ES Bringa - Mit kap az a szponzor, aki megmenti a Sky-t?
Mit kap az a szponzor, aki megmenti a Sky-t?
Fotó: Europress/AFP

Mit kap az a szponzor, aki megmenti a Sky-t?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/15 09:30

A címben feltett kérdésre roppant egyszerű a válasz: egy olyan csapatot, amely képes megnyerni a sportág legnagyobb és legfontosabb versenyeit. Mint amilyen a Tour de France. Mert mit is kaptunk a Sky-tól az elmúlt bő nyolc év során? Ez sem bonyolult: győzelmeket. Méghozzá nem is keveset. Egészen pontosan háromszázhuszonhatot, az idei négy megnyert szakasszal együtt.

Nyolc háromhetes, ezeken összesen ötvenkét szakasz, ráadásként huszonöt egynapos verseny. Köszönhetően a komoly pénzügyi fölénynek, amely mindenkinél jobb és erősebb sor (és persze szakmai stáb) megfizetését teszi lehetővé.

Ha megnézzük a csapat eddig lehozott szezonjait, jól látszik a Brailsford vezetett tudatos építkezés, amely az alapítás után két évvel, már sárga trikót eredményezett.

Nézzük mit ért el a Sky az elmúlt évek során, és hogy jutott el addig, hogy a mezőny legerősebb csapata legyen.


2010 - Flecha és az első szezon

A csapat történetének első győzelme elég emlékezetesre sikerült, hisz a már eurosportos szakértőként dolgozó Juan Antonio Flecha megnyerte az Omloopot Belgiumban. A háromheteseken akkor még nem voltak tényezők, szakaszgyőzelem és komolyabb összetett eredmény nélkül zártak. De hát ez még csak az első év volt.

000_Par3084749.jpgFotó: Europress/AFP

2011 - Wiggo, a majdnem megnyert Vuelta, és két szakasz a Touron 

Az év amikor Froome mellett Wiggins, Uran és Thomas is a csapathoz került. Chris Sutton megint nyert egy tavasz egynapost (Kuurne) a csapatnak, Thomas behúzta a Bayern-Rundfartot, Wiggins meg Dauphinét nyert. Ez jó előjel is lehetett volna a Tourra, de a brit versenyző nem volt tényező összetettben, viszont legalább Boasson Hagen nyert két szakaszt. Később Wiggo és Froome szintén győzött egy-egy alkalommal a Vueltán, de Cobót nem tudták megverni. Maradt a dobogó.

000_Par6494249.jpgFotó: Europress/AFP

2012 - Az első brit sárga trikó, és Cav remeklése

A Sky szűk három év alatt eljutott a csúcsra, hisz 2012-ben Bradley Wiggins-nek köszönhetően Tour de France-t nyertek. És ezen a versenyen már egy bizonyos Chris Froome is jelezte (elég egyértelműen), hogy a jövőben vele is számolni kell. Az első és egyetlen sky-os évét futó Cavendish közben (!) 6 GT-szakaszgyőzelemig jutott, amiből hármat a Girón és szintén hármat a Touron szerzett. Miközben ugye a csapata simán elvitte a sárga trikót, és az összetett második helyét.

000_DV1218164.jpgFotó: Europress/AFP

2013 - Az év, amikor Froome mindent vitt 

Chris Froome nagy éve, kis túlzással amelyik többnaposon elindult, azt meg is nyerte. A Tour de France-t (három szakaszgyőzelem mellett) több mint négy perces előnnyel nyerte. Főleg a ventoux-s támadása maradhatott meg sokakban. Sem Contador, sem a fiatal Quintana nem nagyon tudta zavarba hozni. A csapat közben a Girón két, míg a Vueltán egy szakaszig jutott, illetve tavasz során övék lett a Nizza, Porte-nak köszönhetően.

000_DV1526410.jpgFotó: Europress/AFP

2014 - Egy szezon, háromhetes győzelem nélkül

Froome kétszer is bukott a Touron, címvédőként még az első komolyabb hegyi szakaszig sem jutott el. A Vueltán javíthatott volna, ott viszont Alberto Contador nyomta le. Froome nem zárt győzelem nélkül, hisz a tavasz során a Romandiát azért csak behúzta. A Girón nem volt emberük az összetettre, és még szakaszt sem nyertek. A szezon végén viszont Wiggins megnyerte az időfutam vb-t, így egy szivárványszínű trikót legalább begyűjtöttek.

043_04253530.jpgFotó: Europress/AFP

2015 - Froome megint verhetetlen

Dauphiné és Tour egymás után, Chris Froome újra megmutatta, hogy nincs nála erősebb versenyző. Porte a tavasz során Párizs-Nizzát, Thomas meg Harelbekét nyert. Viviani behúzta élete első szakaszát a Girón (ahol Richie meghúzta az emlékezetes kerékcseréjét), Roche meg elvitt egy napot a Vueltán. De a legfontosabb verseny (a Tour de France), megint simán az övék lett. Ez volt a Sky harmadik sárga trikója, négy év alatt.

000_DV2091462.jpgFotó: Europress/AFP

2016 - Az első klasszikus, és címvédés a Touron 

Wout Poels megszerezte a csapat történetének első klasszikus egynaposát (LBL), a változatosság kedvéért pedig Thomassal megnyerték a Nizzát. Froome - aki a Ventoux-n még futott is egy keveset a kerékpárja nélkül - megint verhetetlen volt a Touron (nyert szakaszt lejtmenetes támadással és ITT-ben is), de a dupláról Quintana miatt lemaradt. A Girón Nieve miatt örülhettek, aki egy szakasz mellett, hegyi trikót nyert.

000_9X7RA.jpgFotó: Europress/AFP

2017 - Froome dupla, és a Sanremo-győzelem

A Girón szokás szerint nem volt szerencséjük (Thomast és Landa is benne volt a motoros bukásban), de a baszk versenyző legalább a hegyi trikót elvitte. Froome sorozatban a harmadik sárga trikóját nyerte (összesen már a negyediket), szokás szerint komolyabb izgalmak nélkül. Ráadásként övé lett a Vuelta, ahol Nibali és Zakarin lett mögötte dobogós. A tavasz során Kwiatkowski látványos sprintben nyerte meg pár centivel a Sanremót Sagan előtt.

000_QV683.jpgFotó: Europress/AFP

2018 - Froome rózsaszínben, Thomas sárgában 

A legutóbbi szezon, ami elég emlékezetesre sikerült. Froome a szalbutamol-ügye után egy elképesztő fordítással nyerte meg pályafutása első rózsaszín trikóját, Geraint Thomas meg úgy győzött a Touron, hogy egy rossz pillanata sem volt. Ráadásként zsinórban két hegyi befutós szakaszt is behúzott. Tavasszal Kwiatkowski Tirrenót, Thomas meg Dauphiné összetettet nyert. 

000_15E45Q.jpgFotó: Europress/AFP

2019 - Az utolsó Sky-os év 

Froome az ötödik sárga trikóját szeretné megnyerni, Bernal a Giróra készül, Thomas pedig címvédőként megint a Tourban gondolkozik. Brailsford Kolumbiában tárgyal, de a jövőről még mindig semmi biztosat nem tudni. Csak annyit, hogy a Sky az év végén kiszáll.

000_1D15E7.jpgFotó: Europress/AFP

Hozzászólások