ES Bringa - Milyen lesz ugyanazon a napon megnézni a Giro végét, a Vuelta királyszakaszát és a Roubaix-t?
Milyen lesz ugyanazon a napon megnézni a Giro végét, a Vuelta királyszakaszát és a Roubaix-t?
Fotó: Europress/AFP

Milyen lesz ugyanazon a napon megnézni a Giro végét, a Vuelta királyszakaszát és a Roubaix-t?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/06 10:33
Hogy milyen? Hát furcsa. Márpedig a kedden kihirdetett új versenynaptár szerint elég sűrű lesz az október. A hónap elején kezdődik a Giro, ekkor rendezik az összes nagy egynapost, majd elrajtol a spanyol kör, amely öt nap erejéig összecsúszik a Giróval.

"Voltak hosszú beszélgetéseink a szervezőkkel, mindenkinek volt elképzelése a folytatásról, de meg tudtunk egyezni. Mert az volt a lényeg, hogy újrainduljon az idény, és legalább ősszel lehessen tekerni" - mondta Christian Prudhomme a L'Équipe-nek. "Az egyezések sajnos elkerülhetetlenek voltak, mert az a cél vezérelt minket, hogy a lehető legtöbb versenyt meg tudjuk menteni."

Vagyis az új versenynaptárral az UCI-nak sem volt célja a körversenyek "összehozása", de egyszerűen nem volt más lehetőségük. Kevés az idő, kevés a hely. Ha pedig a Girótól vagy a Vueltától vesznek el egy hetet, akkor az lenne a probléma. Mondván, az már nem is igazi Grand Tour.

Utoljára 34 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nagy körversenyek összecsúsztak. 1986-ban két olyan nap volt, amikor párhuzamosan zajlott a Giro és a Vuelta. Idén - ha minden jól megy - hat lesz.

000_1R04L8.jpg Fotó: Europress/AFP

De nézzünk meg egy napot, ami kifejezetten "durvának" ígérkezik. Versenyzői, nézői, logisztikai és kommentátori szempontból egyaránt.


A tervek szerint október 25-én, Milánóban rendezik a Giro utolsó szakaszát. Aznap lesz egy fontos hegyi szakasz a Vueltán (Tourmalet), plusz a szezon legjobban várt egynaposa, a Paris-Roubaix.

Erre nehéz okosat írni, mindenki érzi a helyzet különlegességét. Ilyen még nem volt, és valószínűleg nem is lesz. De ha meg akarták menteni az idényt, ennyire extrém megoldásokra volt szükség.

Az meg nehogy már gond legyen, hogy sok kerékpárt kell néznünk😀Hozzászólások