ES Bringa - MvdP: "Máshol sokkal többet kereshetnék, de a mostani szabadságról semmi pénzért nem mondok le" 
MvdP: "Máshol sokkal többet kereshetnék, de a mostani szabadságról semmi pénzért nem mondok le" 
Fotó: Europress/AFP

MvdP: "Máshol sokkal többet kereshetnék, de a mostani szabadságról semmi pénzért nem mondok le" 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/07 09:29
Ennél komolyabban nem kezdhette volna az első "igazi" országútis évét, talán csak úgy lett volna durvább a tavalyi szezonja, ha újoncként a vb-t is megnyerni. Nagyon attól sem volt messze, de nem erre, hanem sokkal inkább az Amstel megnyerésére fogunk emlékezni vele kapcsolatban, ha majd idővel szóba kerül a 2019-es idény.


Számára mostantól nincs határ, Strade Bianche, Sanremo, Flandria és Roubaix, van der Poel idén "mindenhol" ott lesz. És ha valahol ő elindul, ott általában nyerni szokott. Tavaly 31 versenynappal és 11 győzelemmel zárt, azt pedig hagyjuk is, hogy montiban meg cyclocrossban mit csinál(t).  

"És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy az egészet élvezem. Imádom, hogy év közben cserélgethetem a bicókat. A cross volt az első szerelem, a montit kizárólag kedvtelésből kezdtem, és most már az országút is nagyon bejön."

Hát igen, imád tekerni, és ez mindennek az alapja. Hiába a nagy elvárás, az állandó győzelmi kényszer, van der Poel akkor érzi jól magát, ha versenyezhet. Sokan féltik, hogy jövőre túlvállalja magát, de neki ez eszébe sem jut.

"2020-ban a montis olimpiai arany lesz a legfontosabb" 

- mondja határozottan. És még véletlenül sem a Roubaix-t vagy a Flandriát említi. Neki nem létkérdés az országút, nagyon nem a pénzért csinálja. Bár nem World Tour csapatban teker, a szponzoroknak köszönhetően már most milliókat keres.


MvdP tavaszi versenyprogramja
Ruta del Sol vagy Algarve - Strade Bianche - Tirreno-Adriatico - Milano-Sanremo - Volta Catalunya - Dwaars Door Vlaanderen (?) - Ronde Van Vlaanderen - Paris-Roubaix - Amstel

A tekerés a vérében van, a nagypapa Raymond Poulidor igazi legendája a francia kerékpársportnak, az édesapja Adrie meg a nyolcvanas éve végének egyik legjobb egynapos menője volt.

"Soha nem volt teher a nevem, sőt. A kezdéskor még segített is, rengeteg kaput megnyitott. A családi hagyományok komoly motivációt jelentettek nekem, sőt a tesómnak Davidnak is. Az hogy a nagypapánk nemrég elhunyt, hatalmas veszteség. Nem sokszor találkoztunk, de imádtuk egymást. Ő egy igazi legenda, most én vagyok rajta azon, hogy beírjam a nevem a sportág történetébe. És eddig minden pillanatát élvezem a dolognak, de azt hiszem ez látszik is."

Az, hogy MvdP megnyomja a tavaszt, nem meglepő. De mi lesz a háromhetesekkel? Hisz nagy körön még soha nem indult, és valószínűleg idén sem fog.

"Melyik kerékpáros nem álmodik arról, hogy pár napig viselje a sárga trikót? Ezzel én is így vagyok, de a Tour most még csak egy jövőbeli cél. Ha indulok, akkor el kell hagynom a montit, ami nem lenne könnyű. Szóval a bemutatkozásomnak legkorábban jövőre van esélye. Az összetett győzelmet meg hagyjuk is, ahhoz túl nehéz vagyok. Hetvenöt kilóval nincs esélyem..."

000_1NF4DN.jpgFotó: Europress/AFP

Ellenben a Flandriával, ahol tavaly óriásit ment, vagy a Roubaix-val, ahol eddig még nem láthattuk. De ez szerencsére csak április 12-ig lesz igaz.

"A Roubaix minden egyes percét nézni szoktam a tv-ben, egyszerűen csodálatos az a nap. De ha jól tudom, hosszú évek óta száraz a verseny, én viszont nagyon adnám, ha idén esőben tekerhetnénk. Sár és kockakövek együtt, ennél nagyobb kihívás kevés létezik egy kerékpáros számára."

Bár nem WT csapatban teker, neki köszönhetően - a tavalyi költségvetését megtriplázó - Alpecin-Fenix (ex Corendon-Circus) a legfontosabb versenyeken így is ott lesz. A jelenlegi sorával kiváló a kapcsolata, hagyják szabadon versenyezni, ami számára mindennél fontosabb.

"Nincs is igazi menedzserem. Apu intézi az ügyeimet, amúgy meg a csapatot vezető Roodhooft tesókkal már-már baráti a kapcsolatom. Itt hagyják, hogy azt csináljak amihez kedvem van, ezért is írtam alá hozzájuk ilyen sokáig. Lehet, hogy máshol sokkal többet keresnék, de erről a szabadságról semmi pénzért nem mondanék le." 


Mvdp 2019-es szezonja számokban
Országút: 31 versenynap - 10 győzelem (+1 trikó): 31%
Monti: 29 verseny - 28 győzelem (eb cím): 97%
CCross: 11 verseny - 9 győzelem (vb+eb cím): 82%

Bár az elmúlt évi nagy győzelmeknek köszönhetően sok mindent megtudtunk róla, a "belsős" infókból sosem elég.

"Sok szabadidőm nincs, de az autókért és a motorokért rajongok. Tony Cairolit például imádom, jó lenne egyszer találkozni vele. Ha kocsik, akkor a Porsche és a Ferrari a két kedvenc. Egyébként érdekel a történelem, a suliban az volt a kedvenc tantárgyam, és régebben fociztam is, méghozzá csatárként."

Ezek után egyszerűen fel kell tenni a kérdést: létezik egyáltalán valami, amiben MvdP nem kiemelkedő? 

"Focizni nem sokáig jártam, de megpróbáltam a teniszt, és az is jól ment. Különösebb gondom a főzéssel sincs, de azt hiszem borzasztóan énekelek. Bár ha egyedül vagyok, akkor szoktam."

Ő ilyen, egyszerűen kivételes.

"Apu szokta is mondogatni, hogy nála és a nagypapánál is sokkal erősebb vagyok. Ez nem csak egy szöveg, ami a médiának szól. Hallom otthon eleget."


Gazzetta


Hozzászólások