ES Bringa - "Nagyobb az önbizalmam, mint valaha"
"Nagyobb az önbizalmam, mint valaha"
Fotó: Europress/AFP

"Nagyobb az önbizalmam, mint valaha"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/02/25 08:56

A világ egyik felében 30 fok melegben tekernek, itt Európában azonban koránt sincs még tavasz. Viszont itt az ideje, hogy végre elkezdődjön a belga kockaköves klasszikus szezon. Elsőként szombaton jön az Omloop Het Nieuwsblad, mások mellett Greg Van Avermaet-val, a verseny címvédőjével. Pályafutása tán legnagyobb célja, hogy végre behúzza a Flandriát. Arra, hogy tesztelje, hol is tart most, az Omloop tökéletes állomásnak tűnik.

A teszt annál is inkább fontos, mert tavaly novemberben montizás közben bukott egyet, megsérült a bokája, amit műteni kellett. Tudta, hogy ez alapvetően befolyásolja majd a felkészülését, és azt is, hogy valószínűleg később lendül majd formába. Egy dolog lebegett a szeme előtt:

"Amikor majd a nagy célok jönnek, 100%-osnak kell lennem."

A nagy célok pedig egyértelműen a tavaszi klasszikusok, közülük is leginkább talán a Flandria. Az előjelek jók. Remekül ment a Valenciai körön és Ománban is, szombaton pedig jön az Omloop.

Tavaly átlépte addigi önmagát, minden korábbinál jobb szezont futott. És igazából minden itt, az első belga egynaposon kezdődött, az itteni győzelem lendületet adott neki. Főleg az, hogy legyőzte Peter Sagant is.

Aztán beindult a henger. Győzött a Tirrenón, ötödik lett a Milano-Sanremón, szakaszt nyert és viselte a sárgát a Tour-on, utána megnyerte az olimpiát és győzött Montrealban is.

"Ez volt eddig a legjobb évem. Oké, volt az a bukás, és ki kellett hagynom a kedvenc versenyeimet, a Flandriát, a Roubaix-t és az Amstelt, ugyanakkor sokkal több pozitív dolog történt, mint korábban. Úgyhogy végre azt mondhatom, hogy ott tartok, ahol tartani szeretnék."

Greg azonban emlékeztet minket arra, hogy a tavalyi év nem a semmiből jött, hogy a fejlődés nem volt olyan ugrásszerű. Mint mondja, ott volt már 2015. is, amikor megverte Sagant a Tour 13. szakaszán.

"Ez egy nagy győzelem volt a számomra, és nagy önbizalmat adott a tavalyi szezonhoz. Nincs mindig olyan nagy különbség a második és az első között."

CYCLING OMLOOP HET NIEUWSBLAD RACE

Fotó: Europress/AFP

Eddigi legnagyobb sikere kétségtelenül a riói olimpiai bajnoki cím. Annál is inkább, mert ezzel a győzelemmel ő vitte tovább és teljesítette be a családi olimpiai álmot. Édesapja ugyanis bronzot nyert az 1980-as moszkvai játékokon. Greg 2012-ben Londonban nem szerepelt túl jól, azonban talán itt kapta a végső lökést ahhoz, hogy megfelelő hozzáállással készüljön fel Rióra.

"Ott leszek és mindent megteszek, amit csak tudok, akárhányadik helyhez is lesz az elég" - nyilatkozta még az olimpia előtt.

Nagyon nehéz pálya volt, sokkal komolyabb emelkedők voltak, mint négy évvel korábban. Mindenki az összetett menőkre figyelt elsősorban, mert a szakemberek azt mondták, hogy nekik fekszik majd igazán. Meg esetleg még azoknak a hegyi menőknek, akik hagyományosan jól mennek az Ardennekben.

Kevesen tekintették Van Avermaet-t favoritnak. Ő azonban bebizonyította, hogy akik nem számoltak vele, tévedtek.

"Szerencsém is volt, de jó formában is voltam. Apu pedig nagyon büszke volt rám, ugyanakkor meg is lepte, hogy összejött a győzelem. A többiek mesélték, hogy verseny közben először örült, hogy még ott vagyok elöl, aztán lelkendezett, hogy úgy néz ki, érmet is nyerhetek. Majd a végén végtelenül boldog volt, hogy aranyérem lett belőle. Örülök, hogy egy kicsit az ő álmait is sikerült valóra váltanom." 

A győzelmet követően az élet gyökeresen megváltozott Greg számára. Ez nem meglepő, ha belegondolunk, hogy hazája mindössze két arannyal térhetett haza Rióból, és övé volt az egyik. A közönség majd szétszedte otthon, aminek egyfelől nyilván örült, de egy kicsit azért teher is volt a számára. Szereti különválasztani a kerékpárt a privát szférától. Amikor csapatmez van rajta, akkor jöhetnek a képek és az autogramok, de amikor civilben van, akkor ő is lazítani akar. Ilyenkor szeret, vagy legalábbis szeretne csupán egy átlagos srác lenni.

Sok sportoló erre azt a megoldást választja, hogy külföldre, például Monacóba költözik. Például az adók miatt. Greg azonban nem akarja ezt az opciót.

"Szeretem a hazámat. 31 vagyok, családom és házam van Belgiumban. A pénz persze fontos, de én ameddig csak lehet, szeretnék Belgiumban maradni. Itt akarok adót fizetni, próbálok segíteni az embereknek. Boldog vagyok itt."

CYCLING TRACK RECONNAISSANCE OMLOOP HET NIEUWSBLAD WEDNESDAY

Fotó: Europress/AFP

Tavaly tehát megjöttek a komoly sikerek, de ezek őt csak még éhesebbé tették. Számára az év első számú célja április 2-ára esik majd.

"A Flandria a legfontosabb. Naná, hogy az, egy flamandnak, egy belgának, persze. Most végre meg akarom nyerni. Jobban passzol hozzám, mint a Roubaix. Ott is jól szoktam menni, de ott mindig meghalok a végén, a Flandrián viszont, ahogy közeledik a vége, csak egyre jobban és jobban érzem magam. Talán a rövidebb emelkedők miatt fekszik jobban nekem."

Ha olimpiai bajnokként meg tudná nyerni a Flandriát, akkor bekerülne a sportág legendái közé. Sokan ezt a helyzetet nyomasztónak éreznék, ő azonban csak megrántja a vállát.

"Végre nem kell bizonyítanom magamnak. Nyugodtabb vagyok és koncentráltabb, ami nagyon jó érzés. Most ráadásul sokkal nagyobb az önbizalmam, mint valaha. Tavaly is úgy éreztem már, hogy meg tudom nyerni, és ez az idén még inkább így van."

 

72. Omloop Het Nieuwsblad - Az ESB esélyesei

*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet

** Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven, Tom Boonen, Zdenek Stybar

* Lars Boom, Luke Rowe, Alexander Kristoff, Daniel Oss, Niki Terpstra, Arnaud Demare, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin,

Megleptésember lehet: Gianni Moscon, Jens Keukeleire, Magnus Cort, Edward Theuns, Jens Debusschere, Jurgen Roelandts, Philippe Gilbert, Dylan Groenewegen, Tony Martin, Ian Stannard

Az útvonal: ITT A rajtlista: ITT TV: Eurosport – 20.00 / Ismétlés: vasárnap, Eurosport 2 - 08.00

(Forrás: cyclingtips
Hozzászólások