ES Bringa - Káoszba fulladhat a Mitchelton-ügy: Garzelli szerint mégis a spanyoloké lehet a csapat
Káoszba fulladhat a Mitchelton-ügy: Garzelli szerint mégis a spanyoloké lehet a csapat
Fotó: Europress/AFP

Káoszba fulladhat a Mitchelton-ügy: Garzelli szerint mégis a spanyoloké lehet a csapat

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/23 10:10
Lassan tényleg nehéz lesz követni, mi történik a Mitchelton-Scott szponzorváltása körül. Most az ügyben a Manuela Fundaciónt képviselő egykori kitűnő kerékpáros, Stefano Garzelli szólalt meg, aki szerint az aláírt szerződés értelmében igenis a spanyoloké lehet a csapat. Ha felek nem egyeznek meg, pereskedés is jöhet. 


Az utóbbi évtized egyik legbizarrabb története van kialakulóban a Mitchelton csapatának lehetséges szponzorváltása körül. Sokakat már az is meglepetésként ért, amikor alig másfél hete úgy tűnt, hogy a gyakorlatilag teljesen ismeretlen spanyol alapítvány, a Manuela Fundación veszi át az ausztrál sor irányítását. A sajtó rögtön előásta az alapítvány mögött álló üzletember, Francisco Huertas kétes focis múltját, mire pár nap múlva érkezett az újabb bejelentés: a csapat licencét birtokló Gerry Ryan kihátrál az üzletből. 

A helyzetet azonban még mindig lehet tovább bonyolítani, ugyanis nem úgy tűnik, hogy a spanyol fél fel akarná adni szponzorációs terveit. Erről egy friss interjúban Stefano Garzelli, az ügyben a Manuela Fundaciónt képviselő egykori Giro győztes versenyző beszélt, aki szerint az alapítványnak aláírt szerződése van arról, hogy átvette a csapat irányítását: 

"Egy megfelelő módon aláírt szerződésünk van június 5. dátummal. Az alapítvány átvette a versenyzői szerződéseket, a járműveket, a csapat teljes struktúráját. Leszámítva a licencet, ami Gerry Ryan tulajdona."

Garzelli és Huertas (középen) -Garzelli és Huertas (középen) - Fotó: Twitter

Ez viszont egy elég nagy akadályozó tényező, hiszen Ryan közben meggondolta magát az üzlettel kapcsolatban. Ezt Garzelliék is látják, az olasz szerint próbálják mihamarabb megoldani a helyzetet:

"(A csapat és a licenc) nem működnek egymás nélkül. Jelenleg a legfontosabb, hogy Huertas úr és Garry Ryan tudjanak beszélni egymással, szóval megpróbálunk leszervezni egy találkozót valamilyen formában. A csapat érdekében nem várhatunk sokáig, hogy létrejöjjön valamilyen egyezség a szezonkezdetre, így megpróbálunk közvetlen Ryannel beszélni."

A helyzetet két további tényező bonyolítja: egyrészről mint ez a fentiekből is kiderült, a tényleges csapat és a World Tour licenc nem egy tulajdonban van, előbbi technikailag sohasem volt Ryané, hanem a csapatot általános igazgatóként vezető Shayne Bannan tulajdonában lévő cég birtokában volt. Bannan volt az, aki megegyezett Huertassal és június 5-én aláírta a szerződést.

Viszont az sem teljesen világos, hogy milyen szerződésről is van szó. Garzelli állítja, hogy az adásvétel megtörtént, más források szerint viszont csak egy úgynevezett "irányadó szerződést" írtak alá a felek, ami jogilag nem kötelező érvényű. Bárhogy is történt, Garzelli szerint Bannanéket is meglepte, hogy Ryan időközben meggondolta magát. 

"A csapat jelenlegi vezetése épp úgy meglepődött mint mi. Már egyeztettünk megbeszéléseket a következő szezonnal kapcsolatban, sőt, már több versenyzővel is beszéltünk a lehetséges átigazolásról. Aztán végül jött a hideg zuhany, nekik és nekünk is."

Garzelli nem érti, hogy hirtelen mi változott meg, miután a Mitchelton és Ryan már hivatalos közleményben is jelezték a szponzorváltást. Az olasz szerint a tárgyalások május óta folyamatosan zajlottak, az egyezség pedig már megszületett. Eszerint a csapat ebben az évben bár szponzort váltott, maradt volna ausztrál licencű és csak a következő szezontól indult volna spanyol színekben. Az üzletről állítólag az UCI-nál is tudtak és elfogadták: 

"Mindenről tudtak, mivel elfogadták a tervezett mezünket. Nemrég kaptunk egy emailt, hogy rendben van, de a Giróra majd meg kell változtatnunk, mivel rózsaszín."

Manuela-fundacion-mez.jpg Fotó: Twitter

Sajtóinformációk szerint Ryan alapból nem volt lelkes az üzlettől, majd a médiában előkerült információk hatására gondolta meg magát végleg. Egy névtelen forrás így nyilatkozott:

"Védeni akarta az örökségét, ez volt a döntő faktor."

Az viszont nem világos, hogy ez mit jelent a folytatásra nézve. Garzelli szerint erősködik, hogy a szezon újrakezdésére szeretnék levezényelni a váltást:

"Azt akarjuk, hogy a Burgosi körön már Manuela Fundaciónként legyen ott a csapat. Nem értjük, miért kellett visszalépni egy korábban már mindkét fél által aláírt szerződéstől."

Ha a felek rövidesen nem tudnak megegyezni, akkor akár elhúzódó jogi vita is jöhet az aláírt szerződés pontos tartalmával kapcsolatban. A helyzet tehát továbbra is bizonytalan, az viszont biztosnak tűnik, hogy ez az ügy különösebb már aligha lehetne. 


Alacoladelpeloton; Cyclingnews

Hozzászólások