ES Bringa - Most már az egész kerékpáros világ tudja, ki is az a Wout van Aert 
Most már az egész kerékpáros világ tudja, ki is az a Wout van Aert 
Fotó: Europress/AFP

Most már az egész kerékpáros világ tudja, ki is az a Wout van Aert 

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/20 09:25
Wout Van Aert a Dauphiné utolsó szakaszán kis túlzással az életéért küzdött. Végül kapott ugyan tizenhat percet a győztestől, de sikeresen hazaért, és övé lett a zöld trikó. Nem kérdés, hogy ő az idei verseny legnagyobb felfedezettje. És nem csak a belgák számára.

Tavaly a csapata meghívást kapott a Strade Bianchéra, ő pedig köszönte szépen, meghálálta ezt egy harmadik hellyel. Az idén, immáron a Jumbo-Visma színeiben egy nagyszerű tavasz után némi túlzással az egész múlt hét során rá figyelt a kerékpáros világ. 

A Dauphiné és Tour versenyigazgatója, Thierry Gouvenou boldogan dörzsölhette a tenyerét, hogy Van Aert behúzott két szakaszt és övé lett a ponttrikó is. Tehette ezt francia létére, annak ellenére, hogy Romain Bardet és Julian Alaphilippe is ott tekert a mezőnyben, utóbbi ráadásul még szakaszt is nyert. Ez a hét azonban nem róluk szólt.

De, ha csak a belgákat vesszük, ott volt egy Dylan Teuns, aki még a sárgát is viselte, és viszonylag szépen meg is jött a végén, mégsem mondhatjuk, hogy a belgák őrá figyeltek volna igazán. 

Van Aert volt az, akiről mindenki beszélt. Talán azért is, mert ő a fiatalabb kettejük közül, de valószínűleg sokkal inkább azért, mert máshonnan jönnek, és más a sztori mögöttük. Van Aert háromszoros ciklokrossz világbajnokként kóstolt bele az országúti kerékpárba. És most már ott tart, hogy WT-szintű versenyeket nyer, egyszer időfutamban, másnap pedig sprintben. 

Mathieu van der Poel hozzá hasonlóan a cyclocross világából érkezett, aztán fogta magát és hirtelen a semmiből megnyert három rangos tavaszi egynapost, köztük az Amstelt. 

van aert2.jpg Fotó: Europress/AFP

Van Aert számára egy picit tovább tartott, mire megszerezte élete első WT-győzelmét, de a tavasszal két dobogóval és egy Sanremo-hatodik hellyel azért már jelezte, hogy bizony ő is iszonyatosan erős.

Egy biztos, a sportágban most már mindenki tudja, ki is az a Van Aert. A Touron, a Pauban tartandó egyenkéntin esélyesnek számít majd, és azon sem szabad majd meglepődnie senkinek, ha esetleg sprintszakaszt is nyer.

Nagy kérdés, hogy vajon sikerülhet-e megakadályoznia, hogy Peter Sagan hetedszer is megszerezze a zöld trikót. Talán igen, talán nem, de az biztos, hogy most már Sagan is tudja, ki az a Van Aert.

Elképesztő hetet produkált a belga. A szombati királyszakaszon kegyetlen időjárási körülmények között mentek, éjjel beteg lett, de vasárnap valahogy mégis átküzdötte magát a célvonalon. Gyomorproblémái voltak. Adam Yates ugyanezzel küzdött, de ő feladta 40-km-rel a cél előtt úgy, hogy akár még a végső győzelemre is lehetett volna esélye. Steven Kruijswijk szintén kiszállt közben.

Van Aert is pocsékul volt, de valahogy lenyomta. Ott akart állni ugyanis a dobogón, a jól megérdemelt zöld trikóban. 

van aert3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem érzem magam valami jól. Sőt, igazából baromi rosszul vagyok" - mondta a célba érkezés után. "Arra futotta ma, hogy beérjek, és megvédjem a ponttrikót. Másképp szerettem volna befejezni ezt a hetet, de ez most így jött össze. Két szakasz plusz a zöld, ez óriási eredmény a számomra. A hét elején még semmi ilyesmire nem gondoltam."

Most jön a belga bajnokság, időfutam plusz mezőnyverseny, utána pedig a Tour, ahol segítőként versenyez majd, ebben nincs változás. 

"Ettől még persze, ha lesznek lehetőségeim, azokat igyekszem majd megragadni."Forrás: nieuwsblad.be


Hozzászólások