövettől vehetett át egy kitüntetést. És ha mindez nem lett volna elég, a tavalyi negyedik helye után, otthon is igen komoly ünneplésben részesítették.

"Remélem ezek az eredmények, és az, hogy hárman vagyunk a WT-ben, egy kicsit előtérbe helyezi a sportágunkat. Talán így Ecuadorban pár sráccal több kezd el tekerni. Mert nálunk mindenki focizik, a MU-ban játszó Antonio Valencia a legnagyobb sztár."

Carapaz nem csak beszél a fiatalokról, hanem próbál tenni is értük. 2017-ben épp ezért nyitotta meg a saját kerékpáros suliját, hogy otthon, Ecuadorban adjon valódi lehetőséget a tehetségeknek.

Az meg külön bónusz lehetett számára, hogy tavaly pont Olaszországban szerezte meg pályafutása első nagy győzelmét. Hisz miután elkezdett versenyezni, hatalmas Pantani rajongó lett belőle.

"Próbáltam minden felvételt beszerezni róla. Egyszerűen tökéletes volt, ahogy a hegyeken tekert. A támadásait tanítani kellene." 

Lassan lehet, hogy már az övét is.
Tegnap egy elég kemény napot tudott megnyerni.


Hozzászólások