ES Bringa - Nehéz eldönteni, hogy szebb vagy izgalmasabb volt-e a sarkköri bringaverseny
Nehéz eldönteni, hogy szebb vagy izgalmasabb volt-e a sarkköri bringaverseny
Fotó: Europress/AFP

Nehéz eldönteni, hogy szebb vagy izgalmasabb volt-e a sarkköri bringaverseny

LantiLanti
2019/08/18 19:06

Ahhoz, hogy a Tour de France szervezője által létrehozott Sarkköri Norvég Kerékpárverseny (Arctic Race of Norway) a világ egyik legszebb bringás eseménye, nem igazán lehet kétségeket fűzni.

Az ASO tökéletesen érzett rá néhány éve, hogy Norvégia sarkkörön túli területei mindenkit ámulatba ejtenek majd a csodás fjordokkal, hegyekkel, völgyzugokkal, és a köztük fukarul elhintett parányi településekkel. 

Az Arctic Race of Norway pillanatok alatt azzá a versennyé vált, ahol többet nézzük a tájat, mint a kerékpárosokat, és ahol kommentátorként általában nehéz méltóképpen megszólalni egy-egy helikopteres felvétel láttán. 

A 2019-es izgalmak viszont versenyre keltek a táj szépségével. Rögtön az első nap láttunk egy szívszaggató majdnem hazaérést, amikor Steven Cummingst 150 méterrel a befutó előtt fogták meg. A szakaszt az új holland csodagyerek, Mathieu van der Poel nyerte. 

000_RH2FM.jpg

Aztán ott volt a királyetap, a harmadik szakasz, ahol meglepetésre a norvég Odd Christian Eiking győzött, megelőzve a francia bajnok, Tour pöttyös-trikós Warren Barguilt.

Az igazi buli viszont a végére maradt. Az utolsó szakasz előtt a francia vezette az összetettet, három másodperccel a kazah bajnok Alexei Lutsenko előtt. A nap során mindketten szerettek idő jóváírást a részhajrákban, így a befutónak négy másodperc különbséggel veselkedtek neki.

Lutsenko volt az erősebb a végén, de annyival nem, hogy megnyerje a szakaszt, és ezzel a létező legizgalmasabb forgatókönyv valósult meg. A kazah harmadik lett, amiért pont négy másodperc jóváírást kapott. A francia mögötte futott be ötödikként, ám egy picit megszakadt köztük a sor.

A kerékpár szabályai szerint amikor a versenyzők egy csoportban futnak be, akkor kell külön időt adni, ha legalább egy másodperc van két kerékpár között. A négynapos verseny végeredményéről tehát az döntött, volt-e egy rongyos kis másodperc Lutsenko és Barguil között...


Volt...

Amúgy a verseny érdekessége, hogy a hegyi összetettet megnyerő Eiking díja szokás szerint fél tonna lazac volt. Azt hiszem, hamarosan szervezni fog egy nagyszabású kerti partit... :)

Hozzászólások