ES Bringa - Na de ki az a Luc?
Na de ki az a Luc?
Fotó: twitter

Na de ki az a Luc?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/04 16:56

Nélküle nincs belga egynapos.
Ha legalább három-négy alkalommal nem tűnik fel a közvetítések során, akkor valami nagy baj van.

Luc Van Steenberge legalább annyira hozzátartozik a kerékpáros tavaszhoz, mint a Paterberg, a Geraardsbergen, egy jó Kwaremont sör vagy a kockaköves Arenberg.

Luc már több, mint húsz éve hirdeti saját magát és hajt azért, hogy az adott versenyen minél többször tűnjön fel.

"
Az egész 1998-ban Grammont-ban, a nemzeti cyclo-cross bajnokságon kezdődött. Arra készítettem egy zászlót annak érdekében, hogy reklámozzam a feleségem, Boeketje virágboltját. De aztán 2004-ben elváltunk, és valami mást kellett kitalálnom. Ekkor döntöttem a keresztnevem mellett. Innentől kezdve csak az volt a lényeg, hogy jelezzem, ott vagyok a versenyeken."

Fontos kihangsúlyozni, Luc célja nem csak a jelenlét. Az igazi kihívást az jelenti, hogy a lehető legtöbb alkalommal megmutassa magát - és saját festésű zászlóját - a kamerának.

"Átlagban 4-5 alkalommal tűnök fel egy versenyen. Minden egyes nap után a megjelenések száma és az aktuális nehézségek alapján osztályozom magam"

763.jpg Fotó: twitter

Ha valaki azt gondolja, hogy ez az egész komolytalan, akkor íme a cáfolat. 

"Minden alkalommal az utolsó két órára összpontosítok, hiszen általában azt a részt közvetíti a televízió. Átlagosan tízszer halad el mellettem a mezőny. A versenyt megelőző napokban részletesen elemzem Google Earth segítségével az útvonalat. És menet közben egy robogót használok, mert a lezárások miatt azzal a legkönnyebb a közlekedés. Plusz mindig van velem egy mini tv. Azon tudom lecsekkolni, hogy tényleg mutattak-e. Hisz hiába megy el előttem a szökevénycsoport, lehet, hogy a tv-ben épp mást láttak a nézők."

Luc amúgy hatalmas Wanty-szurkoló ("a csapatfőnök Hilaire van der Schuerennel már régóta jól ismerjük egymást") így a belga sor meg is ajándékozta egy nyomtatott, a csapat nevét hirdető zászlóval.

"Hilaire-rel a munkahelyemről ismerjük egymást, de nem csak miatta lettem Wanty-szurkoló. Soha egy eurót sem kaptam tőlük a hobbimra, de évente egy új mezzel azért megajándékoznak. Hogy ki a kedvencem? Frederik Backaert, mivel majdnem szomszédok vagyunk."

Ez az időtöltés nyilván nem túl olcsó mulatság, még akkor sem, ha az 57 éves úriember nem igazán foglalkozik vele.

A közeli versenyeken a 125 köbcentis robogómat használom. Távolabbra autóval megyek, de viszek magammal egy elektromos kerékpárt is. Nem nézem, mennyibe kerül, vagy hány kilométert teszek meg egy szezonban. Az, hogy költeni kell rá, a szenvedély része.

luc15-1.jpg Fotó: twitter

Arra, hogy mekkora népszerűségnek örvend, elég jó bizonyíték, hogy volt példa arra, hogy egy ausztrál házaspár vette fel vele a kapcsolatot. „Azt kérdezték, hogy készíthetnek-e valamikor egy közös fotót velem és a zászlóval.” 

Természetesen Luc Belgiumban igazi fogalom, és a külföldi szurkolók közül is egyre többen ismerik fel.

"Nagyon sokan állítanak meg, hogy álljunk össze egy képre. Vannak, akik még autogramot is kérnek tőlem. Sosem gondoltam volna, nem is volt célom, hogy ennyire híres legyek, de el kell ismernem, élvezem, hogy én vagyok Luc a kerékpáros világban. Sosem vettem fel a kapcsolatot például Tom Boonennel, de tudom, hogy tud a létezésemről, és a zászlómról. Persze a versenyzők menet közben rettenetesen koncentrálnak, ezért nem igazán veszik észre, mi történik körülöttük. Ám azok, akik már lemaradtak a mezőnytől és csak begurulnak a célba, sokszor integetnek, ami nagyon jól esik.

Ez ugyan  "csak" egy hobbi, de Luc a "meccsnapon" egyáltalán nem nyugodt. 

"Néha szerintem feszültebb vagyok, mint a versenyzők. Az emberek sokszor megkérdezik, jöhetnek-e velem, én pedig sosem mondok határozott nemet. De figyelmeztetem őket, hogy ha lehet, ne akadályozzanak. Mert én ilyenkor nagyon pörgök, és egy pillanatnyi nyugim sincs." 

Luc egyébként a 2010-es Flandrián hozta össze az egyéni rekordját. Akkor 13 alkalommal látszott a tv-ben. Vasárnap lehet figyelni, hogy megdönti-e ezt a csúcsot.

(Forrás: részben - www.vice.com/be)
Hozzászólások