ES Bringa - Monaco, pszichológus és néha egy pohár bor - Stuyven Omloop győzelmének titkai 
Monaco, pszichológus és néha egy pohár bor - Stuyven Omloop győzelmének titkai 
Fotó: Europress/AFP

Monaco, pszichológus és néha egy pohár bor - Stuyven Omloop győzelmének titkai 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/03 10:24
Egy nagy győzelem nem mindig csak a tökéletes felkészülés eredménye, számtalan dolognak kell összeállnia a sikerhez. Jasper Stuyven az Omloop megnyerését követően mesélte el, hogy mik voltak azok a kisebb-nagyobb változások, amik a tavalyi szörnyű tavasza után karrierje talán legnagyobb győzeleméhez segítették.  

Új otthon Monacoban

Tavaly szeptemberben a barátnőmmel, Elkével Monacoba költöztünk. A szüleim kezdetben ellenezték a dolgot, de utólag kiderült, hogy ez volt a tökéletes döntés. Eleinte ugyan nagyon megterhelőek voltak az edzések, de rövid időn belül éreztem az előnyeit annak, hogy folyamatosan hegyre felfelé tekerhetek, olyan remek versenyzők társaságában mint Matthews vagy Wellens. 

Monaco legnagyobb előnye azonban nem a domborzat vagy az időjárás. Bár az sem árt, hogy innen nem kell télen Mallorcára utaznom, ha melegben szeretnék edzeni. A legfontosabb viszont a nyugalom. Belgiumban nem lenne egy csendes délutánom: szülők, barátok, vásárlás... mindig van valami. Itt kicsit egyedül maradtam, így Elkével is több időt tudunk együtt tölteni, ami a kapcsolatunknak is jót tesz. 

Magaslati edzőtábor

Tavaly nyáron fedeztem fel, hogy milyen jó hatással van rám a magaslat. Két hét Teide után jól mentem a Touron, majd egy újabb svájci edzőtábor után egész ősszel jó volt a formám. Korábban úgy gondoltam, két hétig ülni egy hegytetőn nem nekem való, de ez az időszak a magaslaton egyáltalán nem volt nagy áldozat. 

Idén Edward Theunssel visszatértünk a Teidére, most ráadásul a csapat sem volt velünk. Oké, ők állták a költségeket, meg egy masszőr is velünk tartott, de ezt leszámítva mindent magunk intéztünk. Mi szereltük a bringákat, vásároltunk be, ilyenek. Keményen edzettünk, de közben volt idő a szórakozásra is: hosszú kávészünetek, egy kis PlayStation. Edzőtábor volt, de egyben olyan is, mint egy nyaralás. 

EQpqWIaW4AA_L0k.jpgFotó: Twitter

Mentális segítség

Korábban éveket dolgoztam együtt Stefan Van Meirhaeghe pszichológussal, de a 2018-as jó eredményeim után úgy éreztem, hogy már nincs rá szükségem. Amikor tavaly elkezdtek rosszul alakulni a dolgok, egyszerűen túl makacs voltam, hogy felhívjam, így nem volt ott, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. Összegyűlt bennem az összes negatív energia és az egész tavasz szörnyen végződött. 

A klasszikusok után aztán újra felhívtam és azóta megint szorosan együtt dolgozunk. Sokat segít, hogy mindenről beszélhetek vele, és azzal kapcsolatban is jó tanácsokat ad, hogy miként motiváljam magam és a csapattársaimat.

Lazaság 

Az elvárások nagyon magasak voltak felém tavaly. Minden klasszikuson a top10-ben zártam 2018-ban, az emberek azt hitték, nyerni fogok egy nagyot. Emiatt a lehető legélesebb akartam lenni tavaszra és egy csomó dolog miatt stresszeltem. A súlyom volt az egyik, szinte minden nap a mérlegen álltam. A végén persze túl sovány lettem, meg is betegedtem a versenyek előtt. Idén nem izgattam magam ezen, ha meg akartam enni egy fánkot, nem volt bűntudatom. Az eredmény: 2,5 kilóval voltam nehezebb az Omloop-on, mint tavaly. 

Egy másik dolog amit lazábbra vettem, az alkoholfogyasztás. Szeretem a bort, de persze profi sportolóként nem tesz jót. Épp ezért tavaly megfogadtam, hogy egész tavasszal nem iszom. Ennek a jelentéktelen dolognak szenteltem túl nagy figyelmet. Aztán nyáron szinte minden este megittam egy pohárral és azt vettem észre, hogy ellazít. Idén Mallorcán is rendszeresen kinyitottunk egy üveget a csapattársaimmal.

Kisebb nyomás a csapaton

Tavaly szinte minden versenyzőnkön komoly nyomás volt tavasszal. Én és Pedersen jól mentünk az előző évben, így mindenki nagy eredményt várt tőlünk, Theuns és Degenkolb pedig szerződésük utolsó évében voltak, így szinte mindenki magáért versenyzett.

Idén más a helyzet, Degenkolb távozásával a csapat sokkal közelebb került egymáshoz, a klasszikus sor öt alap tagja egyben nagyon jó barátságban is van egymással. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk, meg akarjuk mutatni, hogy a tavalyi év csak egy kisiklás volt. Segített az is, hogy jól zártuk az előző évet és idén is hamar meglett az első győzelem. A nyerő hangulat tényleg sokat számít. 

043_2482016.jpgFotó: Europress/AFP

Új mentalitás: Merj veszíteni!

Előző években, amikor oda kerültem a hajrába az élcsoporttal, gyakran gondoltam, hogy innentől csak a sprintre kell koncentrálnom. Idén Steven de Jongh csapatvezetőnek köszönhetően teljesen megváltozott a taktikám, újra merek kockáztatni. Az Omloopon a döntő támadás 70 kilométerrel a vége előtt alakult ki. Korábban azt gondoltam, hogy ez túl korai indítani, túlságosan féltem volna, hogy üres kézzel végzem. Most azért tudtam nyerni, mert nem féltem elveszíteni a versenyt. 


Hln.be, Het Nieuwsblad

Hozzászólások