ES Bringa - Naesen szerint, ha minden jól megy, óriási szezon elé nézünk, amit a szurkolók is imádni fognak
Naesen szerint, ha minden jól megy, óriási szezon elé nézünk, amit a szurkolók is imádni fognak
Fotó: Europress/AFP

Naesen szerint, ha minden jól megy, óriási szezon elé nézünk, amit a szurkolók is imádni fognak

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/11 16:19
Azt gondolhatnánk, lekerült egy nagy teher Oliver Naesen válláról azzal, hogy nemrégiben szerződést hosszabbított az AG2R-rel. Ő azonban azt mondja, ettől függetlenül ugyanolyan éles, és alig várja már az augusztusi újraindulást. 

Mit gondolsz, a viszonylag laza belga kijárási korlátozások hogyan befolyásolják majd az erőviszonyokat, amikor majd újrakezdődnek a versenyek?
Nálunk tényleg nem volt annyira szigorú a karantén, mint más országokban. A kormány engedett minket tekerni, úgyhogy egy szavunk sem lehet. Ez egy kis pszichés előnyt jelenthet a többiekkel szemben. 

Hogy érzed, az elmúlt időszak felfogható egyfajta elnyújtott holtszezonként?
Igen, nagyjából. Azzal a különbséggel, hogy most nem kellett lenyomni a hosszú alapozó tekeréseket, mint amiket novemberben szoktunk. Nem volt nyomás, mehettünk kedvünkre, jól érezhettük magunkat.

Hogy alakul majd a versenynaptárad?
Még sok minden bizonytalan, de valószínűleg a Route du Sud lesz az első versenyem. Készülök a Sanremóra, de ennek az időpontja még nem száz százalék. Utána megyek a Tourra, majd jön még néhány klasszikus. Szerintem ez egy jó program, elegendő pihenővel a versenyek között. 

Szerinted kik és hogyan lehetnek sikeresek ebben a sűrű szezonban?
Sokan korán le szoktak állni, nekik biztos furcsa lesz majd október végéig versenyezni. Én jó szoktam lenni a szezon végén, úgyhogy alig várom már ezeket a versenyeket. Fontos még, hogy frissen tartsuk magunkat, és ne használódjunk el túl korán, ahogy az is, hogy ne becsüljük alá a versenyeket. A Flandria ugyan más lesz, mint áprilisban szokott, de attól még nagyon is Flandria lesz. 

Mentálisan hogyan készülsz újraindulásra?
Eddig a forma fenntartása volt a cél, és az, hogy friss maradjak fejben. Fontos, hogy úgy kezeljük a versenynaptárt, hogy ez lesz és kész. Ne kezdjünk el azon agyalni, hogy lehet, hogy nem is lesznek versenyek, hogy törlik a Tourt, meg ilyesmi. Ha elkezdesz kételkedni, elmehet a motivációd. Ha minden lemegy úgy, ahogy most tervezik, óriási szezon elé nézünk, amit a szurkolók is imádni fognak.

Naesen szerint "kétsebességes" lesz a mezőny a folytatás után | Eurosport

Előnyben lesznek a folytatás után azok a versenyzők, akik nem voltak karanténban, és végig a szabadban tekerhettek? A szerződését épp a mai nap meghosszabbító Oliver Naesen szerint biztosan. Az AG2R kerékpárosa ugyan nem készül belga és holland dominanciára, de úgy érzi, igenis számítani fog az újrakezdést követően, hogy egyesek hetekig csak görgőzhettek.

A szerződéshosszabbítás levette rólad a nyomást?
Nem igazán. Tudom, hogy most sok minden bizonytalan, de nem hiszem, hogy lett volna olyan forgatókönyv, amiben csapat nélkül maradtam volna jövőre. 

Lehet tudni, hogy más csapatok is megkerestek. Miért döntöttél úgy, hogy kitartasz az AG2R mellett?
Igen, voltak megkeresések, de én maradni akartam. És, ahogy elindultak a tárgyalások, hamar kiderült, hogy a csapat is azt akarja, hogy maradjak. Így aztán nem volt kérdés. Jól érzem magam itt, és azt sem felejtem el, hogy ők esélyt adtak nekem akkor, amikor a korábbi csapatom, az IAM leállt. 

Arról tudsz valamit, hogy kapsz-e jövőre magad mellé segítőket a klasszikusokra?
Igen, úgy néz ki, jön két erős ember. Egyelőre nem mondhatok neveket, de biztosnak tűnik a dolog, mert a tárgyalások már a vége felé közelednek.


cyclingnews

Hozzászólások