ES Bringa - Nairo Quintana: most vagy soha!
Nairo Quintana: most vagy soha!
Fotó: Europress/AFP

Nairo Quintana: most vagy soha!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/01 19:35
Hat évvel ezelőtt, a 2013-as Tour de France kellős közepén mindenki – köztük a kerékpáros legendából lett kommentátor, Sean Kelly is – azt kérdezgette, ki ez az új srác? Kicsoda valójában Nairo Quintana, aki már a verseny elején felkeltette Kelly figyelmét azzal, hogy egyedül próbálta megtörni a Touron a Sky hegemóniáját, amikor az első, Pireneusokra felvezető szakaszon támadott. 

Bár ekkor még visszaverték kísérletét, elég volt ahhoz, hogy lenyűgözze az ír szakkommentátort, aki győzelemre esélyesnek ekkor még nem tartotta a kolumbiait.

„Quintana nem lesz ott a dobogón.”

Nos, ott volt, méghozzá a második helyen Chris Froome mögött, ráadásul övé lett a pöttyös trikó és a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér is. Ezzel Fabio Parra 1988-as harmadik helye óta ő lett az első kolumbiai a dobogón, valamint az első Tour-újonc Jan Ullrich (1996) után a Top 3-ban.

Ahhoz, hogy 25 éven aluli pöttyös trikóst keressünk, egészen 1955-ig kell visszamennünk – Charly Gaul 22 évesen lett a hegyek királya, Quintana 23 esztendősen. Még valami: legutóbb 1969-ben Eddie Merckx szerzett két (nem sárga) trikót debütánsként.

Az első nagy siker: Giro-győzelem |Az első nagy siker: Giro-győzelem |Fotó: Europress/AFP

2014-ben megnyerte a Giro d’Italiát, s ekkor már csak az volt a kérdés, mikor nyeri meg a francia körversenyt? Négy évvel ezelőtt a korábbi Tour- és Vuelta-győztes Pedro Delgado kijelentette, a Movistar kerekese lesz az első kolumbiai, aki hazaviszi a sárga trikót.

Azóta viszont lassan, de biztosan kiesett a körből… 2015-ben még majdnem sikerült megfognia Froome-ot az Alpe d’Huez-en, de szintén „csak” második lett a brit mögött a végén, legutolsó dobogója pedig 2016-ban egy harmadik helyezés volt – abban az évben nyert utoljára Grand Tourt is Spanyolországban.

A kolumbiai „el sueño amarillo”, vagyis a sárga álom pedig egyre távolabb került: 2017-ben 12., tavaly pedig tizedik lett Franciaországban, de a Girókon és Vueltákon sem tudta felülmúlni korábbi eredményeit (Giro-második 2017-ben).

Az előző év volt az első 2012 óta, hogy nem ért oda nagy körversenyen a dobogóra, a pireneusokbeli szakaszgyőzelem pedig nem tudta eltakarni, mennyire nem ment az ő, Mikel Landa és Alejandro Valverde alkotta Movistar triumvirátusnak. Mégis miatta, benne csalódtak a legnagyobbat.

Valverde és Quintana a Volta a CatalunyánValverde és Quintana a Volta a Catalunyán| Fotó: Europress/AFP

A lejtmenet ellenére még mindig benne bíznak a legjobban együttesénél. Eusebio Unzué csapatmenedzser a Procyclingnak azt mondta, semmi okuk nincs arra, hogy ne bízzanak Quintana győzelmében.

„Még mindig hiszek benne, miért ne tenném? A tavalyi eredménytelenségben sok körülmény közrejátszott, és a topforma sem örökkévaló. Úgy tűnik, idén visszanyúlt a régi módszereihez, s remélem, ebből még többet látunk majd a Touron.”

Bár Unzué szerint jól ment a Párizs-Nizzán és a Volta a Catalunyán is, előbbin Egan Bernal, utóbbin Miguel Ángel López és Bernal is megelőzte – ez viszont azt is mutatja, mennyire erős a felhozatal hazájában.

Vajon teljesen lemaradt a Tour-hajóról? S ha igen, miért? Esteban Chaves szerint akár az is előfordulhat, hogy Damiano Cunegohoz hasonlatos karriert fut be, aki fiatalon nagyon jó volt, Girót nyert, aztán később pedig szinte semmit.

„Mindenkinek máshogy reagál a teste, ez a genetikáról szól. Másképp kezeljük a versenyeket is, Froome például óvatosan kezd, hogy a legjobbak közé kerüljön. Összetett kérdés ez, nem tudom, visszatér-e valaha a legjobbak közé Nairo. A sport kegyetlen, ha nem teljesítesz, azt mondják, kérem a következőt ” – mondta a Mitchelton-Scott kerékpárosa.

2012-es bemutatásakor Enrique Sanz oldalán2012-es bemutatásakor Enrique Sanz oldalán| Fotó: Europress/AFP

Alberto Contador nem fiziológiai, hanem a taktikai szempontból közelítette meg a kérdést a spanyol Eurosport kérdésére.

„Konzervatív módszerekkel készül, elég kiszámítható volt számomra a stratégiája. Azt hiszem, az egyetlen utasítás, amit kapott, hogy tapadjon a kerekemre. Így nyerte meg a Vueltát Froome előtt 2016-ban, kullancsként tapadt rám” – árulta el a már visszavonult spanyol kerékpáros. Azt is hozzátette, éppen az óvatossága akadályozta meg ellenfelét abban, hogy 2013-ban megnyerje a Tourt.

Más spekulációk szerint az sem tett jót a kolumbiainak – és az önbizalmának –, hogy előhozták a fiatal Mikel Landát, Alejandro Valverdében pedig továbbra is töretlen a Movistar bizalma. Testvére, Dayer és a hozzá közelálló Jonathan Castroviejo kikerülése a csapatból szintén a mentális problémáit erősítette. A hazájában viszont rendkívül népszerű Quintana, erről Manuel Martinez újságíró írt nemrég a L’Équipe-ben:

„Olyan, mint Falcao, James Rodriguez vagy a popénekes Carlos Vives, még szobra is van szülei falujában, Cómbitában. Egy társadalmi keresztes lovag.”

Utóbbival kapcsolatban Martinez elmondta, amikor februárban bombát robbantottak egy bogotái rendőrőrs mellett, mely húsz ember halálát okozta, Quintana elsőként állt az erőszak elleni tiltakozás élére.

A korán jött sikerek, a népszerűség és az elvárások másrészt nagy nyomás alá helyezik őt (is), így már-már elvárás tőle a sárga trikó – a mezőnynek, a szurkolóknak és mindenkinek megmutatta már, hogy képes megnyerni a Tour de France-t.

A gond az lehet, hogy a sikereit magányos farkasként érte el, és bár a csapatstratégia idén változott, nem biztos, hogy Quintana sokáig bírja a nyomást, mely szerint, ha nem megy a csapatnak, egyedül kell vállára vennie a felelősséget. Év végén lejár a szerződése, és nem kizárt, hogy elhagyja a Movistart. Az idei nyár mindenesetre sok kérdésre választ ad, egy egész ország figyel rá – és még sokan mások.


Forrás: Procycling magazin

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások