ES Bringa - Most akkor mi történt Nibalival?
Most akkor mi történt Nibalival?
Fotó: Europress/AFP

Most akkor mi történt Nibalival?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/07/20 12:33

Kezdjük a lényeggel: Vincenzo Nibali egy felelőtlen néző, nem pedig - ahogy az a délután folyamán szinte azonnal elterjedt - egy a mezőnyt kísérő rendőrmotoros miatt bukott.

Még soha nem kellett feladnia háromhetest, ez volt a tizenkilencedik nagy körversenye. 

A bukás következménye egy csigolyatörés lett, ennek ellenére Nibali csütörtökön még betekert a célba. Igen jó tempóban, nem is komoly hátránnyal. Thomastól tizenhárom, Froome-tól négy másodpercet kapott.

De a számoknak nagy jelentőségük már nincs, az olasz versenyző ugyanis kiszállt. Porte és Uran után egy újabb nagy nevet veszített el a Tour bukás miatt.

Ez a szituáció pedig nyilván rengeteg kérdést felvet a biztonsággal, az őrült szurkolókkal, a rendezéssel, és a hegyen szolgálatot teljesítő biztonsági emberekkel kapcsolatban. Miközben jól tudjuk, a teljes Alpe d'Huezt nem lehet lekordonozni, és hülyék mindenhol vannak. Elég ha a 100.000 nézőből egy fordít hátat a mezőnynek, és kezdi el magát fotózni. Mert az elmúlt években láttunk ilyet, nem is keveset.

Nagyon érdekes, hogy a szurkolók által begyújtott füstbombák miatt sokáig nem lehetett tudni, mi történt pontosan. A befutó után Nibali sem tudta megmondani az okát annak, miért került a földre. Hatalmas volt az őrület, a bukás pedig egy pillanat alatt bekövetkezett. Azt ő menet közben nem érzékelhette, hogy valószínűleg egy fotózni próbáló nézőbe akadt bele (ITT a videó lassítva).

Jól tudjuk, ez a sportág nem olyan, mint a labdarúgás, ahol több méteres távolságból lehet nézni a sztárokat. Itt tekerés közben akár meg is lehet érinteni a főszereplőket. 

Ahogy a Twitteren valaki megjegyezte, az teljességgel elképzelhetetlen, hogy valamelyik szurkoló a foci-vb döntőjében, miközben Griezmann ziccerben vezeti a labdát, egyszerűen meglökje a játékost. Aki így - leegyszerűsítve a történetet - elveszíti az esélyét arra, hogy elvégezze a munkáját, és valami nagyot alkosson.


Csütörtökön Nibali rosszul járt, de Chris Froome sem volt messze attól, hogy a földre kerüljön. Őt is meglökte egy "szurkoló", valószínűleg szándékosan. Az illetőt később ki is kapta a tömegből a francia rendőrség. Romain Bardet nem véletlenül kérte meg sokadszorra a nézőket, hogy tiszteljék azokat, aki miatt kijönnek az út szélére.

És ez nyilván nem azoknak szól, akik tényleg normálisan szurkolnak, és egy ilyen legendás hegyen fantasztikus hangulatot csinálnak.

Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója egyébként bocsánatot kért Nibalitól.

Aki pályafutása során először, feladott egy háromhetest. 

Hozzászólások