ES Bringa - Most a karantén miatt kétsebességes a kerékpársport, nem a dopping miatt
Most a karantén miatt kétsebességes a kerékpársport, nem a dopping miatt
Fotó: Europress/AFP

Most a karantén miatt kétsebességes a kerékpársport, nem a dopping miatt

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/04/04 09:23
Az olasz, spanyol és francia kerékpárosoknak nincs más választásuk, otthon kell edzeniük. Benn a házban, esetleg a kertben vagy az udvaron. Ellentétben a belgákkal, akik kinn lehetnek az országúton. Nyilván odakinn jobb tekerni, de az ismert belga edző, Paul Van Den Bosch szerint a görgőnek is megvannak a maga előnyei.

Oliver Naesen mesélte nemrég, hogy amikor elmegy tekerni, a Straván sorra kapja a cinikus megjegyzéseket olyan kerékpárosoktól, akik például Franciaországban vagy Olaszországban élnek, ahol jelenleg szigorú kijárási tilalom van érvényben, és az emberek maximum csak vásárolni mehetnek ki az utcára. 

"Én megértem őket" - mondja Paul Van Den Bosch, aki mások mellett Thomas De Gendt és Tim Wellens edzője is. "Szinte lehetetlen ugyanazt a volumenű munkát elvégezni görgőn, mint az országúton. Ha egy hosszú, állóképességet fejlesztő edzésed van, azt könnyebb lenyomni odakinn, mint a lakásban. Mindez görgőn egy embert próbáló feladat, mentálisan sokkal nagyobb kihívást jelent. Kinn változik a környezet, élvezheted a természetet, odabenn viszont iszonyú egyhangú minden."

"Benn a házban nincs menetszél, nincs hűtés, használhatsz ugyan ventilátort, de az nem ugyanaz. Ilyenkor sokkal több folyadékot vesztesz. Vannak versenyzők, akik híresek arról, hogy úgy kell felmosni alóluk az izzadságtócsát edzés után. Fontos, hogy az ember másfélszer annyi folyadékot töltsön vissza, mint amennyit veszített. Edzés előtt és után is le kell mérje magát a kerékpáros, és ha két litert veszített, hármat kell visszainnia."

nibali.jpg Fotó: Twitter

"A görgőn ráadásul még holt pillanatok sincsenek. Az országúton legalább néha pihennek a lábak egy lejtős részen vagy egy kanyar előtt. Ez azt jelenti, hogy az intenzitás jóval nagyobb görgőn, mint odakinn. Éppen ezért edzőként nem gondolom, hogy jó ötlet hosszú, görgős edzéseket csinálni. Jobb szétbontani a benti tekeréseket, először nyomni másfél órát, aztán később még kettőt. Sokkal jobb, mint három és felet egyben."

"Vannak persze előnyei is a görgőnek. Sokkal pontosabb edzésmunkát lehet végezni, a teljesítményt sokkal szigorúbban lehet követni. A blokkosított, interval edzéseket jobb görgőn tolni, mert nem kell félni attól, hogy külső tényezők, mint a forgalom esetleg bekavarnak. Sok versenyző az ilyen erősítő edzéseket jobban szereti görgőn csinálni. Hatékonyabb és pontosabb számokat kapunk."

"Elméletben még az is lehetséges, hogy valaki kizárólag csak görgőn készüljön fel. Mathew Hayman például úgy nyert Roubaix-t, hogy előtte sérült volt. De Jürgen Roelandts esete is hasonló. Egyszer egy bukásból kifolyólag egyensúly-problémái voltak, ezért nem edzhetett országúton. Májusban mehetett ki először, és egy héttel később már szakaszt nyert a luxemburgi körön. Persze itt volt egy konkrét cél a srácok előtt, ami azért megkönnyítette a dolgukat. Amikor az ember sérült, örül, hogy egyáltalán edzhet. Legalább görgőn."

"Megértem, hogy valaki szerint nem fair, hogy egyesek kinn lehetnek, mások pedig nem. Kicsit kétsebességes lett a kerékpár, de most nem a dopping miatt. Versenyelőnyük van azoknak, például a belgáknak, akik normál körülmények között készülhetnek. Ez mentálisan extra terhelést jelent a többiek számára."

roglic 1.jpg Fotó: Twitter

"Félreértés ne essék, kemény srácokról beszélünk, akik tisztában vannak azzal, hogy ha a versenyképesek akarnak lenni, amikor a szezon újraindul, akkor edzeniük kell. Ki kell hozniuk az adott helyzetből mindent, amit csak tudnak."

"A wattmérő rajta van a görgőn is, minden adat rögzítésre kerül és aztán megtörténik az elemzés is. Ezek a szerkezetek már sok mindent tudnak, megmászhatsz egy hegyet akár a nappalidból is. Arról nem beszélve, hogy ott van például a Zwift, ahol lehet versenyezni másokkal pályán. Aztán az idő csak elrepül valahogy. Persze azért nem jó minden egyes nap ezt csinálni..."


Het Nieuwsblad

Hozzászólások