ES Bringa - Miguel Ángel López, aki először montival robbantott 
Miguel Ángel López, aki először montival robbantott 
Fotó: Europress/AFP

Miguel Ángel López, aki először montival robbantott 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/29 11:41

Miguel Ángel López karrierje tulajdonképpen 2011. szeptember 25-én kezdődött. Aznap közel ötven, Boyacából származó fiatal állt rajthoz egy nagyjából 16 kilométer hosszú hegyi időfutamon. Sogamosoból startolt a verseny, a cél pedig El Cruceroban volt. Ezen a versenyen nyűgözte le későbbi mentorát, Rafael Acevedot, és indult el a karrierje.

Voltak versenyzők, akik menő kerékpárral indultak, fejvédőben és márkás ruházatban. Mások lehetőségeikhez mérten a legjobb felszerelésben álltak rajthoz, és egyetlen céljuk az volt, hogy megmutassák tehetségüket olyan szakembereknek, akik a külsőségeken kívül mást is meglátnak egy sportolóban.

Utóbbi csoporthoz tartozott Miguel Ángel López is, akinek a családi háttere sem volt meg ahhoz, hogy normális felszerelése legyen a sportághoz. Édesapja, Santiago nem is szerette volna, ha a kerékpárkarriert választja fia, azt tervezte, hogy hozzá és családjához – sok generációra visszamenőleg – hasonlóan Miguel Ángel is a mezőgazdaságban kezdjen dolgozni.

Így alakult, hogy a kolumbiai sportoló mountain bike-kal indult a versenyen, ami ráadásul rozsdás volt, a kerekei deformáltak voltak, a pedálok pedig töröttek. Arról nem is beszélve, hogy a cipői alkalmatlanok voltak a hegyimenetre, ezért bármikor kiállt a nyeregből, a lábai lecsúsztak a pedálról… Ha ez még nem lett volna elég, az út csúszós volt, a hegyről lezúduló homok és sár újabb akadályokat görgetett a versenyzők elé, a hideg pedig egyre csípősebb lett, ahogy haladtak felfelé a versenyzők. Amit viszont senki nem vehetett el tőle, az az elhivatottsága és sikeréhsége.

lopez-vuelta2.jpgFotó: Europress/AFP

Rafael Acevedo volt az egyik főszervező, aki azért felelt, hogy gördülékenyen menjen minden a verseny folyamán. Ahogy végigtekintett az eredményeken, megakadt a szeme az egyik időn, melyre a mai napig pontosan emlékszik:

 "Miguel Ángel hatalmasat ment, a 37:45 egy kiváló eredmény volt. Az lepett meg a legjobban, hogy mountain bike-kal sikerült ezt elérnie, ami nagyon fárasztó lehetett, a körülményeket pedig ne is említsük.”

A volt kerékpáros itt ismerte meg Lópezt és egy életre meg is jegyezte magának. Sőt azt mondta neki, attól a pillanattól kezdve ő edzi, menedzseli.

Nehézséget jelentett, hogy új védence messze lakott, így problémát okozott eljutni minden nap az edzésekre. Acevedo viszont felajánlotta, hogy költözzön az egyik birtokára. Testvérével, Mónica Johanával ment oda, aki a főzéssel és a takarítással foglalkozott. Az edzések után egyébként a kerékpáros is kivette a részét a ház körüli teendőkből, ha kellett, szerelt, megitatta a borjakat, legeltette a bárányokat és a testvérének is besegített a házimunkában.

lopez-vuelta1.jpgFotó: Europress/AFP


Mint bármely boyancei kerékpáros, neki is nagy szerencséje volt a hegyek közelségével; Rafa ugyanakkor nem elégedett meg azzal, hogy tanítványa „csak” az emelkedőkön legyen kiemelkedő, hanem az időfutammenőkkel is eséllyel vegye fel a versenyt.

„Minden szerdán és szombaton csak az időfutamot gyakoroltuk, sík terepen, dombosabb részeken és persze a hegyeken.”

López első hivatalos időfutama 2012-ben volt, a kolumbiai Paipában: a 15 kilométeres távot 22 perc 50 másodperc alatt tette meg. Nem végzett az élbolyban, de elsőre nem ért el rossz eredményt. Két évvel később viszont egy hasonló versenyen már legyőzte – többek között – Rodrigo Contrerast és a dobogó tetejére állhatott. 

Ma már a legjobb kerékpárosok közé tartozik, és bár nem időfutam-specialista, hegyimenőként is képes lehet nagy körversenyek megnyerésére – immár az Astana versenyzőjeként.


Forrás: elespectador.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások