ES Bringa - Ijesztő focis múlt és megannyi kérdés: ki áll a Mitchelton rejtélyes új szponzora mögött?
Ijesztő focis múlt és megannyi kérdés: ki áll a Mitchelton rejtélyes új szponzora mögött?
Fotó: Europress/AFP

Ijesztő focis múlt és megannyi kérdés: ki áll a Mitchelton rejtélyes új szponzora mögött?

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/17 11:00
Sokakat ért váratlanul a hír a hétvégén, hogy az anyagi gondokkal küzdő Mitchelton egy szinte ismeretlen spanyol alapítvány neve alatt folytatja majd a versenyzést. A bizonytalanság azóta sem lett kisebb, a friss tulajdonos szponzori múltjáról nyugtalanító részletek kerültek elő, a csapat jövője kapcsán pedig számos kérdés vár válaszra.  


Ha egy új főszponzor jelenik meg a World Tour-mezőnyben, a gazdag támogató általában valamilyen jól menő vállalat, újabban esetleg egy (közel-keleti) állam. Ezeknek a szponzoroknak a tevékenysége többnyire ismert, vagy legalább egy működő honlappal rendelkeznek, a Mitchelton helyét a napokban átvevő Manuela Fundación azonban egyiket sem mondhatja el magáról. Sőt, ez a spanyol non-profit alapítvány technikailag még nem is létezik.

Nem sokat tudni a szervezet mögött álló üzletemberről, Francisco Huertasról sem, amit pedig a spanyol média a napokban felidézett vele kapcsolatban, az sok bizakodásra nem ad okot. Ami biztos: Huertas az autókereskedésben és az építőiparban is érdekelt Dél-Spanyolországban, és korántsem a Mitchelton átvétele az első próbálkozása a sport világában.  

Neve először a 2000-es évek közepén jelent meg a sportmédiában, amikor cége, a Hufrago révén átvette az akkor harmadosztályú Granada futballcsapatát. A 2008-as gazdasági válság azonban nehezen érinthette a vállalatot, ami a klub alkalmazottjai felé sok százezer dolláros tartozást halmozott fel, majd rövidesen kiszállt a csapat mögül. 

Huertas (jobbról 2.) korábbi profi spanyol bringások körében -Huertas (jobbról a második) korábbi profi bringások körében - Fotó: Cyclingtipps

Közel egy évtizeddel később, 2017-ben aztán Huertas neve ismét előkerült a spanyol fociban, ezúttal a Real Jaén átvételéről tárgyalt egy befektetői csoport élén. Bár az üzletből végül nem lett semmi, a helyi média hetekig foglalkozott az üggyel, és jól mutatja, hogy mennyire nem zárták a szívükbe Huertast, hogy még ennyi évvel a granadai incidens után is csak "rejtélyes befektetőként" hivatkoztak rá.

Huertas legújabb projektje a Manuela Fundación, amit feleségével közösen álmodott meg, nevét pedig a spanyol lapok szerint a pár fiatalon elhunyt lányáról kapta. Az alapítvány már jelenleg is szponzorál egy U23-as kerékpárcsapatot Spanyolországban, tevékenységéről azonban nem sokat tudni. A Mitchelton hétvégi közleményéből ennyi derült ki:

"A Manuela Fundación célja, hogy segítsen egy támogatóbb világ létrehozásában. Az alapítvány működése hivatalosan október 4-én indul el, egy ambiciózus projekttel a szociális munka területén. A kezdeti években a munkája Spanyolországra koncentrál majd."

Egyelőre az sem világos, hogy a csapat és az új főszponzor szerződése meddig szól. A közlemény hosszútávú megállapodást említ, Emilio Rodriguez, az alapítvány munkatársa is ezt erősítette meg egy friss interjúban: 

"Tudjuk, hogy mi a célunk és hogy egy nagy feladat vár ránk. A munka nem ér majd véget a szezonnal és nem a jelenlegi szint fenntartása a célunk."

Ez már csak azért is szerencsés, mert a "jelenlegi szint" alapján a versenyzők és a stábtagok pillanatnyilag a fizetésük 30%-át kapják meg mindössze, ez pedig állítólag a szezon végéig nem is változik. A jelenlegi helyzet viszont érthető módon feszültséget teremt a csapatnál.

impey-mitchelton.jpgImpey egyike a kevés, jövőre szerződés alatt álló versenyzőnek - Fotó: Europress/AFP

Szintén érdekes kérdés, hogy az alapítvány megjelenése mit jelent a jelenlegi csapattulajdonos Gerry Ryanre nézve. Vannak források, amik szerint az ausztrál üzletember - akinek a turizmusban érdekelt vállalatinak alaposan betett a jelenlegi válság - megtartja a World Tour-licencet, mások viszont azt írják, ezt is az új befektetők veszik át. Ezzel viszont megszűnne Ausztrália történetének első, 2012 óta létező WT-csapata (cserébe 2013 óta először lenne két spanyol sor az elit mezőnyben).

Rodriguez nyilatkozata alapján ez a forgatókönyv tűnik valószínűnek:

"Ez egy spanyol csapat lesz, erre pedig büszkének kell lennünk."

Mivel a versenyzők nagy részének az idény végén lejár a szerződése, nem lenne meglepő, ha 2021-től jóval több spanyol bringás lenne a keretben. A nagyobb nevek közül Chavest és Impeyt, számunkra különösen fontos módon pedig Peák Barnát viszont még egy évig szerződés köti a csapathoz.

A jelenlegi helyzetben tehát a csapat táján majdnem minden bizonytalan. Egy ausztrál alapítású, az évek során végig hazai szponzorokra építő sort átvett egy gyakorlatilag ismeretlen, hivatalosan még nem is működő spanyol alapítvány, élén egy korántsem sikeres sport-szponzorációiról ismert, rejtélyes üzletemberrel. 

Egy dolog biztos: ha a szezon újraindul, a Mitchelton bringásai idén a Manuela Fundación rózsaszín színeiben versenyeznek majd. Hogy ezután mi következik, azt megtippelni is nehéz. 


Cyclingtips

Hozzászólások